Trots att lysröret funnits i decennier och att lågenergilampan funnits länge tillsammans med ökade energipriset så är det fortfarande den över 100 år gamla glödlampan som är absolut vanligast i hemmet. Men en teknik som är på frammasch och kan börja konkurrera med alla dessa 3 är lysdioden.

Fördelarna med lysdioden är att de är energisnåla, stryktåliga och har en väldigt lång livslängd. Lysdioder med vitt ljus finns det redan gott om i till exempel nya pannlampor och cykellysen. I elektroniska apparater har lysdioden däremot funnits väldigt länge i färgerna rött, grönt, gult och blått, ofta som uppgift att fungera som indikator.

Den version av lysdioden som är ljusintensivast och intressant ersättare till den gamla glödlampan kallas Power LED. Tekniken kan idag leverera 100 Lumen per Watt vilket motsvarar detsamma som ett lysrör men behöver inte alls vara lika klumpigt.

Än så länge har jag inte sett någon Power LED som passar i en lampsockel. Men jag tror att dessa kommer att bli vanliga om några år.

De ska även klara av att lysa i 100.000 timmar (ca 11 år).

Läs mer på wiki: http://sv.wikipedia.org/wiki/Powerled