Byt din träpanel enkelt med vår guide


Att byta träpanel är enklare än vad du tror och är viktigt att göra om den blivit skadad. Du behöver identifiera vilka skador panelen har, förbereda dig med rätt verktyg, såga ut det skadade området och ersätta området med en ny panel.

Byta träpanel

Träpaneler är ett av de mest populära valen för hus på grund av deras varma och naturliga utseende. De håller ditt hem säkert genom att skydda mot såväl fukt som kalla och varma temperaturer. Oavsett om du behöver byta en liggande panel eller en panel på gaveln, så är de så enkla att installera att du kan göra arbetet själv utan hjälp. Inte nog med det, eftersom kostnaden är relativt låg jämfört med andra typer av renoveringar finns det ingen anledning att dröja med arbetet. Om din panel är gammal och har sprickor, hål eller fuktskador är den bästa lösningen solklar och det är att byta den.

Faktum är att kostnaden kommer att bli ännu högre om du inte agerar på grund av att skadan kan sprida sig, inte minst fuktskador och mögeltillväxt. Till slut kan brädorna ruttna och leda till betydande skador som kostar mycket pengar. Träet är särskilt utsatt nära grunden och på andra utsatta ställen där vatten kan stänka.

Anlita ett proffs som hjälper dig

Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Överväg att byta träpanel

Fördelen med nya paneler som underhålls med jämna mellanrum är att de kan hålla i decennier. Att byta panel kräver endast några grundläggande verktyg och material som du lätt kan få tag på.

Med hjälp av stegen som presenteras här kommer du att bli guidad genom hur du byter paneler:

1. Identifiera tecken på om du ska byta.

2. Förbered med rätt verktyg och material.

3. Såga ut det skadade området.

4. Ersätt området du sågat ut med en ny panel.

Identifiera tecken på om du ska byta

Med tiden utsätts varje träpanel av slitage från en mängd olika faktorer i miljön. Det finns ett antal tecken att hålla utkik efter som visar om det är dags att byta panel. Träet är framförallt sårbart för olika typer av fuktskador som mögel och röta. Ett tydligt tecken på att panelen är fuktskadad är om målarfärgen på ytan bleknar eller bildar bubblor.

Du bör även hålla utkik efter följande vanliga tecken på skador när du kontrollerar din panel:

  • Hål från hackspettar.
  • Skadedjur som gnagare och termiter.
  • Flagnad färg och spikar som lossnat.
  • Lösa eller spruckna tätningar där vatten kan tränga in.
  • Mjuka och ruttna brädor.

Förbered med rätt verktyg och material

När du har identifierat områden på din fasad där du behöver byta fasad har du kommit till nästa steg. Du behöver samla nödvändiga verktyg och material för att kunna köra igång med projektet. Att ha allting redo innan du börjar är bäst eftersom det sparar tid och energi under arbetsprocessen.

De viktigaste verktygen du behöver är:

  • Borr
  • Hammare
  • Kofot
  • Kniv
  • Såg

Förutom ovanstående verktyg har du nytta av följande hjälpmedel och skyddsutrustning:

  • Arbetsglasögon
  • Förlängningssladd
  • Hörselskydd
  • Måttband
  • Stege
  • Vattenpass

Nödvändiga material för detta projekt är:

  • Galvaniserad spik
  • Fogmassa
  • Panelbrädor

Såga ut det skadade området

Nästa steg är att såga ut det skadade området. En rekommendation är att såga ut en fyrkantig form eftersom det gör det enklare ersätta området med panelbrädor. Dessutom ger den fyrkantiga formen panelen ett mer enhetligt utseende, särskilt om du byter panel på gaveln eller en liggande panel på framsidan. Förutom att såga behöver du även ta bort spiken som håller det skadade området på plats. För att dra ut spikarna använder du en spikutdragare eller hammarens klo. Du kan även ta hjälp av en kofot för att lossa på panelbrädor och spikar som är svåra att ta bort.

Ersätt området du sågat ut med en ny panel

Mät noga det område du sågat ut för att vara helt säker på att den nya panelen passar in. Du kan såga panelbrädorna till den nya panelen med en cirkelsåg. Använd sedan lite tätningsmedel runt kanterna på de nya panelbrädorna och ge det tid för att härda. Nu kan du lägga till panelbrädorna i den fyrkantiga formen och spika fast dem. Se till att spika enligt samma mönster som de intilliggande paneler.

När den nya panelen väl är på plats är det dags att skydda den med fogmassa eller fönsterkitt. Du applicerar fogmassan med en fogpistol för att täta alla skarvar, springor och glipor där vatten kan ta sig in och orsaka fuktskador. Glöm inte bort att även applicera ovanpå spikhuvudena och sedan låta fogmassan torka.

När det har torkat fattas bara att måla eller olja in panelen beroende på hur panelen ser ut på ditt hus. Om den ska målas behöver du först slipa ytan tills den blir mjuk och jämn. Sedan målar du ett lager grundfärg och låter det torka enligt anvisningarna på färgburken. Slutligen målar du minst två lager täckfärg och låter även här färgen torka mellan målningarna.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom byta vindskivor.

Byta träpanel på hus

"Vi behöver byta panelen på ena gaveln på villa. Det har tom regnat in när vinden legat på från fel håll. Är det lämpligt att byta panel på hösten?
Hur ska väggen se ut utifrån och in vad det gäller isolering ex.vis?" //jerker

"Hus bygger man ju året runt men det är viktigt att inte bygga in fukt i huset. Ta bort allting som är fuktskadat och ersätt med nytt. Täck gärna väggen under arbetets gång mot regn med en presenninga. Lämplig konstruktion utifrån är panel, luftspalt, vindskydd och isolering.
Jag hade köpt färdig grundmålad panel, det är enklast med tanka på årstiden." //Byggarebob


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Du kan göra en noggrann kontroll av din träpanel en eller två gånger om året. Håll utkik efter sprickor och att fogmassan inte har lossnat.
  • Med lite kreativitet och ljusa färger passar en träpanel väl in på moderna hus.
  • En väl underhållen träpanel kan hålla i upp till 30 år.