Resultat 1 till 2 av 2
 1. #1

  Standard Bygga nytt hus eller bygga till?

  Hej alla husmänniskor!
  Vi bor i en sommarstuga på ca 45 kvadratmeter, byggd i mitten av 40-talet. Vi planerar att bygga ut sommarstugan till ett större permanenthus.
  Efter att ha gått igenom sommarstugan med den snickare så inser vi att det kommer att bli väldigt dyrt att bygga till huset för att vi får det som vi vill.

  Så jag undrar nu vilka fördelar och nackdelar det finns med att bygga till huset eller att riva det och bygga ett nytt hus. Vi har tänkt att göra mycket av tillbyggnadsarbetet själva men med hjälp av en snickare.

 2. #2
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  178

  Standard

  Har man en sommarstuga som är i bra skick så kan man förstås bygga ut den för att få ett större hus mer lämpat för permanent bruk. En fördel med att bygga ut sommarstugan är att det ofta kan ske i lugnare takt samtidigt som man kan bo kvar i huset. Det blir heller ingen kostnad för en eventuell rivning av det befintliga huset.

  Dock kan man ställas inför en del problem och ibland vara tvungen att välja mindre bra lösningar eftersom tillbygganden ska anpassas efter den äldre konstruktionen. Exempelvis kan stommen,grunden och taket vara i så dåligt skick (fuktskadat, klen dimension mm) att det inte är lämpligt att tex bygga en extra våning. Oftast måste också stora renoveringar göras av det befintliga huset, såsom tilläggsisolering, indragning av vintervatten och modernisering av badrum och kök.
  Det kan även vara svårt att få till en optimal planlösning eftersom denna ska anapassas till den befintliga planlösningen, ofta blir det mer eller mindre bra kompromisser.

  Ett annat problem kan vara att anpassa takhöjden, i sommarstygan är det mysigt med låg takhöjd men i den permanenta villan vill många ha högre i tak.
  Det kan även vara svårt att anpassa tillbygganden estetiskt till den gamla delen av huset, speciellt om sommarstugan är ett äldre hus och tillbyggnaden blir mer modern.
  Slutkostnaden kan i en del fall bli högre för det tillbyggda huset än det skulle ha blivit för ett nybyggt hus.

  Fördelen med nybyggt hus är att huset redan från början kan anpassas efter de egna behoven. Driftskostnaden blir nästan alltid lägre i ett nytt hus eftersom man har ett nytt värmesystem, nya installationer samt välisolerade fönster,väggar och tak. Dessutom är de första 5 åren helt befriade från fastighetsskatt och därpå följande 5 år betalar du halva fastighetsskatten.

  Ett råd är att göra en ordentlig kalkyl för att se vilket av de båda altternativen som lönar sig i längden. Väljer man att bygga till sin sommarstuga kan man anlita en arkitekt som kan hjälpa till med ritningarna så att tillbyggnaden passar med det gamla huset samt omkringliggande miljö.

Liknande ämnen

 1. Bygga nytt
  Av fiagumman i forum Bygga hus & hustillverkare
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2009-05-20, 07:May
 2. Bygga själv, eller anlita?
  Av Bengtsson i forum Kök
  Svar: 5
  Senaste inlägg: 2009-01-27, 22:Jan
 3. Vill bygga hus.
  Av krille011 i forum Bygga hus & hustillverkare
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2009-01-05, 08:Jan
 4. Bygga brygga
  Av Wille i forum Utomhus
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2008-12-23, 14:Dec
 5. Bygga egna skjutdörrar till garderob
  Av Roland i forum Inredning
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2008-12-20, 22:Dec

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare