Byta golv - enkelt sätt att förnya hemmet


Med nytt golv förändrar du snabbt ditt hem till ett rimligt pris. Att byta golv är dessutom något som de allra flesta klarar av att göra på egen hand. Här kan du lära dig mer om golvtyper och deras för- och nackdelar.

Byta golv

Vilket golv ska man välja?

Val av golv beror på flera olika saker, bland annat kostnaden och utseendet på golvet. Har du en stram budget passar exempelvis ett laminatgolv bra. Vilket utseende på golvet du ska välja beror på stilen på ditt hus och på hur inredningen ser ut. Har du en stram funkisvilla passar en stramare stil på golvet bra medan ett hus i lantlig stil mår bäst av ett charmigt trägolv där träets ådror bildar oregelbundna mönster.

En annan viktig faktor vid val av golv är vilket slitage det kommer att utsättas för. Har du barn och husdjur ställer det stora krav på tålighet. I kök och hall bör du alltid välja ett slitstarkt golv medan sovrum eller vardagsrum inte kräver samma tålighet.

Anlita ett proffs som hjälper dig

Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Tänk på det här vid val av golv

  • Välj ett slitstarkt golv i kök och hall samt övriga rum om du har små barn eller husdjur.
  • Golvet bör passa till stilen på huset och övrig inredning.
  • Jämför priser och gör en budget, ofta går det att få ett golv till ett bra pris om du lägger ner tid på att leta.

Olika sorters golv och dess egenskaper

Trägolv

Trä är ett levande material som ger hemmet en äkta och naturlig känsla. Trä rör på sig beroende på fuktigheten i rummet, vilket gör att det drar ihop sig och sväller lite grann beroende på årstid. Tänk därför på att lämna en liten glipa längst in mot väggen så att det finns plats för dessa skillnader. Glipan täcks naturligtvis av en list så att den inte syns. Fördelen med att välja ett golv av trä är att det går att slipa om och förnya med jämna mellanrum.

Laminatgolv

Laminat är ett billigare golv än ett rent trägolv. Golvet består av sammanpressade återvunna träfibrer. På golvets yta ligger ett vattentåligt ytskikt som för det mesta är mycket slitstarkt. Laminatgolv går inte att slipa om och förnya utan måste bytas ut om det blir riktigt slitet eller omodernt. Några av fördelarna med laminat är att det är ett billigt golv som går att få i olika färger och mönster.

Vinylgolv

Vinylgolv är ett mycket tåligt golv som limmas fast i underlaget. Plastmaterialet står emot repor, fläckar och annat slitage samt är mycket enkelt att rengöra. Nackdelen är att det inte går att fräscha upp genom att slipa utan måste bytas helt. Fördelar med vinylgolv är att det är varmt och mjukt att gå på.

Stengolv och klinkergolv

Sten och klinker är hållbara golvmaterial som åldras med värdighet. Denna typ av material ger en lyxig känsla till hemmet men har en del nackdelar. Bland annat är det kallt att gå på om det inte finns golvvärme under. Det är också hårt att gå på och om man tappar något går det lätt sönder. Stengolv är också mer komplicerat att lägga än ett de flesta andra golvmaterial.

Textilgolv

Ett mjukt och skönt textilgolv skapar en mysig stämning i varje hem. Golvet är varmt och skönt att gå på och det dämpar höga ljud. En nackdel med textilgolv är att det kan vara besvärligt att få bort fläckar.

Parkettgolv

Ett parkettgolv är byggt av flera skikt i olika material, vanligtvis tre skikt. En vanlig variant av parkettgolv är när ytan är av ek medan övriga består av till exempel gran. En viktigt fördel med parkettgolv är att uppbyggnaden av skikt hämmar träets rörelse under årstiderna. Ytterligare en fördel är att parkettgolv går att slipa och lackera om. Hur många nedslipningar som går att göra beror på hur tjockt det översta skiktet är.

Så byter du golv

Det enklaste golvet att lägga själv är så kallade klickgolv. Vanliga varianter av klickgolv är laminat och parkett och du kan hitta dem i alla prisklasser, från budget till lyx. Innan du börjar lägga golvet startar du med att riva ut det gamla och lägga ut underlagsmaterialet (golvunderlag hittar du hos de flesta välsorterade byggvaruhus). Sedan är det dags att lägga ut golvplankorna. Börja i hörnet vid den längsta väggen och jobba dig ner mot andra sidan av rummet. Vid ändarna kommer du att behöva mäta och anpassa golvplankornas längd. Här behöver du en tumstock, penna och en sticksåg. Golvplankorna sammanfogar du enkelt tack vare deras utformning med kanter som klickar i varandra.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom ämnet byta golv.

Byta golv - vad ska jag välja?

"Jag har idag vita väggar och många av möblerna är i valnöt. Jag kan inte bestämma mig för vilket golv som passar till detta. Undrar även vad som kan vara lämpligt att använda för listerna?" //Charlotta

"Om du inte är konstnär, välj ett snyggt, slitstakt golv som klarar modeväckslingar i år tionden, välj ett ek golv det ska vara oljat och fåe en fin naturlig lyster, plastlack ja lack överhudtaget hör int ihopp med golv.
Tränder med möbler och inredning växlar och går fram och tillbake, när jag gifte mig 1967 hade jag valnötsmöbler det ansågs mycket exlusift då sedan fölldet ur ramarna och kanske är det tillbaka nu, men golvet ska bestå. välj enkla 70mm lister i ek, golvlisten är ett måste och ska i ditt fall inte domenera.
Välj inte ettt mörkt golv har hafft och även laggt in hos kunnder mörka golv, de är alltid ostädade,
varje hårstrå eller damm syns" //leifjuno

"Svar:
Här kommer några faktorer som man kan ta hänsyn till:
* Slitstarkt
* Motståndskraftigt mot rengöringsmedel
* Säkerheten, minimal halkrisk
* Skönt att stå och eventuellt arbeta på under lång tid
* Hårt, elastiskt eller mjukt golv, vad händer om du tappar något?
* Ljud- och värmeisolering
* Utseende
* Hygien
* Kostnad för material
* Kostnad för läggning
* Kostnad för eventuell ytbehandling av golvmaterialet
* Livslängd, underhållsbehov, kostnad för underhåll. Undvik de dyra misstagen. Det som är billigare i inköp kan medföra höga kostnader senare.
* Möjlighet att reparera
* Skall du ha golvvärme?
* Miljövänligt golvmaterial. Finns det andra miljöåtgärder att tänka på när du väljer?
* Typ av underlag för ditt golvmaterial" //Holger Wästlund

"Ekparkett kommer alltid att vara modernt. Heminredningstidningarnas påhittade "mode" är bara för att sälja dyra lösnummer. Oljad parkett är idag helt omodernt." //tunbodarna


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Val av golv beror främst på tycke och smak samt hur tåligt det måste vara för att klara av kraven som ställs på det. Självklart spelar också kostnaden för golvet roll för vilket som är bäst att välja.
  • Om du väljer ett klickgolv kan du enkelt lägga ett nytt golv själv med bara några få verktyg. Ska du lägga ett stengolv behöver du mer kunskap och även mer material såsom skärare och fästmassa.
  • Ett enkelt laminatgolv går att få för cirka 50 kr per kvadratmeter. Lyxiga stengolv och tjusiga parkett- och trägolv kan kosta rejält mycket mer, särskilt om du anlitar en golvläggare.
  • Hem
  • Golv
  • Byta golv - enkelt sätt att förnya hemmet