Resultat 1 till 18 av 18
 1. #1

  Standard Solfångare, nån som har det?

  Undrar om det någon här som använder solfångare som komplement till sin uppvärmning. Till vilka riktar det sig egentligen till och hur konkurrerar det med andra energikällor?

  Kan nämnas att jag bor en liten bit utanför Östersund, de högre breddgraderna alltså.
  Senast redigerat av AccessiblE den 2007-08-08 klockan 22:Aug.

 2. #2

  Standard

  Solfångare kan användas till både uppvärmning av varmvattnet och uppvärmning av fastigheten. Det förstnämnda är dock vanligast som jag förstår det.

  Ska man jämföra med t ex bergvärme så är ju solfångare inte lika hög investering initialt man skulle kunna säga att det beror lite på storleken av huset. I ett mindre hus som inte kräver lika mycket energi kan det vara mindre lönsamt med bergvärme men mer lönsamt att komplettera eluppvärmning med solvärme. Men har man ett större hus så krävs en större solvärme anläggning och den klarar ändå inte vintermånaderna riktigt bra. Däremot så klarar de nya vacuumrören låga temperaturer bra och är i princip bara begränsade av antalet soltimmar. Dvs den ger samma värme sommar eller vinter så lägne solen är uppe.

  Ju längre upp du bor, desto större behov har du förståss men desto minder soltimmar under vintertiden tyvärr, fast det skiljer inte radikalt.

  En fördel med solvärme är att man kan få ett engångsbidrag ifall man installerar solfångare på taket i form av nåt som kallas solvärmebidrag. Man får 2.50kr per kwh anläggningen producerar per år och taket ligger på 7500kr. Ansöker gör man hos länsstyrelsen.

  Se till att den du införskaffar är P-märkt.

 3. #3

  Standard

  Kan man inte ansluta solfångare till elnätet också?

 4. #4

  Standard

  Det är nog solceller du tänker på. Solfångare levererar bara värme. Det finns solfångare med solceller också men dom solcellerna är till för att driva cirkulationspumpen till vätskan som levererar värmen.

  Att sätta upp solceller på taket för att komplettera elnätet är i dagslaget fortfarande rätt oekomiskt, det används mest på platser där inte tillgång till elnät finns. Jag förundras över att den tekniken som funnits så länge inte blivit nämnvärt effektivare. Då är det billigare att sätta up ett eget vindkraftverk.

 5. #5

  Standard

  Tack för kommentarerna, det var intressant. Upptäckte även att man behöver ansöka om bygglov ifall man har som avsikt att sätta upp en solfångare, men det borde inte innebära några problem för det. Bara lite papper.

 6. #6

  Standard

  Bygglov behövs inte alltid, men det är säkrast att kolla upp innan installation sker.

  Solvärme konkurrerar egentligen inte med någon värmekälla utan sammarbetar med dem. Effektivast blir solvärme i kombination med andra värmekällor, så som olja, el, värmepump, pellets osv. Solfångarna kan användas till att endast värme ditt varmvatten, en sådan investering är betydligt mindre men minst lika kostnadseffektiv. Man brukar säga att solvärme säkrar ett fast kWh-pris på 50-60 öre på 20 år.

  Det finns två olika sorters solfångare. Vakuumrörsolfångare och plana solfångare. Vakuumrösolfångare rekommenderas oftast till villor och åretruntboende då de ger en jämnare effekt. Medans plana solfångare är att föredra till sommarstugor.

  Ni som funderar på att köpa någon form av värmepump, bör fundera på att hitta ett system för stöd för inkoppling mot solvärme. Detta alternativ erbjuder ett stort antal leverantörer.

 7. #7
  Reg.datum
  b 2007
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  46

  Standard

  Hur ser utvecklingen inom solfångare ut? Händer det lika mycket som med solceller? Kommer vi att få se hus uppvärmda endast med hjälp av solen här uppe i norr i framtiden tror ni?

 8. #8

  Standard

  Utvecklingen av solfångare sker hela tiden, men den är inte lika stor jämfört med den hos solceller. Utvecklingen hos solvärme sker inte bara hos solfångarna. Drivenheter och ackumulatortankar är minst lika viktiga. Att välja en välisolerad tank eller drivpaket med få värmeförluster ökar effektiviteten för hela systemet.

  Vi ska testa 4 marknadsledande tankar och se vilka som ger bäst resultat, mest värmeförluster osv. Ni kan ta del av testet på vår hemsida då det är färdigt.

  Som svar på din fråga om man kommer se hus helt uppvärmda av solvärme så är detta verklighet redan idag. Men om huset skulle värmas endast av solfångare så blir det inte särskillt kostnadseffektivt, då det skulle behövas en stor yta. Förmodligen kommer det att se likadant ut inom den närmaste framtiden. Solvärme är och kommer att kommer att vara effektivast kombinerat med ett annat värmesystem. Vilket detta är spelar ingen större roll. Att helt enkelt ha en elpatron som värmer upp det som saknas är en lösning.
  Senast redigerat av ExoHeat den 2007-10-29 klockan 15:Oct.

 9. #9

  Standard

  ExoHeat, är solfångare något ni skulle rekommendera för en som bor lite längre upp(Östersund) i Sverige? Vad kan man förvänta sig? Tack för dina andra svar.. mycket läsvärt.

 10. #10

  Standard

  Absolut! Skillnaden är inte så stor i olika delar av Sverige. Det beror snarare på vad du har för värmekälla idag.

  Det du kan vänta dig är: Baserat på 5% ränta och en återbetalningstid på 20 år har du en genomsnittlig fast värmekostnad på 50-60 öre/kWh.

 11. #11

  Standard

  vi funderar på att sätta upp solfångare på huset vi ev tänker köpa. undrar lite vad det kostar att sätta upp låt säga 3 fångare och en 500 l tank + vad som ev mer behövs??

  idag finns elpanna och vedpanna i huset. att det går att kombinera vedpanna med sol vet jag. men går det att koppla ihop elpannan? eller sätter man i elpatron i acctanken å slänger ut elpannan??

 12. #12

  Standard

  Bra tråd!

 13. #13

  Standard

  Citat Ursprungligen postat av AccessiblE Visa inlägg
  ExoHeat, är solfångare något ni skulle rekommendera för en som bor lite längre upp(Östersund) i Sverige? Vad kan man förvänta sig? Tack för dina andra svar.. mycket läsvärt.
  Det finns flera tillverkare"importörer" av solfångare i landet.
  Ett tips är att gå in på SP hemsida och kolla hur mycket kwh en solfångare ger.Det skiljer mycket bland tillverkarna.
  Jag funderar på att köpa solfångare från http://sfinxsolar.e-butik.se/ som verkar ha mycket bra pris.

  Någon som har köpt av dom?

 14. #14

  Standard

  Det verkar intressant det här med solfångare. Vi har bergvärme idag, finns det något sätt att kombinera solfångaren med bergvärme? Borde väl bli lite överskottsvärme sommartid!?

 15. #15
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  237

  Standard

  Nya möjligheter att få ekonomiskt stöd för solvärme som ersätter det tidigare solvärmebidraget började gälla den 1 januari 2009.

  Den som installerar solvärme kan få ett engångsbidrag av staten på max 7 500 kr. Bidraget kan inte kombineras med andra statliga eller kommunala bidrag till solvärme för samma projekt.

  Bidragets storlek beror på solfångarens årliga energiproduktion. Bidraget utgår med 2,50 kr per kWh/år.

  Huset ska vara för permanent boende och anläggningen gälla tappvarmvatten och/eller uppvärmning. Solfångaren måste uppfylla vissa kvalitetskrav. Vilka solfångare som uppfyller kraven finns listade hos Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut.

  Om du hade påbörjat installationen av din solvärmeanläggning före det datumet prövas din ansökan enligt de gamla reglerna. Mer information och ansökningsblankett finns hos Boverket.

 16. #16

  Standard

  Lite gammal tråd iofs, men kan verkligen rekommendera http://24volt.eu/ som lärde mig att bygga egen solvärmefångare.

 17. #17

  Standard

  Har en vän i de södra delarna av landet som ganska nyligen installerade solfångare på sitt hus. Det var inte så dyrt som man kunde tro. Det fungerar tydligen utmärkt för ev. uppvärmning sommar och för att värma allt vatten som behövs i huset året runt. Under vintern bidrar solfångarna till värmen, men står inte för hela uppvärmningen. Den här personen tyckte att det var en mycket bra investering då det bara tar några år för att minska den reella kostnaden (inklusive installation). Men, det måste sägas, killen har kompetens att installera sådana här system själv, så han räknade inte med arbets- och installationskostnad.

 18. #18

  Standard

  Relativt sett är solfångare en MKT billig investering! Vi har en liten sommarstuga i Norrtälje skärgård och till den byggde jag faktiskt en egen solfångare med hjälp av instruktioner och tips ifrån ... där var den ja! 24volt.eu.

  Den är rätt liten, och vi använder bara vattnet till att assistera varmvattenberedarn men jag märkte skillnad i elförbrukningen direkt. Beredaren drar ju en hel del el...

Liknande ämnen

 1. Solfångare
  Av Husmusen i forum Energitermer
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2008-12-23, 06:Dec
 2. Vad har ni för sommar projekt?
  Av Renovering i forum Övrigt
  Svar: 21
  Senaste inlägg: 2008-07-07, 21:Jul
 3. Så nu har vi bestämt oss, det blir bergvärme!
  Av Thomas i forum Värmepumpar
  Svar: 9
  Senaste inlägg: 2008-04-04, 22:Apr
 4. HAR DU/VET DU nåt hus som ska hyras ut?
  Av Skitungen i forum Köpa & sälja hus
  Svar: 0
  Senaste inlägg: 2007-10-29, 07:Oct

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare