Resultat 1 till 7 av 7

Ämne: Hyra ut hus

 1. #1

  Standard Hyra ut hus

  Vilka regler finns kring uthyrning av hus?
  Det är så att vi har en del av vårt hus som kan användas för uthyrning. Nu när barnen är utflygna så vill vi hyra ut den här delen men känner oss osäkra på vilka regler som finns kring detta och om ni har andra tips till oss!

 2. #2

  Standard

  När man ska hyra ut hela eller delar av sitt hus är det några saker att tänka på.

  Det som skall gälla mellan hyresgäst och hyresvärd ska nedtecknas i ett skriftligt kontrakt. Först och främst tycker jag man ska avtala vilken hyrestid som gäller i kontraktet, den kan vara både tidsbestämd eller obestämd i tiden.
  Det är även viktigt att själva hyran står i avtalet samt om hyran täcker kostnader för el och eller vatten.
  Det måste även vara med vilket datum hyran skall erläggas samt gärna till vilket kontonummer och bank.

  Det framgår inte av frågan om hyrestiden ät tänkt att omfatta en längre period än två år - i så fall ska dock avtalet skickas in till hyresnämnden för godkännande eftersom det så kallade besittningsskyddet bör avtalas bort. Detta är ett skydd för hyresgästen att få bo kvar efter hyrestiden och det brukar hyresvärden sällan vilja.

 3. #3

  Standard

  Siw, det finns skatteregler att tänka på också:

  Vid uthyrning av privatbostadsfastighet beskattas hyresintäkten som inkomst av kapital. Som hyra anses inte att hyresgästen åtar sig att svara för kostnader som har omedelbart samband med det egna boendet, t ex kostnader för el och telefon. Enligt Skatteverket krävs det att hyresgästen själv betalar direkt till leverantören och att det finns en särskild mätare för den uthyrda delen. Om hyresgästen utför arbete på fastigheten såsom ommålning och reparationer bör värdet beskattas hos fastighetsägaren.

  Från hyresintäkten får avdrag göras med 4 000 kronor samt 20 % av hyresintäkten. Dessa avdrag
  anses täcka kostnader för underhåll och reparationer m m. (Vid uthyrning till den skatteskyldiges
  eller denne närståendes arbetsgivare medges skäligt avdrag).
  Överskott i inkomstslaget kapital beskattas med 30 %. Underskott i inkomstslaget medför rätt till skattereduktion mot skatt på andra inkomster. Reduktionen är 30 % av underskott på högst 100 000 kr. Skulle underskottet vara större än 100 000 kr blir reduktionen 30 000 kr för 100 000 kr och 21 % på beloppet över 100 000 kr.

  Hyra ut bostad

 4. #4

  Standard Nya regler från årsskiftet

  Sedan årsskiftet är det mer lönsamt än tidigare att hyra ut sin bostad.

  Inkomster av uthyrning beskattas, som nämns ovan, som kapitalinkomster med 30 procents skatt. Men innan du betalar skatt får du göra olika avdrag.

  För villor gäller att 20 procent av intäkterna får dras av. Dessutom får sedan årsskiftet dra av 12 000 kr (tidigare 4 000 kr). Det gör att det går att hyra ut för 15 000 kr utan att det blir någon skatt (tidigare 5 000 kr).
  För bostadsrätt och hyreslägenhet gäller också avdraget på 12 000 kr. Dessutom får du dra av för hyran eller avgiften till föreningen.

  På det som blir kvar efter avdrag ska du, som sagt, betala 30 procent i skatt. Det spelar ingen roll hur länge du hyrt ut, intäkten räknas årsvis. Men det går inte att dra av för slitage eller låneräntor.

  Hyr du ut din bostad är det allra viktigaste, som nämnts, att ni skriver ett kontrakt. Skriv noga vad som ingår och inte ingår i hyran. Glöm inte att ta med vad som gäller om den som hyr hoppar av i sista stund (exempelvis att du har rätt att behålla den förskottsbetalda delen av hyran).

  Gör också en inventarieförteckning som den som hyr kan skriva under. Hyr du ut via en förmedling finns ofta bra standardkontrakt och särskilda försäkringar. Dock får du betala en provision till förmedlaren. Byter du bostad bör du också skriva kontrakt där det framgår om exempelvis bil, telefon och liknande ingår. Bytesförmedlingarna har också bra kontraktsmallar.

  Fritt från källan: Privata affärer

  Holger Wästlund

 5. #5

  Standard

  Villaägarna har jättebra info om detta:

  En bostadshyresgäst har alltid rätt att säga upp hyresavtalet att upphöra att gälla vid det månadsskifte som inträffar tidigast 3 månader från uppsägningen. Detta gäller även om hyresavtalet ingåtts på bestämd tid, t.ex. 3 år som du föreslår. Om hyresgästen sköter sig, har du som hyresvärd däremot inga möjligheter att säga upp hyresgästen till avflytt tidigare än till avtalat slutdatum. Det medför att du inte kan återfå huset under hyrestiden, även om du skulle ha behov av det. Jag avråder dig därför från att hyra ut villan på längre i förväg bestämd tid.

  Även om du hyr ut villan på obestämd tid, är utgångspunkten att hyresgästen har rätt att få hyresavtalet förlängt efter en uppsägning från din sida. Detta brukar benämnas besittningsskydd. I hus inrättade till bostad för fler än två familjer, är hyresgästens besittningsskydd starkt. Om däremot en villa för en eller två familjer hyrs ut, är hyresgästens besittningsskydd jämförelsevis svagt. Förutsättning för att besittningsskyddet ska brytas, är att ditt intresse av att förfoga över villan vid en skälighetsprövning väger tyngre än hyresgästens att bo kvar. Detta kan vara fallet om du t.ex. själv behöver villan som bostad eller ska sälja villan.

  För att undvika att en skälighetsprövning överhuvudtaget ska behöva göras, brukar de flesta som hyr ut sin villa avtala bort besittningsskyddet. Det är viktigt att hyresgästens make, sambo eller eventuell medhyresgäst också skriver på överenskommelsen, annars kan de fortsätta hyra villan istället. Överenskommelsen ska vara upprättad skriftligen och intas i en särskilt upprättad handling för att hyresnämnden ska godkänna den. Hyresnämndens godkännande krävs dock inte när överenskommelsen träffas efter det att hyresavtalet har börjat gälla och hyresgästen redan har besittningsskydd. Överenskommelsen behöver inte heller godkännas av hyresnämnden när den träffas för en tid om högst fyra år från det att hyresförhållandet inleds och innebörden i överenskommelsen är att hyresgästen inte skall ha rätt till förlängning, om

  a) i fråga om en bostadslägenhet i ett en- eller tvåfamiljshus som inte ingår i en affärsmässigt bedriven uthyrningsverksamhet, hyresvärden skall bosätta sig i lägenheten eller överlåta huset, eller
  b) i fråga om en bostadslägenhet som upplåts i andra hand, hyresvärden skall bosätta sig i lägenheten eller, när hyresvärden innehar lägenheten med bostadsrätt, bosätta sig i den eller överlåta den.
  Hyresgästen har dock ingen anledning att gå med på att avstå från sitt besittningsskydd, när han väl har fått det. Jag rekommenderar dig att upprätta en överenskommelse om avstående från besittningsskydd i samband med att ni ingår hyresavtal.

 6. #6

  Standard

  vi ska hyra ut vårt hus och undrar om någon har besiktningsprotokoll o hyreskontrakt som är bra.
  Vi har hitta olika på nätet men dom känns lite osäkra.
  Andra tipps är välkommet

 7. #7
  Reg.datum
  b 2011
  Inlägg
  265

  Standard

  Jag tror att TS redan har löst problemet - inlägget är sedan 2009! Måste vara den längsta/äldsta tråd jag sett - mer än 3 år!

Liknande ämnen

 1. Hyra lägenhet i Stockholm?
  Av bostadjägare i forum Övrigt
  Svar: 6
  Senaste inlägg: 2015-08-26, 08:Aug
 2. Hyra ut del av hus som lägenhet
  Av fixarinnan i forum Juridik
  Svar: 5
  Senaste inlägg: 2010-03-06, 17:Mar
 3. ..billigare än hyra lägenhet?
  Av Temeraire i forum Ekonomi
  Svar: 2
  Senaste inlägg: 2008-11-06, 12:Nov
 4. Indexerad hyra
  Av Husmusen i forum Förklaringar av ord och begrepp
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2007-04-04, 06:Apr
 5. Hyra
  Av Husmusen i forum Förklaringar av ord och begrepp
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2007-03-31, 06:Mar

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare