Byt syllen på huset utan stora kostnader


Det är billigare och enklare än vad du tror att byta syllen på ditt hus. Du förbereder en arbetsyta med stadig bas där syllen är skadad och lyfter huset med två domkrafter. Ta bort den skadade syllen och ersätt den med ny syll av bra kvalitet.

Byta syll

Bland alla typer av renoveringsprojekt kan byte av syll lätt förbises av husägare. I själva verket är syllen en av de viktigaste delarna av husets struktur eftersom denna del får huset att stå stadigt. Närmare bestämt är syllen en marknära bjälke i ytterväggen som ligger mellan grunden och huset.

Om du har upptäckt att syllen på ditt hus är ruttet eller skadat kan det vara dags att byta den. I de flesta fall där syllen måste bytas är den obehandlad, så om du bor i ett gammalt hus är det bara en tidsfråga innan du blir tvungen att byta den. Obehandlat trä riskerar alltid att ruttna på grund av fukt eller insektsangrepp. Ett tydligt tecken på att syllen behöver bytas är om du börjat märka att golvet lutar eller är ojämnt.

Den goda nyheten är att ett byte inte är så svårt som det kan verka vid första anblicken, oavsett om det är på en timmervägg eller inte. Med rätt förberedelse och lite tålamod kan du utan problem klara av detta projekt. Med denna guide är du i trygga händer. Du behöver inte heller oroa dig för kostnaden då priset för att byta syll kostar någonstans mellan 1500 och 2500 kronor per meter.

Anlita ett proffs som hjälper dig

Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Följande steg i kronologisk ordning behöver du ta för att byta syll:

1. Samla nödvändiga verktyg och material.

2. Förbered en arbetsyta och en stadig bas.

3. Lyft huset sakta.

4. Ta bort den skadade syllen och lägg in den nya.

5. Sänk långsamt tillbaka huset.

5 steg i hur du byter syll

1. Samla nödvändiga verktyg och material - Det första du behöver göra är att mäta det skadade området som ska bytas ut. Sedan samlar du ihop nödvändiga verktyg och material för arbetet. Du behöver domkrafter som ska lyfta huset och bjälkar som de ska stå på. Det finns hydrauliska domkrafter som klarar av vikter på upp till 25 000 kilo.

2. Förbered en arbetsyta och en stadig bas - Den viktigaste saken du behöver förbereda innan du byter syll är hur du ska hantera all tyngd från väggen och taket. Med ett avstånd på 50 centimeter till syllen du ska byta ut på vardera sida gör du i ordning en arbetsyta. Du gräver en plan och stabil bas nära grunden och placerar där en lång planka tillsammans med en bjälke. Tänk på att inte gräva under grunden eftersom det kan få grunden att spricka. Den långa plankan gör att belastningen på domkraften sprids över ett större område medan bjälken ger en stadig bas. Du kan även använda en stålplatta under domkraften för att inte skada bjälken. På den stabila basen med bjälken placerar du en domkraft anpassat för konstruktion som ska lyfta huset.

3. Lyft huset långsamt - När domkrafterna är placerade och står stadigt kan du börja lyfta huset långsamt. Detta moment är den mest tidskrävande delen av arbetet eftersom du bara kan lyfta lite i taget på varje sida. Du behöver nämligen kontrollera att vikten fördelas jämnt så att inte en enda domkraft bär all vikt. Tänk även på att domkraften kan sjunka ner något när den tar emot husets vikt. Ha inte bråttom med denna del och var uppmärksam på att du inte lyfter mer än nödvändigt. Lyft huset tills du har mellan 20 och 25 centimeter mellanrum mellan husets botten och grunden.

4. Ta bort den skadade syllen och lägg in den nya - Nu kan du ta bort den skadade syllen och ersätta den med en ny. Byt ut till en syll med ett träslag av hög kvalitet som ek. Ek har fördelen att vara hårt, tätt och starkt - precis vad du vill att ditt hus ska vila på.

5. Sänk långsamt tillbaka huset - Lika långsamt som du lyfte huset bör du nu sänka huset. Sänk tillbaka det på ett långsamt och kontrollerat sätt tills syllen sitter ordentligt på grunden. Slutligen tar du bort domkrafterna och städar arbetsplatsen. Nu har du många års skydd mot ett lutande golv!

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom byta syll.

Byte av syll - kostnad?

"Vi har tyvärr fått ganska kraftiga problem i vårt gamla hus.
Syllarna har vilat på en fuktig betongplatta vilket innebär att de nu är rötskadade så nu måste de bytas ut.
Det känns naturligtvis riktigt tungt men det är inte mycket att göra annat än att ta tag i det.
Har någon koll på mellan tummen och pekfinger vad ett byte av syllar kostar?
Kan man bo kvar i huset medans bytet görs?" //tezz

"Tråkigt att höra om dina problem med huset.
Jag tycker du ska dit specilaister som får får igenom alla syllarna och se vad som ska göras.
Behöver alla bytas ut? Räcker det att byta ut vissa? Det går att byte delar av syllar.
Försök alltså att ta reda på omfattningen. Ska samtliga syllar bytas kan det röra sig om kostnader på flera hundratusen.
Lycka till!" //Byggaren

"Håller med byggaren. När det gäller syllar är det alltid bäst att ta in specialister. Ta gärna in flera stycken för att få flera offerter på arbetet och vilka slutsatser de drar av skadorna. En prisbild är ungefär 2 000 per meter, men det kan variera beroende på hus. Behöver bara skadade delar bytas blir projektet billigare. Det går ofta att arbeta såväl inifrån som utifrån och i många fall går det att bo kvar i huset." //Micke Byggare


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Syllen är i de flesta hus den del som förankrar huset till grunden. Det är en mycket viktig del som håller strukturen jämn och stadig.
  • Den är i dåligt skick om syllen har sprickor och hål eller om den är mjuk och fuktig. Du kan även märka att golvet är ojämnt att gå på inomhus.
  • När syllen börjat ruttna är det bäst att byta den.
  • Hem
  • Tak
  • Byt syllen på huset utan stora kostnader