Byt din källartrappa med vår enkla guide


Om du har en gammal källartrappa är det hög tid att byta den. Du kan bygga din egen källartrappa genom att planera och göra noggranna mätningar på trappans mått. Köp gärna virke av hög kvalitet och en elsåg för att få så bra resultat som möjligt.

Byta källartrappa

Det har blivit omåttligt populärt att fixa och renovera i hemmet. Av alla sorters renoveringsprojekt som finns är vanliga projekt som kök, badrum, målning och tapetsering bland de populäraste. I hemmet finns dock många saker att renovera som lätt kan förbises och ett av dessa är källartrappan. Om den är i förfallet skick är det säkraste alternativet att inte renovera trappan, utan att byta ut den helt och hållet.

Vid första anblick kanske det inte känns som det mest spännande att byta din gamla knarriga källartrappa. Faktum är att det finns goda anledningar till att överväga att byta din gamla källartrappa. Cirka 70 000 drabbas av en fallolycka varje år och av dessa är det cirka 1000 som dör, varav den mest drabbade gruppen är äldre människor som är över 65 år. Även om det här är ett extremt exempel, så visar statistiken att det aldrig varit viktigare att renovera eller byta trappa.

Den goda nyheten är att du med noggrann planering, rätt verktyg och vägledning från guide kan få en ny källartrappa som maximerar din och din familjs säkerhet! Här får du veta steg för steg hur du byter din källartrappa utan att du behöver erfarenhet av snickeri.

Anlita ett proffs som hjälper dig

Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Överväg en källartrappa av trä

Du kan välja mellan olika material när du byter din källartrappa. Det bästa materialet beror på dina behov och vilken omgivning du har, några av de populäraste alternativen är:

  • Betong
  • Metall
  • Trä
  • Glas

När det gäller kostnader är trä det billigaste materialet, följt av metall och sedan glas. Så om du är orolig över kostnaderna är en källartrappa av trä ett lämpligt alternativ och denna guide hjälper dig.

Såhär gör du för att byta ut din källartrappa och härnäst presenteras de närmare:

1. Planera källartrappans design och utseende.

2. Mäta och fastställa antalet trappsteg som behövs.

3. Såga brädorna och bygg källtrappan.

Planera källartrappans design och utseende

Du behöver överväga källartrappans designaspekter och utseende med noggrannhet. Det här säkerställer att den blir funktionell och säker att använda. Tänk även på att ditt val av byggmaterial som du använder kommer att påverka kvaliteten på det färdiga arbetet. Om du till exempel köper det billigaste virket finns risken att det är av undermålig kvalitet jämfört med dyrare motsvarigheter. Virkets kvalitet kan påverkas av bland annat blånad, röta och sprickor. Dessa brister kan i sin tur påverka hela trappkonstruktionen och leda till onödiga säkerhetsrisker. Lösningen är att välja virke avsett för konstruktion och hålla koll på hållfasthetsklasserna C14-C30.

Mäta och fastställa antalet trappsteg som behövs

Bestäm hur stor din källartrappa ska bli och säkerställ att trappstegen får rätt höjd. Höjden är mycket viktig för att undvika fallolyckor och för att göra det smidigt att gå i trapporna. Varje trappsteg bör ha ett stegdjup på minst 25 centimeter och en steghöjd på mellan 17 och 19 centimeter. Låt även varje plansteg ha en stegnos som sticker ut några centimeter, förslagsvis 2,5 centimeter. Bredden på en källtrappa brukar vara smalare än på vanliga trappor, dock bör den vara minst 80 centimeter.

Du fastställer antalet trappsteg som behövs genom att mäta höjden från källargolvet till golvet på ovanvåningen. Låt säga att avståndet är tre meter, i sådana fall dividerar du 300 centimeter med steghöjden som kanske är på 18 centimeter. Resultatet av denna kalkylering blir 16,66, det vill säga 16 trappsteg - det sjuttonde steget utgör golvet på ovanvåningen.

Såga brädorna och bygg källtrappan

En bra regel att följa är att på samma sätt som professionella snickare alltid mäta två gånger innan du sågar. Det sista du vill göra är att upptäcka att du sågat fel och måste köpa virke en gång till.

Lägg ut stödbrädorna - de vertikala stödbrädorna eller delarna som kommer att löpa längs varje sida av källartrappan - för att markera och dra linjer för trappstegen som behövs. Du gör detta genom att använda en vinkellinjal där du ställer in måtten för källartrappans plansteg och sättsteg, till exempel 25 centimeter med 18 centimeter. Dock behöver du ta med tjockleken på sättsteget i beräkningen och tänka på att stegnosen ska vara på 2,5 centimeter, så såga inte exakt 25 centimeter. Tjockleken på sättsteget kommer sannolikt vara 8 millimeter och det innebär i detta exempel att du behöver såga 23,3 centimeter. Vidare markerar du med dessa mått antalet plansteg och sättsteg som behövs för källartrappan.

En elsåg är det bästa verktyget för att såga av de triangulära delarna som du har markerat. Ett tips är att använda en handsåg för den centimetern för att inte såga bortom dina markerade linjer. När stödbrädorna har sågats ut placerar du dem tillsammans och kontrollerar att de matchar. Dubbelkolla alla dina snitt i från olika vinklar.

Nu har du formen för hela källartrappan klar och kan lägga dit pusselbitarna, det vill säga planstegen och sättstegen. Du kan både limma och spika fast dem för att få en långvarig hållbarhet.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom byta byta källartrappa.

Byta källartrappa

"Vagnstycket till min gamla källartrappa har ruttnat eftersom det ligger mot en betongyttervägg. Nu måste jag byta vagnstycket och undrar hur jag ska göra. Har du några tips? Vad för material? Hur mallar man lättast? Tacksam för svar" //Matte

"Om det är så att du bara tänker byta ut vagnstycket så använd samma träslag som övriga trappen. Du måste ta ner trappen, så är det enkelt att använda det gamla vagnstycket som mall. Se till att isolera mellan trapp och vägg med t.ex. tjärpapp." //Byggaren


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Kostnaden varierar mellan några tusen och upp till 30 000 kronor.
  • Du tar höjden på trappan och dividerar den med steghöjden.
  • Installera räcken och tejpa fast halkskydd för trappor.