Resultat 1 till 13 av 13
 1. #1

  Standard Byggfelsförsäkring

  Någon som vet ungefär hur mycket det kostar att teckna en byggfelsförsäkring?
  Sitter med en budget för husbygget, jag antar att det kostar mer ju dyrare hus men säg 2.5 miljoner i kostnad för huset.

 2. #2
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  237

  Standard

  Vad jag vet finns det två försäkringsbolag som tecknar byggfelsförsäkringar. Störst är Bostadsgaranti, GarBo är kopplat till byggbranschen och ägs av flera av de stora byggbolag.

  Försäkringsbolagen har minimipriser för en byggfelsförsäkring men premierna kan i praktiken bli mycket högre.

 3. #3

  Standard

  Läste precis en artikel om byggefelsförsäkringar, detta låter inte bra..

  Krisande byggbolag kan säga upp byggfelsförsäkringen samt färdigställandeskyddet och få premierna återbetalda utan att småhusägaren får reda på det. De som bygger nytt eller bygger till riskerar därmed miljonbelopp ifall byggbolaget går i konkurs.

  En byggfelsförsäkring och ett färdigställandeskydd ska enligt lag normalt finnas när ett småhus uppförs eller byggs till. Det är konsumentens ansvar att se till att sådan försäkring finns. Byggfelsförsäkringen omfattar fel och skador som upptäcks och anmäls efter slutbesiktningen, inom tio år.

  Färdigställandeskyddet ska täcka extra kostnader för att slutföra husbygget, om byggbolaget går i konkurs under byggtiden eller av annat skäl inte klarar att bygga klart huset.

  En lucka i lagen gör att byggbolag kan annullera dessa försäkringar utan husägarens vetskap.

  – Varslen duggar tätt i byggbranschen så det är angeläget att denna möjlighet omedelbart täpps till. Vi anser att riksdagen måste snabbehandla en stopplag som hindrar byggentreprenörer och husleverantörer från att säga upp byggfelsförsäkringen och färdigställandeskyddet i förtid och få premierna återbetalda, säger Pär Wikingsson, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

  Med nuvarande regler kan ett byggbolag som riskerar att gå i konkurs eller hamnar i tvist med konsumenten, säga upp försäkringarna för hus som det har byggt och få premierna återbetalda. Krisande byggbolag kan därmed få 20 000 till 30 000 kr återbetalt i försäkringspremier per villabygge. Detta kan ske utan att konsumenterna får reda på det, eftersom de inte behöver underrättas. Om byggbolaget därefter går i konkurs och försäkringarna är uppsagda, får konsumenten inte någon ekonomisk hjälp att bygga klart huset eller rätta till byggfel.

  Återbetalning kan hindras om det som i vissa försäkringsbolags villkor finns förbud mot uppsägning av försäkringarna eller när konsumenten avtalat med byggbolaget om att försäkringarna inte får sägas upp.

  Källa: Viivilla

 4. #4

  Standard

  Garbo har två olika byggfelsförsäkringar.
  En med slutbesiktning som ligger runt 25k och en utan slutbesiktning som ligger runt 10k

 5. #5

  Standard

  Vi ska bygga allt själva och kdet känns inte som vi behöver ha byggfelsförsäkring.
  Måste man verkligen ha en byggfelsförsäkring trots att man gör allt själv?

 6. #6

  Standard

  I dagsläget är det bara två försäkringsbolag som tecknar byggfelsförsäkringar. Störst är Bostadsgaranti, som ägs till hälften av staten. GarBo är kopplat till byggbranschen och ägs av flera av de stora byggbolagen såsom Myresjöhus, Älvsbyhus och JM.
  Nordisk garanti http://www.nordiskgaranti.com/ tillhandahåller byggfelsföräskring också.

 7. #7

  Standard

  Jag har en fråga kring byggfelsförsäkring.
  Byggfelsförsäkringen behöver ju inte ersätta skador som normalt täcks av andra försäkringar.
  Frågan är om en villaförsäkring normalt täcker en inbyggd vattenskada?

 8. #8

  Standard Ibland kan byggnadsnämnden avgöra om byggfelsförsäkring behövs eller inte

  I många fall kan byggnadsnämnden ge tips och avgöra om byggfelsförsäkringen behövs eller inte när man bygger själv, men kriterierna är verkligen inte helt solklara.

 9. #9

  Standard

  ujuj:
  Villaförsäkringarna har enligt min erfarenhet oftast ersatt läckage skador i badrum om det handlar om ett snabbare skadeförlopp, även om ett byggfel kan misstänkas. Man använder termer i villkoren som ”plötsligt”, ”oberäknat” och ”strömmar ut”. Dock kopplar man eventuellt giltigheten till att utförandet av vattentätt skikt i samband med avlopp skall vara enligt byggnorm/branschregler.

 10. #10
  BYGGE VÄXJÖ Gäst

  Talking ByggfelsförsàƒÃƒÂ‚ƒÃ‚¤kring

  Senast redigerat av jakebolton den 2010-07-10 klockan 01:Jul. Anledning: omSZdlfgvxTvrAk

 11. #11

  Standard

  Någon som vet ungefär hur mycket det kostar att teckna en byggfelsförsäkring?
  Sitter med en budget för husbygget, jag antar att det kostar mer ju dyrare hus men säg 2.5 miljoner i kostnad för huset.
  Jag betalde 12.000 kr hos Garbo för 1,8 miljoner i total summa.
  Bostadsgaranti skulle ha runt 16k tror jag..

 12. #12
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  237

  Standard

  Lite mer information att läsa om byggfelsförsäkring finns här i vår nya artikelserie på hus.se

  http://www.hus.se/artiklar/byggfelsforsakring/

 13. #13

  Standard

  En intressant sak som alla ska tänka på angående byggfelsförsäkring och färdigställandeförsäkring nämnde dom igår i progammet "Fuskbyggarna".

  Många hustillverkare säger att byggfelsförsäkring ingår med husleveransen men det som är jätteviktigt att kolla är att byggfelsförsäkringen är tecknade mot samtliga entreprenörer som är inblandade i bygget. Annars finns det risk att försäkringen inte gör någon nytta om den endast är tecknad mot hustillverkaren men inte mot de olika entreprenörerna.
  Tänkvärt!

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare