Ta hand om huset - byt vindskivor


Vindskivan är en vacker och funktionell detalj på husets tak som är lätt att glömma bort. Förläng livslängden på taket genom att underhålla och byta skadade vindskivor. I denna guide går vi igenom allt du behöver veta för att byta ut dina vindskivor.

Byta vindskivor

Skydda taket med vindskivor av hög kvalitet

Att ha vindskivor av bra kvalitet kanske inte är något de flesta tänker på när det kommer till underhåll av hus men faktum är att de är avgörande för att skydda taket. Skivorna stoppar skräp, regn och snö från att tränga in under takbeläggningen. Med andra ord gäller det därför att regelbundet kontrollera skicket på skivorna och byta dem så fort de är alltför slitna.

Vindskivorna bidrar också till husets karaktär och i äldre trähus är ofta snickarglädjen påtaglig när det kommer till denna detalj på taket. När du ska byta vindskivor är det därför en fördel att försöka återskapa den tidigare stilen på skivorna för att huset ska behålla sin charm. För att underlätta bytet och inköp av nya vindskivor är det smart att montera ner en skiva och använda den som hjälpmedel för att hitta en med liknande dimension och stil när du beställer. Använd gärna vår jämförande guide där vi har samlat olika modeller av vindskivor.

Vid bytet behöver för det mesta även trekantslisten bakom vindskivorna samt vattbrädan/vindskivebeslaget bytas ut. Passa därför på att klicka hem dessa samtidigt med beställningen av vindskivorna.

Anlita ett proffs som hjälper dig

Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Så byter du vindskivor själv

Börja med att ta loss de befintliga skivorna och vattbrädan med hjälp av en kofot eller hammare med klo. Avlägsna även trekantslisten om den har börjat angripas av röta. Mät noggrant längd och bredd på brädorna för att kunna såga upp de nya skivorna i rätt dimensioner. Mät även vinkeln vid taknocken med hjälp av en smygvinkel. Använd gärna vattenpasset för att se till att det blir helt och hållet rakt. Såga till de nya vindskivorna i rätt längd och bredd. Det är en bra idé att kontrollera att skivorna passar innan du sätter fast dem permanent. Om du har valt trä underlättar det att grundmåla skivorna innan du spikar fast dem.

Spika fast trekantslisten om du även byter denna och sedan vindskivorna. Använd spik som tål utomhusklimat utan att börja rosta. Spika fast vattbrädan eller vindskivebeslag så att vindskivorna skyddas från att vatten rinner ner mellan skivorna och fasaden. Avsluta med att täckmåla vindskivorna om de är i trä.

Det här behöver du för att byta vindskivor

  • Hammare med klo samt eventuellt en kofot.
  • Tumstock och blyertspenna.
  • Såg och smygvinkel.
  • Vattenpass.
  • Stege eller skylift samt säkerhetsutrustning om du byter vindskivorna från taket.
  • Målarfärg och penslar om vindskivorna är av trä.
  • Virke till vindskivor eller vindskivor i plåt.
  • Vattbräda eller vindskivebeslag.
  • Spik och trekantslist.

Behövs bygglov för att byta vindskivor?

I de allra flesta fall behövs inte bygglov för att byta vindskivor. Det finns dock några speciella undantag för vissa hus. Hus med kulturskydd får till exempel inte ha vilka vindskydd som helst och det kan även finnas specialbestämmelser för gruppbebyggelser. Kontakta kommunens byggnadsnämnd för att få reda på vad som gäller för ditt hus.

Kostnad för att byta vindskivor

Själva vindskivorna är inte speciellt dyra i inköp, oavsett om du väljer vindskivor i trä eller plåt brukar materialkostnaden inte landa på mer än någon eller några tusenlappar. Det tillkommer dock kostnader för verktyg, hyra av skylift, målarfärg och inköp av till exempel trekantslist. Om du gör allt arbetet själv blir kostnaden inte speciellt hög men om du anlitar hantverkare går förstås priset upp. Arbetskostnaden omfattas dock av rotavdraget, vilket gör att det går att få ner kostnaden. Be firman om en offert innan du bestämmer dig.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom byta vindskivor.

Byta vindskivor

"Behöver byta vindskivor snart men huset har ett veckat plåttak som är spikat i överkant på vindskivan.
Någon som har ett finurligt tips på hur man drar upp spikarna utan att göra fula märken på taket?" //HasseA

"Hovtång med en liten masonitskiva under borde fungera!" //Puttel

"Det har blivit dags att byta vindskivor nu till sommaren på mitt hus. De börjar bli murkna och är i rätt dåligt skick.
Jag har några frågor i samband med detta.
* Ska man ha oskarvade eller skarvade vindskivor? Om det är oskarvat så blir de väldigt långa och svåra att hantera. Om man skarvar, hur gör man för att få det snyggt och så vattentätt som möjligt?
* Kan man använda sig av en skylift eller behöver man hyra en byggnadsställning?
Tacksam för lite tips och råd från er!" //kekke67

"Hur ser de ut idag, är det långa oskarvade brädor eller skarvat? Om det är långa så beställer du långa brädor som är skarvade i fabrik. De har inga synliga skarvar. Jag tycker man ska använda byggnadsställning när man byter vindskivor. Tänk på att de är väldigt långa och tunga att hantera. Det beror givetvos också på hur högt huset är." //Byggaren

Byta vindskivor och vattenbräda

"Jag renoverar just nu mitt nyinköpta äldre hus. Vindskivorna är mycket slitna och på sina ställen ruttna, även brädan över vindskivan är murken på flera ställen. Ska jag ersätta vindskivor och ovanpåliggande bräda med något annat, till exempel plåt som kanske håller bättre?
Jag tycker att vindskivor av trä är vackert och skulle helst montera nya sådana men skyddar plåten bättre kan jag tänka mig att byta." //Gunde

"Vindskivorna ska skydda taket från vind, blåst och regn så att skräp inte kommer in under taket och takbeläggningen. Brädan som ligger ovanpå vindskivan och täcker skarven mot taket kallas vattbräda. Vindskivorna och vattbrädan är oftast av trä men förekommer också allt som oftast i plåt. På äldre hus kan vindskivorna vara en del av husets utsmyckning och utgöra en vacker detalj. Vindskivor och vattbräda av trä håller dock i många år om de är rätt monterade och därför finns ingen anledning att byta ut dom mot plåt." //Byggaren


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Vilket material som är bäst att välja är delvis en smakfråga. Ett lantligt trähus med mycket snickarglädje passar förstås bäst med vindskivor i trä. För kulturminnesmärkta hus och vissa hus i gruppbebyggelse kan det finnas regler för hur vindskivor får se ut. Fråga byggnadsnämnden i kommunen vad som gäller för ditt område.
  • Hur ofta ett byte behöver göras beror på hur underhållna skivorna är. Om de har blivit rengjorda och ommålade regelbundet kommer de att hålla längre. Ha som vana att titta över tak och vindskivor varje år för att se om de behöver bytas eller renoveras.
  • Tiden avgörs av hur stort huset är och hur många skivor som måste bytas. Det beror också på hur man räknar, till exempel om tiden för att köpa in material och hyra skylift tas med i beräkningen. Själva bytet behöver inte ta mer än några timmar för en person som vet hur jobbet går till.
  • Hem
  • Tak
  • Ta hand om huset - byt vindskivor