Byta golvbrunn - Kostnad att göra själv eller företag


Du kan finna många olika golvbrunnar i ett hus eller en fastighet. Det finns golvbrunnar i badrum, golvbrunn i källare, golvbrunn i tvättstugan osv. Om golvbrunnen daterar från 1991 eller dessförinnan måste du byta ut den. Vanligtvis är golvbrunnar försedda med vattenlås men det finns även andra varianter.

Byta golvbrunn

Golvbrunnens material kan också vara olika beroende på modell och om den är ny eller gammal. Plast, gjutjärn eller rostfritt stål är vanliga material. Utloppsröret kan också variera och gå rakt ned eller åt ena sidan, eller som en kombo av båda.

Regler för att byta golvbrunn

Normalt ska en golvbrunn som är äldre än 1991 bytas ut, men också om din golvbrunn inte är monterad och fixerad i bjälklaget. Brunnen kan också ha monterats felaktigt och då kan skador uppstå.

Olika golvbrunnar, beroende på var de sitter, kräver mer eller mindre jobb. En golvbrunn i ett badrum är till exempel betydligt enklare att byta ut än en golvbrunn i ett garage där du måste riva upp området runt omkring också. Även beroende på om det gäller en golvbrunn i träbjälklag eller i betonggolv spelar också roll gällande omfattning.

Tänk på att låta en fackman byta din golvbrunn så att det blir korrekt gjort. Det ska vara en hantverkare som är certifierad för våtrum och som gärna har gjort många golvbrunnsbyten tidigare.

Anlita ett proffs som hjälper dig

Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Vad kostar det att byta golvbrunn?

Alla hantverkare tar olika pris och timpenning, men räkna med att priset är från 5 000 kronor för enbart en ny golvbrunn och et inte rör sig om en mer omfattande renovering och byte. Ska du byta golvbrunnen i badrummet kommer du bryta tätskiktet och då pratar vi om en mer omfattande renovering av hela badrummet som kostar 60 000 - 100 000 kr. Ligger din golvbrunn i källarplan så är det inte samma krav på tätskikt och då landar priset på mellan 10 000 - 40 000 kr beroende på om det behöver bilas och det är gamla gjutjärnsrör eller ej. Vid byte av golvbrunn var noga med att läsa fabrikantens anvisningar vid installation.

Byta golvbrunn i badrum

Om du ska renovera badrummet kan det vara lägligt att samtidigt byta ut golvbrunnen. Detta är en viktig detalj och måste ingå i planeringen från första början vid en renovering. En golvbrunn ska inte bara fylla funktionen att sila ner vattnet, den ska sedan vara en snygg detalj och kan komma i olika former som fyrkantig, avlång eller rund.

Tänk även på följande aspekter:

  • Utrymmet och golvet vid golvbrunnen.
  • Diameter på anslutande rör.
  • Bjälklagets material.

Byta golvbrunn i tvättstuga

Oavsett om du har egen tvättstuga hemma eller om det gäller en delad tvättstuga i en fastighet måste golvbrunnen fungera som den ska. Reglerna om tätskikt och golvbrunn är speciellt krävande för en allmän tvättstuga enligt Boverket. Tätskiktet måste dras upp på väggen ca 100 mm och golvbrunnen måste också hålla riktigt tätt.

Eftersom tvättstugan ofta ligger i en källare i ett hus så gäller samma regler för byte av golvbrunn i källare som i tvättstuga. Det är lättare att det blir fuktskador och översvämningar i en källare än på en vind, så att säga.

Bilning i lägenhet – byte av golvbrunn

När man byter golvbrunn i lägenhet och byter golvbrunn i betonggolv gör man en så kallad bilning där man knackar sönder betongen och kommer fram till en avloppsledning i anslutning. Vid byte av golvbrunn i träbjälklag så river man upp golvet runt omkring golvbrunnen, man kan montera den i en monteringsplatta om bjälkarna är i gott skick.

Byta klämring i golvbrunn

Vid en enklare renovering där inte hela golvbrunnen måste bytas, kan du endast nöja dig med att byta klämring. Fördelen är då att du oftast inte behöver bryta upp golvet. En golvbrunn som inte är monterad med klämring måste dock bytas eftersom det annars varken går att ansluta plastmattan eller brunnsmanschetten. En klämring som sitter löst innebär osäkerhet eftersom det då innebär att det inte är helt tätt.

Placering av golvbrunnen i höjdled

Golvbrunnens placering måste sitta i samma höjd som golvets tätskikt, annars kan den inte anslutas med klämringen och då kan det också börja läcka. Golvbrunnen får inte sitta för djupt, det är ofta det som leder till problemen. Golvbrunnen får heller inte luta mer än 2 mm, det är golvet som ska luta runt omkring en aning så att allt vatten kan rinna ner.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom byta golvbrunn.

Byta golvbrunn

"Jag har tänkt att byta en gjutjärns brunn mot en av modernare snitt.
Golvbrunnens position ska vara den samma.
Vad ska jag tänka på?" //Steffoman

"Rent generellt skulle jag vilja svara ja på den frågan. Jag har bytit ut min golvbrun och även flyttat den faktiskt.
Vad är det för golv under klinkers ?
Om golvet är i trä, är det relativt enkelt att såga upp och byta. Är det betong måste man bila upp och det medför en viss risk att man kan skada rören. Inte så stor kanske om man är försiktig.
Jag bilade upp mitt golv fört efter att jag tagiit reda på hur rören går i golvet. Började att bila framför brunnen så att jag var säker på att inte skada några rör. Sedan bilade jag en bit brevid röreren bakåt så att jag till slut frigjort själva brunnen. Som ofta kan den sitta rätt ordentligt fast. Jag använde en slägga och slog loss den frågot ur rören. Risken finns ju alltid att man riskerar att skada gjutgärns röret som brunnet sitter i.
Man kan i stället kapa röret med en tigersåg och skaffa en gummimuff som moterar på gjutjärnsröret och den andra ändan i golvbrunnen. Helst skall man ju veta hur det ser ut innan man vet vilka delar man behöver.
Jag bytte ut de gamla gjutjärnsrören då jag ändå var på gång.
Jag är absolut ingen fackman utan har fråga och läst mig till allt, men anser mig vara rätt så händig. Jag hade inga större problem att utföra jobbet, och det blev hur bra som helst. Men det går inte lika fort som om en som kan gör det." /Kjell

"Ja jag har kakel på golvet idag med betongolv under så jag måste bila tyvärr
Funderar på hur man löser ihopkopplingen för gjutjärns avloppsrören med plaströr från brunnen?" //Steffoman

"Det är bara att bila på. Ta det föriktigt bra så går det säkert bra.
Leta fram en rak bit på det befintliga gjutjärns röret och kapa med en tigersåg. Inte vilkelslipen. Sedan skaffar du en gummimuff.
Den är avsett att anslutas på det lite grövre gjutjärnsrören och mot de nya plaströren som du ansluter mot golvbrunnen. Se det bilder jag bifogar. Jag har gjort detta själv och det var absolut inga konstigheter."
Lycka till //Kjell

"Min golvbrunn i badrummet är fel monterad då den sitter för långt ned har min granne upplyst mig om när han var och tittade.
Går det att ta bort plattor alt. helt golv utan att skada tätskiktet?
Någon som har erfarenhet?" //tore

"Har väldigt svårt att tror att du kan plocka bort klinkers på golvet runt brunnen, utan att skada underliggande tätskikt. Sedan är väl också frågan om det är godkänt att göra så även om det skulle gå. I så fall skulle jag låta en auktoriserad VVS firma med vårrumsbehörighet göra det åt mig, så du har garanti i fall det senare visar sig att något blivit galet." //Kjell

"Hej vill bara komma med ett par funderingar.Mattläggaren som var här sade attman kan bila upp brunnen själv men att man ej ska ta vanligt cement efteråt då det brinner för långsamt 3 månader sade han.Då undrar jag vad ska man då använda? En annan fråga hur ska golvbrunnen ligga an mot golvet ska flänsen vila precis ovanför golvet? Så har jag en till fundering angående Våtrumströskeln vilket jag inte heller visste om att man skulle ha innan så jag ringde byggmax kundtjänst men nähä de hade de inte i sitt sortiment.Då undrar man vågar man köpa dörr o karm där och tröskeln någonannanstans jag vill inte hyvla o köra med stämjärn för en sådan sak." /Michael Petersson

"Du kan använda snabbcement. Det gjorde jag och blir både bra och godkännt. Det härdar på ett dygn (jag väntade ett par dagar). Det finns i de flesta byggvaruhus (snabbbruk tror jag det heter). Hornbach har det.
Golvbrunnen skall ligga i nivå med det gjutna golvet. Skall du flytspackla så skall golvbrunnen ligga i nivå med det. Allså ingen flens ovanför.
Det finns badrumströsklar att köpa. Jag handlar själv aldrig på Byggmax av förklarliga orsaker. Men vi köpte dörr, dörrkarm, badrumströskel på Hornbach. Men det finns säkert på fler ställen. Garanterat. Det du skall ha kolla på är öppningens mott samt vilken tjocklek på karm du väljer." //Kjell


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Att byta golvbrunn kostar ca 5000 kronor om man nämner ett cirkapris men allt beror naturligtvis på hur den är placerad, var den sitter och hur stor omfattning jobbet kräver.
  • Normalt ska en kunnig fackman som är medlem i Säker Vatten byta den, det är också det säkraste. Dock kan du göra det själv om du verkligen är händig och följer monteringsanvisningarna till punkt och pricka. Blir det vattenskador senare kan försäkringsbolaget vägra dig ersättning.
  • Kontrollera golvbrunnen med jämna mellanrum och se att den håller tätt och att det inte är en massa gegga i tätskiktet. Om din golvbrunn är äldre än 1991 ska den enligt reglerna bytas ut. Låt gärna göra en besiktning av golvbrunnen av kunnig hantverkare redan innan renoveringen så vet du att det blir rätt.
  • Hem
  • Badrum
  • Byta golvbrunn - Kostnad att göra själv eller företag