Resultat 1 till 8 av 8
 1. #1

  Standard Installera golvvärme själv

  Häromdan skulle jag köpa kakel och då ville kakelbutiken också sälja ett golvvärme till mig.
  Försäljaren sa att jag fick installera själv bara jag följde instruktionen.
  Stämmer verkligen detta?

 2. #2
  Reg.datum
  b 2008
  Ort
  Sthlm
  Inlägg
  55

  Standard

  Hej på dig

  svaret är både jag och nej, du får göra allt själv fram till du skall koppla in golv värmen, då krävs en behörig elektriker.

 3. #3
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  237

  Standard

  Nej, det stämmer inte. Läste detta på vivilla:
  Värmegolvanläggningar ska förläggas och kopplas in av en elinstallatör. Undantag gäller för värmegolvanläggningar för skyddsklenspänning om högst 50 V, vilka får förläggas utan behörighet om man har nödiga kunskaper för att göra detta på ett säkert sätt.

  Du kan alltså inte lägga ut värmekabeln sjäv och därefter ringa till en elinstallatör och be denne koppla in värmekabelanläggningen. Elsäkerhetsverket kräver att elinstallatören också lägger ut värmekabeln:

  Varma golv i exempelvis badrum, tvättrum och andra utrymmen har blivit populärt. Det är idag lätt att inhandla ett komplett 230 V golvvärmepaket. Många tror helt felaktigt att man kan lägga ledningarna själv och sedan få installationen kontrollerad av en elinstallatör. Detta är inte tillåtet.

 4. #4
  Reg.datum
  b 2008
  Ort
  Sthlm
  Inlägg
  55

  Standard

  Hoppsa när kom dessa regler?

 5. #5

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av Christian Örum Visa inlägg
  Hoppsa när kom dessa regler?
  Verkar inte stå nåt om när detta är publiserat.

  http://www.elsakerhetsverket.se/allm...b90800086.html

  Många tror helt felaktigt att man kan lägga ledningarna själv och sedan få installationen kontrollerad av en elinstallatör. Detta är inte tillåtet.
  Det hade varit väldigt intressant att förstå logiken i det, om elinstallatören kontrollerat arbetet borde ju allt vara frid och fröjd?

 6. #6
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  237

  Standard

  Vet tyvärr inte när den här regeln kom.

  Jag håller med, det är svårt att förstå logiken i det. Om auktoriserad elinstallatör kontrollerar allt man gjort innan han ansluter så borde det vara ok.
  Det är faktiskt så att många firmorna som säljer golvvärmepaket inte själva vet om de här reglerna. Pratade med ett par olika firmor när vi skulle lägga golvvärme i badrummet och de sa allihopa att jag fick lägga ut slingan själv men inte koppla in den så jag vet inte hur väl elsäkerhetsverket kommunicerat reglerna med branschen.

  Det kan ju tyvärr få tråkiga konsekvenser i form av argumentation med försäkringsbolag som talar om för dig att "det här kan vi inte ersätta då ni inte fick göra detta jobbet själva"..

 7. #7

  Standard

  Jag hade anlita elektriker för hela arbetet av försäkringsskäl.

 8. #8
  Reg.datum
  b 2011
  Inlägg
  265

  Standard

  Min nypensionerade pappa startade sin elinstallationsfirma 1964 och han har genom alla år i sitt yrkesverksamma liv, varit tvungen att genomlida flera elutbildningar varje år, för att lära sej saker som han både vet och jobbat med varje dag sedan årtionden - så att han fick behålla sin elcertifieringslicens. Utbildningarna för honom har varit ungefär som att utbilda en snickare, som har varit snickare i 20 - 30 år, att spika in en 75 mm spik i en regel på rätt sätt - går snickaren (företagare) inte den kursen/utbildningen, så har han inget giltigt företag längre. Det är exakt så det fungerar.

  Hoppas jag slipper gå igenom och betala samma hutlösa summor för att lära mej betongkunskap och att pumpa betong....känns ganska meningslöst - jag är inte fullärd (ingen inom betongkunskap är fullärd) men jag har kunskap som garanterat är i det övre skiktet.

  Det är så min pappa har haft det i alla år (undra på att han var vansinnig).

  Till TS frågeställning: det är fullt tillåtet att göra vad man vill inom eldragning - det är i slutänden en behörig elektriker som måste göra själva installationen - då har han personligen tagit över allt ansvar mellan elförsörjaren och strömkällan till elförbrukaren.

  Det är alltså helt okej att klammra kabel och förbereda vad man vill för installation - det är ändå i slutänden den behörige elektrikern som bär hela ansvaret i samma moment som han strömför projektet.

  Så kontentan är: gör vad ni vill inom det elektriska i ert hus - därefter ska ni hitta en elektriker som är villig att signera projektet genom att strömföra det, och att skicka en faktura med löpande fakturanr, på projektet.
  Senast redigerat av Tyresö den 2011-12-17 klockan 03:Dec.

Liknande ämnen

 1. Vattenburen golvvärme
  Av Larssa i forum Golvvärme
  Svar: 14
  Senaste inlägg: 2010-03-02, 08:Mar
 2. Golvvärme i badrum
  Av Chris i forum Golvvärme
  Svar: 5
  Senaste inlägg: 2009-08-12, 14:Aug
 3. Golvvärme
  Av Linda i forum Golvvärme
  Svar: 8
  Senaste inlägg: 2009-05-27, 05:May
 4. Mura skorsten själv
  Av Oscar i forum Byggmaterial & byggteknik
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2008-12-18, 11:Dec
 5. Installera centraldammsugare?
  Av DetBlommar i forum Inredning
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2007-09-27, 13:Sep

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare