Köp bästa el-elementet - även till garage, tvättstuga och badrum


Är det kyligt där hemma samtidigt som du kanske inte har råd eller lust att dra in ett helt nytt värmesystem? Då kan el-element vara lösningen för dig. Här berättar vi vad du ska tänka på när du köper ett el-element. Vi tipsar också om det bästa el-elementet på marknaden.

El-element

Fördelar med el-element

  • Miljövänlig energikälla förutsatt att du använder dig av miljövänlig el.
  • Billiga i inköp.
  • Ger ej utsläpp i skorstenen.
  • I det närmaste underhållsfria.

Hur fungerar el-element?

Till skillnad från vattenburen värme kräver inte el-element någon investering i ett nytt elsystem. Allt du behöver är istället vanlig el som finns i uttaget. Det gör att du bara kan plugga in ditt nya element i närmaste vägguttag. Vill du göra en större installation med el-element i alla rum kan det dock vara snyggare att låta en elektriker koppla in fasta varianter.

Det finns främst två typer av el-element. Vi berättar mer om dem här:

Oljefyllt el-element

De oljefyllda el-elementen har kommit stort på sista tiden. Istället för att ha elslingor som värmer upp dem innehåller de olja som värms upp. Oljeinnehållet gör att elementet kan hålla en mer jämn värme eftersom oljan inte svalnar direkt när elementet sänks eller stängs av. Elementen ser dessutom ut som traditionella vattenelement, något som många finner mer estetiskt tilltalande.

Det finns en missuppfattning om att oljeelement drar mindre energi än varianter med värmeslingor, men så är inte fallet. Visst hålls oljan varm en längre tid, men det tar också längre tid att värma upp den. Ett el-element som värms upp av värmeslingor är istället igång kortare stunder, därför blir inte skillnaden i energiförbrukning mellan de båda så stor.

El-element med värmeslingor

Den här typen av element värms upp med hjälp av eldrivna värmeslingor. Det gör att elementet går snabbt att reglera eftersom ingen värme stannar kvar i slingorna när elementet stängs av. Det reagerar också något snabbare vid höjning och sänkning än oljefyllda element. En fördel med den här typen av element är att de ofta finns att köpa med integrerad fläkt, något som gör att värmen snabbare sprids i rummet.

Välj rätt typ av el-element

Vad ska du då tänka på när du ska välja ett el-element? Här följer några viktiga punkter som är bra att ha i åtanke.

Värmekapacitet

Du bör först och främst titta på storleken på det utrymme du vill värma upp och sedan skaffa ett element som täcker det behovet. Det är också viktigt att tänka på att om du ska placera elementet under ett fönster så bör det vara ungefär lika brett som fönstret, detta för att kallras ska kunna undvikas. Det finns olika kalkylverktyg tillgängliga i vilka du kan räkna ut vilket watt-antal du behöver för att ditt element ska täcka ditt värmebehov. Dessa verktyg tar hänsyn till saker som klimat, storlek på utrymmet samt husets ålder. Det gör att du kan hitta bäst passande modell till ditt hem oavsett om det är garaget, badrummet eller tvättstugan. Hos de flesta återförsäljare kan du hitta sådana verktyg.

Installera el-element i garage, badrum eller tvättstuga

Det går att ha el-element i badrummet, dock ej i direkt anslutning till vatten. Det ska alltså kunna garanteras att elementet hålls torrt. Element som används i våtutrymmen såsom tvättstugor och badrum måste också ha IP-klass IP22-24 för att vara säkra för ändamålet.

Flyttbart eller fast?

Eldrivna element finns både som flyttbara och fasta varianter. Vill du ha ett element som du kan använda för att tillfälligt värma upp det utrymme du vistas i? Då kan det vara bra att välja en flyttbar variant med stickpropp. Vill du istället ha en fast installation? Då bör du låta en elektriker installera fasta el-element åt dig. Det är viktigt att veta att voltantalet skiljer sig mellan fasta och flyttbara element. De flyttbara ligger på 230 volt medan de fasta ligger på 400 volt. Om du ska ha flera element i samma rum är det bra om alla har samma voltantal för att få en optimal uppvärmning.

Vilken typ av termostat?

De flesta el-element har en termostat. En termostat känner av rummets värme och reglerar värmen på ditt element efter den. Blir det plötsligt kallt i rummet låter termostaten elementets värme gå upp för att fortsätta hålla den temperatur som elementet är inställd på. Det finns främst två typer av termostater, nämligen elektronisk termostat och bimetalltermostat. En elektronisk termostat är en enklare variant medan en bimetalltermostat har fler finesser. Den kan till exempel känna om ett fönster öppnas tillfälligt och därför låta bli att höja temperaturen. Det gör att en bimetalltermostat gör att elementet förbrukar mindre energi och inte går upp i temperatur i onödan, energisnålt helt enkelt.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det går att ha el-element i badrummet, dock ej i direkt anslutning till vatten. Det ska alltså kunna garanteras att elementet hålls torrt. Element som används i våtutrymmen såsom tvättstugor och badrum måste också ha IP-klass IP22-24 för att vara säkra för ändamålet.
  • Om det rör sig om el-element med stickkontakt går det bra att plugga in dessa i väggen själv. Ska du ha fasta el-element måste du dock alltid anlita en behörig elektriker.
  • El-element är säkra så länge du följer de föreskrifter som finns kring dem. Du bör till exempel aldrig hänga saker på tork på ett el-element eller ställa möbler för nära dem. Detta är extra farligt om du använder element med el-slingor, men du bör även iakttaga försiktighet med oljefyllda radiatorer.
  • Hem
  • Inomhusmiljö
  • Köp bästa el-elementet - även till garage, tvättstuga och badrum