Så hittar du elegant fiskbensparkett till ditt hem


Klassisk och elegant med en exklusiv känsla, det är ord som sammanfattar fiskbensparkett på ett bra sätt. Läs vidare för att lära dig mer om fiskbensparkett och få tips på vägen mot dina drömmars golv!

Fiskbensparkett

Är du sugen på denna vackra golvbeläggning? Då har vi de bästa tipsen och råden för att du ska hitta rätt typ av golv för dig. Vi har även tagit fram den parkett som är bäst i test så att du enkelt kan beställa ditt golv online.

Fördelar med fiskbensmönstrad parkett

 • Klassisk och tidlös.
 • Höjer ofta värdet på bostaden.
 • Lätt att hålla ren.
 • Går i många fall att slipa.
 • Passar i de flesta hem.

Vad är fiskbensparkett?

Att placera parkett i ett fiskbensmönster är ett mycket gammalt sätt att lägga golv. Det är också därför du ofta hittar den här typen av parkett i äldre fastigheter.

Själva golvet består av stavar, vanligen i ek, som läggs i ett fiskbensliknande mönster. Idag finns dock enklare sätt att få till den här typen av parkett hemma. Du kan till exempel hitta klickgolv i både trä och laminat som efterliknar den klassiska parketten på ett vackert vis.

Satsa på parkett när du renoverar

Det finns många fördelar med att satsa på ett golv av den här modellen när du ska renovera. Vill du till exempel att din bostad ska få en värdehöjning? Då är ett golv av den här typen en faktor som kommer att göra din bostad mer attraktiv på marknaden.

Ett golv i parkett är inte heller så krävande som många tror. Ofta räcker det att torrmoppa eller dammsuga golvet för att hålla det rent. Skulle golvet slitas med åren så brukar det i många fall gå bra att slipa.

Olika typer av parkettgolv

Parkett av ekstavar

Originalet är den klassiska parketten som läggs i mönster med hjälp av ekstavar. Att få till ett sådant här golv själv kan vara en aning svårt för novisen, men tar du hjälp av en duktig golvläggare får du å andra sidan ett klassiskt golv som håller i många år.

Klickgolv i trä

Vill du komma lite enklare undan, och kanske även installera golvet själv, finns färdig parkett i fiskbensmönstrat i trä i form av klickgolv. Det här är ett smidigt alternativ för dig som vill ha ett vackert trägolv men som både vill spara lite tid och pengar.

Klickgolv i laminat

Det finns även fiskbensmönstrade laminatgolv på marknaden. Dessa kommer i form av klickgolv och är ett billigt alternativ för dig som vill njuta av ett vackert fiskbensmönster utan att vända plånboken ut och in. Det här golvet går bra att lägga in själv med lite tid och tålamod. Det positiva med detta golv är också att det tål väta lite bättre än ett golv i trä.

Så sköter du din parkett

Oavsett om du har satsat på en parkett i äkta trä eller ett annat material så gäller det att sköta om den på rätt sätt för att den ska hålla sig vacker länge.

Trä

Har du en parkett i trä måste du vara noga med att inte använda för mycket vatten när du städar. Det går visserligen att våttorka golvet, men gör det helst bara med en fuktad trasa. Större fläckar kan du punktvis torka bort med en lätt fuktad microfiberduk. Använd inte heller några starka rengöringsmedel.

Risken med att använda för mycket vatten på ett golv i trä är att golvet reser sig. Du kan också få fula fläckar som är svåra att få bort.

Skulle golvet med åren ändå få fläckar går det utmärkt att slipa ett golv i massivt trä, förutsatt att det inte är slipat tidigare. Låt någon kunnig titta på golvet innan du skrider till verket, för att vara på den säkra sidan.

Laminat

Det här materialet är lätt att hålla rent med hjälp av regelbunden dammsugning eller torrmoppning. När det är dags att torka golvet bör du göra det med sparsamt med vatten så att inte golvet sväller.

Ett golv av den här typen går tyvärr inte att slipa utan måste bytas ut när det blir för slitet. Materialet är dock tåligt och håller sig snyggt i många år.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

 • Priset mellan olika golv skiljer sig beroende på om du väljer ett golv med massiva trästavar, ett klickgolv i trä eller ett i laminat. Vill du ha ett äkta golv får du räkna med ungefär 1500-2000 kronor per kvadratmeter. Klickgolven finns i flera olika prisklasser. Titta gärna på de golv som vi genom test har utsett till de bästa.
 • Äkta parkett med fiskbensmönster är inte så ömtålig som många tror, förutsatt att du undviker att utsätta golvet för stora mängder vatten.
 • Om du vill ha äkta fiskbensmönstrad parkett i stavar är rekommendationen att du tar hjälp av en duktig golvläggare eftersom proceduren innebär många moment såsom limning och spikning. Ett fiskbensmönstrat klickgolv går dock utmärkt att lägga själv.
 • Hem
 • Golv
 • Så hittar du elegant fiskbensparkett till ditt hem