Så väljer du den perfekta diskhon till ditt kök


Är du ute efter en riktigt bra och snygg diskho? Läs då vår guide med viktiga punkter om vad du ska tänka på inför kök. Vi tipsar även om de bästa hoarna.

bästa diskhon

Är du i full färd med att göra om köket, eller är du helt enkelt bara sugen på en ny diskho? Läs då först vår guide så att du kan göra ett välgrundat val när det är dags att göra ditt inköp. Som en extra bonus har vi också tagit fram de hoar som är bäst i test för att du enkelt ska kunna klicka hem en riktigt bra modell.

Olika typer av diskhoar

Idag finns det mängder av hoar i olika designer på marknaden, något som är en stor fördel då det gör det lättare att göra ditt kök personligt och exakt så som du vill ha det. Det spelar ingen roll om du vill ha ett lantligt, romantiskt kök, eller en mer minimalistisk stil eftersom det med all säkerhet finns en modell som passar dig.
Här listar vi de vanligaste modellerna:

Heltäckande diskbänk
Denna modell är ofta tillverkad av rostfritt stål och består av både ho och avställningsyta i ett stycke. Det är kanske också den modell de flesta tänker på när de tänker på en klassisk diskyta. En av de stora fördelarna med den här modellen är att den är tålig så att du slipper oroa dig för att exempelvis stänka ned bänkskivan. En nackdel är att den i viss mån begränsar hur du kan påverka utseendet på diskytan i ditt kök.

Nedsänkt ho
En nedsänkt ho är helt enkelt en variant som är nedsänkt i bänkskivan. Den stora fördelen med denna modell är att du har mycket större möjlighet att påverka kökets utseende genom att välja bänkskiva i det material du gillar. Nedsänka hoar finns i olika utföranden, till exempel rostfritt stål, komposit och porslin. De finns också olika sätt att montera hon på, till exempel övermonterad, undermonterad, planmonterad och underfräst.
Nackdelen med den här typen av ho är att lösningen inte blir lika tålig som en heltäckande diskbänk, speciellt inte om du väljer en bänkskiva i ett ömtåligare material.

Hur många hoar?

Traditionella diskbänkar har ofta två hoar, men på senare tid har det blivit trendigt med bara en enda ho. Här kommer några riktlinjer som hjälper dig att välja rätt antal hoar så att du får ett så funktionellt kök som möjligt:

Diskar du ofta för hand och saknar diskmaskin? Då kan det vara bra att välja en ho bestående av två hoar, en för disk och en för avsköljning. Det kan också vara klokt att välja en heltäckande diskbänk eftersom det garanterat kommer att bli en hel del vattenstänk kring hon. Det är även fördelaktigt att välja en traditionell, rektangulär ho eftersom större husgeråd som långpannor och grytor lättare går ned i en sådan.

Används hon främst till matlagning eftersom köket är utrustat med diskmaskin?
Då går det bra att nöja sig med en ho eftersom du troligen inte kommer att diska så mycket i den. Här går det också utmärkt att välja en nedsänkt variant eftersom bänkskivan inte kommer att utsättas för lika mycket vatten.
Angående storleken på hon så kan det vara fördelaktigt med en lite större modell eftersom du säkert kommer att behöva diska större husgeråd som inte kan maskindiskas i den, till exempel gjutjärnsgrytor och stekpannor.

Kort sagt, försök att fundera lite över hur du använder ditt kök. Fel val av ho kan nämligen bli ett mycket irriterande moment i vardagen, hur snygg designen än är.

Vilket material ska du välja på din diskho?

Olika material har olika funktioner och egenskaper. Det är därför viktigt att ta hänsyn till materialet när du ska köpa en ny ho. Här listar vi de vanligaste materialen:

Rostfritt stål
Det absolut vanligaste materialet på hoar och diskbänkar är rostfritt stål. Anledningen till det är nog att det är det tåligaste materialet. De stora fördelarna med rostfritt stål är att det är mycket hygieniskt och enkelt att hålla rent. Nackdelen är att materialet ofta repas med tiden och att många känner att det är ett trist val. Idag finns dock hoar i rostfritt stål i både mässings- och guldfärg.

Porslin
Porslin är ett populärt material i hoar. Även det är väldigt praktiskt och lätt att hålla rent. Nackdelen är dock att det lättare går sönder. Tappar du ett tungt föremål i hon, till exempel en stekpanna är det lätt hänt att det uppstår sprickor.

Komposit
Komposit har många fördelar. Materialet är både tåligt och repfritt samt finns i en mängd olika nyanser. Är du sugen på en ho i porslin kan en variant i vit komposit vara en bra kompromiss. Då får du utseendet du är ute efter, men även en tåligare ho.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Vilket antal hoar du behöver beror lite på hur du använder ditt kök. Diskar du ofta för hand är två hoar att föredra. Har du istället diskmaskin brukar det räcka med en ho.
  • Vill du ha ett riktigt tåligt material är rostfritt stål att föredra. Är du ute efter en lyxigare känsla är porslin ett mycket vackert material. Komposit är i sin tur ett bra val om du vill ha många nyanser att välja bland.
  • Vi har genom test tagit fram de bästa hoarna så att du enkelt kan hitta en variant som passar dig.