Byta trall på altan


Att välja trall till altanen kan vara lite klurigt. Det finns många olika träslag med olika behandlingar samt trall tillverkat av plast- och kompositmaterial. Vilket material är egentligen bäst? Här kan du läsa mer om trall, de olika materialen samt vad du bör tänka på när du ska byta trall på altanen.

Byta trall

Vad är trall?

Trall är en form av brädor som används för att lägga terass- eller altangolv. Det är ett löst golv som kan läggas ovanpå det vanliga golvet för att ge ett visst utseende eller ett bättre skydd. Det går även att byta ut enkelt vilket gör att du enkelt kan ändra utseendet på altanen eller uteplatsen. De vanligaste trallbrädorna är tillverkade av trä, men det finns även plasttrall och komposittrall som består av träfibrer och plast.

Anlita ett proffs som hjälper dig

Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Fördelar med trall

Det finns många fördelar med trall, exempelvis:

  • Det finns många olika träslag och material
  • Det skyddar bra
  • Det finns många olika dimensioner

Hur används trall på altan?

Trall läggs ovanpå en konstruktion alternativt det vanliga golvet. Vid altanbygge är det vanligaste att trallen skruvas fast på konstruktionen. Konstruktionen är byggd på ett sätt som stöttar trallbrädorna underifrån. Oftast är den byggd av tryckimpregnerat trä och ligger på marken.

För att laga en altan är det oftast bara trallbrädorna som behöver bytas ut. Beroende på skadans omfattning kan antalet brädor variera. Ibland behöver endast en eller ett fåtal trallbrädor bytas ut och ibland måste hela altandäcket läggas om. Om du vill byta träslag på altanen behöver du byta ut alla trallbrädor för att ge ett enhetligt intryck.

Hur underhåller man trall?

Det är viktigt att underhålla tralldäcket för att öka dess livslängd. Många material blir gråa med tiden och i värsta fall spricker brädorna vilket gör att spikar kan trilla ut. Det finns många olika sätt att underhålla trall och det viktigaste är att anpassa metoden efter materialet. Olika material kräver olika underhåll så läs alltid på vad som gäller för just ditt trallmaterial.

Generellt går det bra att rengöra altanen med såpa och vatten. Det finns även särskilda rengöringsmedel som är avsedda för tralldäck. Vissa material, exempelvis tryckimpregnerat trä, behöver oljas in regelbundet för att skyddas mot fukt. Ytbehandlingen skyddar även mot sol och luftföroreningar vilket gör att altandäcken håller längre och ser snyggare ut.

Det vanligaste trallmaterialet är tryckimpregnerad furu. Det rengörs med vatten och såpa och ytbehandlas med olja.

Att tänka på vid köp av trall till altan

Att köpa trall till altanen är inte det lättaste. Du måste ta hänsyn både till utseende och hållbarhet när du väljer material. Här kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på inför köpet av trallbrädor.

Material

Materialet är förmodligen den mest avgörande faktorn vid köp av trall. Det finns många olika material och de har olika utseende, kvalitet och pris. Att noga tänka igenom materialvalet kan ge möjliga besparingar. Det vanligaste är att välja trätrall, exempelvis billiga och klassiska tryckimpregnerade trallbrädor i furu, men det finns även många andra träslag samt kompositmaterial. Exempelvis kan du välja trallbrädor i följande material:

  • Tryckimpregnerad furu - prisvärt och kräver lite underhåll
  • Sibirisk lärktrall - naturligt impregnerad, fin färg med tiden, men kräver mer underhåll
  • Hårdträ (Hardwood) - hårt, exklusivt utseende och hållbart
  • Komposittrall - färgbeständigt, halkdämpande yta och kräver minimalt underhåll
  • Ceder och tropisk träslag - vackert, men kan fungera sämre i svenskt väder. De kan även innehålla ämnen som kan framkalla allergi.

Dimensioner

Det finns olika dimensioner på trallbrädor. Hårda material är oftast tunnare än mjuka material. Sibirisk lärktrall eller furu, som är två mjuka material finns oftast i tjockleken 28 mm. Hårdare material, exempelvis ask eller ipe, säljs däremot ofta i tjockleken 20 mm. Längden på trallbrädorna varierar.

De vanligaste dimensionerna för mjuka, hyvlade träslag är:

  • 28 x 120 mm
  • 28 x 145 mm

Behandling

Det finns både tryckimpregnerad trall och värmebehandlad. De olika behandlingarna av materialet kräver skötsel på olika sätt. Generellt kräver tryckimpregnerade material mindre underhåll, men det varierar. Värmebehandlad trall innehåller i regel inga kemikalier, men med rätt underhåll kan materialet skydda mot fukt i 10-15 år.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom byta trall.

Laga altan-byta trall/bjälkar

"Har en gammal altan som inte ser speciellt bra ut.
Den står på gjutna fundament och såg sent i höstas att trallen har börjat ruttna, på vissa ställen är det så illa att man nästan trillar igenom med foten. Dock verkar de tvärliggande bjälkarna vara fräscha.
Så frågan är om det är värt besväret att byta ut allting eller om det räcker att bara byta ut trallen.
Vad tror ni?" //Jonte

"Hej Jonte!
Det är bara att demontera all trall, om den är så skadad som du skriver, då är det ingen ide med att blanda ny och gammal trall utan byt ut all trall. När all trall är borta kan du enkelt med en syll eller kniv undersöka bjälkarnas kondition har rötan gått ner i dem är det bara att byta ut dem, kolla så bjälkarna inte ligger på btg-plintarna utan papp eller luft emmellan, att du har bra ventilation under trallen och att du använder lämpligt virke ex tryck imp. Eller lärkträ.
Tänk på att rivet impat virke inte får eldas vare sig i öppenspis eller på tomten" //Leifjuno


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Priset för trallbrädor varierar, främst beroende på vilket material det är. Även varumärke, tjocklek, längd och behandling påverkar priset.
  • Trall kan hålla länge, ibland upp till 25 år, om du underhåller den på rätt sätt. Vissa material har kortare hållbarhet, men vid rätt skötsel håller de flesta material i upp till 10 år minst.
  • De flesta material tvättar du med såpa och vatten. Börja med att sopa bort smuts, kvistar och stenar från altandäcket. Därefter tar du en liten, mjuk borste och tvättar brädorna med vatten utblandat med såpa. Läs alltid på innan vad som gäller för just ditt trallmaterial.