Resultat 1 till 11 av 11
 1. #1

  Standard Vad är energideklaration?

  Jag ska sälja mitt hus men har hört om energideklarationen som är krav nu till årsskiftet. Vad innebär egentligen detta och vem ska göra den åt mig?

 2. #2
  Reg.datum
  b 2008
  Ort
  Sthlm
  Inlägg
  55

  Standard

  Hej Karl,

  en energideklaration talar i korta ordalag om hur mycket energi ditt hus gör av med per kvadrat meter, vissa företag som det jag jobbar för får man även lite förslag på hur man sänker sin energi åtgång.

  Ha det

 3. #3
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  237

  Standard

  Saxat från boverkets hemsida:

  Från och med 1 januari 2009 ska villor och radhus som säljs energideklareras. Här finns hjälp och information om hur du gör.


  Vad är en energideklaration?
  I energideklarationen redovisas bland annat husets energianvändning och förslag på hur du kan göra för att sänka dina energikostnader. Energideklarationen kan också bidra till en bättre inomhusmiljö och till minskade utsläpp av växthusgaser.

  Hur går det till?
  Energideklarationen utförs av en energiexpert, men en hel del arbete och förberedelser kan du som villaägare göra själv.
  1. Börja med att samla alla uppgifter som har med byggnaden och dess energianvändning att göra.

  2. Du som ska sälja ska kontakta ett ackrediterat kontrollorgan (godkänt företag) i god tid före försäljning, så att energideklarationen är gjord senast vid kontraktsskrivningen.

  Här hittar du godkända företag.

  3. Energiexperten bedömer och kontrollerar de uppgifter som lämnats.

  4. Huset ska besiktigas av energiexperten om du inte har lämnat tillräckligt med uppgifter. Huset ska också besiktigas om det kan finnas kostnadseffektiva åtgärder.

  5. Energiexperten registrerar uppgifterna och skickar dem elektroniskt till Boverket. Därmed är energideklarationen registrerad.

  6. Spara energideklarationen. Om du säljer ditt hus efter 1 januari 2009 och inte kan visa upp en energideklaration har köparen rätt att utföra en sådan på din (säljarens) bekostnad. Energideklarationen är giltig i tio år.

  Småhus som hyrs ut berörs också av lagen och ska ha en energideklaration senast 31 dec 2008. För mer information om undantag, se ”Vilka byggnader och när?”.

  Varför behövs energideklaration?
  Syftet är att sänka energianvändningen och minska utsläppen av växthusgaser. Byggnader står för cirka 40 procent av Sveriges totala energianvändning.
  Dessutom finns det mycket pengar att spara på åtgärder som minskar energiförbrukningen. Därför kan det löna sig att göra en energideklaration även om du inte ska sälja ditt hus.

 4. #4

  Standard

  Karl,

  Energideklarationen är ett mått på byggnadens energiprestanda baserat på energikonsumtion. Energideklarationen beskriver en byggnads energiåtgång för uppvärmning och varmvatten per m² uppvärmd golvyta och år.

  Kundnyttan för byggnadsägaren är framförallt de åtgärdsförslag som ges i samband med energideklarationen. Dessa är rekommendationer om kostnadseffektiva åtgärder. Förslagen beskriver konsekvenserna av varje åtgärd: kostnad, årlig energibesparing och minskade utsläpp av växthusgaser.

  Du som säljare är skyldig att tillse att det finns en godkänd energideklaration vid försäljningstidpunkten. Boverket har gjort en revidering av tolkningen om försäljningstidpunkten och anser att den är när säljaren och köparen ingår köpeavtalet d.v.s. vid köpekontraktets upprättande. Köparen får ett utmärkt underlag i sitt arbete med att energieffektivisera sin nya byggnad.

 5. #5
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  237

  Standard

  DI har en artikel om det idag som du hittar här

  Deklarationsprislappen för hussäljaren, säger energiexperten Per Abenius (till vänster) i Uppsala, kommer gissningsvis att landa på mellan 3.000 och 5.000 kronor, exklusive moms.
  Ganska kostsamt med andra ord..

 6. #6
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  237

  Standard

  Fram till och med nyårsafton 2008 hade 49.245 godkända energideklarationer kommit in till Boverket. Det är en klart liten del av de cirka 350.000 deklarationer som enligt lagen skulle ha varit inne vid årsskiftet.
  http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=147&a=870746

  Inte så bra utfall va...?

 7. #7

  Standard

  Har en fundering kring energideklarationen, måste man som köpare åtgärda förslagen i energideklarationen?

 8. #8
  Reg.datum
  b 2008
  Ort
  Sthlm
  Inlägg
  55

  Standard

  Emma,

  det finns inga krav på att din deklaration skall inehålla några förslag.

  Men finns det förslag och dom är kostnads effektiva för dig så är det kanske inte mycket att snacka om, vem vill inte tjäna pengar?

 9. #9

  Standard

  Läste en energideklaration gjort för ett radhus likadant som jag äger. Byggt mitt 70-tal inga fönster bytta.
  Åtgärder som föreslogs Byt till lågenergilampor! OBS det var den enda åtgärd som föreslog undra hur mycket den säljaren hade betalt för det, 3000 el 5000 kr???

 10. #10

  Standard

  En energideklaration utan massa åtgärder efter ligger runt 3.000 kr idag. Då det är lagstadgat idag att göra en så kommer man inte undan, sen att åtgärderna bara var att byta till lågenergilampor är egentligen bra då företagen tar ut stora avgifter på att utföra åtgärderna.

 11. #11

  Standard

  Nu har vi äntligen klart ett samarbete inom energideklaration på hus.se. Alla våra besökare kan nu beställa energideklaration på hus.se till kraftigt rabatterat pris. Samarbetet sker genom Indendia och du httar beställningsformuläret här:
  Beställ energideklaration

Liknande ämnen

 1. Vad kostar bergvärme
  Av Bonaparte i forum Värmepumpar
  Svar: 15
  Senaste inlägg: 2010-12-07, 06:Dec
 2. Släpkärra, vad är prisvärt?
  Av Snickarn i forum Övrigt
  Svar: 8
  Senaste inlägg: 2009-05-13, 15:May
 3. Energideklaration
  Av Husmusen i forum Energitermer
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2008-12-08, 06:Dec
 4. Vad är P-märkt?
  Av tusenfoting i forum Energi allmänt
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2007-09-27, 13:Sep
 5. Vad gör man?
  Av stekman i forum Övrigt
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2007-02-06, 21:Feb

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare