Byta garagetak - papp, plåttak eller solceller?


Börjar garagetaket se slitet ut och behövs bytas ut? Att underhålla tak och se till att det är i bra skick är ett av de viktigaste momenten när det kommer till husvård eftersom det skyddar hela byggnaden. Vi går igenom byte av garagetak och fördelar med takpapp eller plåttak. Vill du tänka på framtiden? Då är solceller på garagetaket rätt för dig.

Byta garagetak

Välja garagetak

Vilken typ av tak som passar bäst beror på flera faktorer, bland annat takets lutning och vilken tyngd konstruktionen tål. På platta garagetak fungerar exempelvis gummiduk eller takpapp. Båda materialen ger ett bra skydd mot väder och vind och är relativt enkla att lägga.

Har du ett garage med lutning på taket fungerar takpannor utmärkt men det gäller att kontrollera hur hög belastning takstolarna tål. Plåttak är för det mesta lättare än takpannor och fungerar därför ofta bra på ett tak som inte tål alltför hög belastning. Plåt är dessutom ett billigare material än takpannor.

Anlita ett proffs som hjälper dig

Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Solceller på garagetak

Har du tänkt på framtidens nya tak? Att använda solenergi även på sitt garage blir mer populärt. Med solceller på taket kan du producera grön el på ditt garagetak samtidigt som du skyddar det från väder och vind. Med ett integrerat soltak eller solpannor blir taket på ditt garage en möjlig inkomstkälla.

Livslängden för olika taktyper varierar. För soltak från Sunroof lovar dem att 80% av solpanelens ursprungliga styrka gäller även efter 30 år. Ett papptak håller i ungefär 20 till 30 år, medan plåttaken kan hålla uppemot 40 år. Takpannor har nästan oändlig livslängd om de inte blir skadade och spricker.

Vid valet av taktyp är det förstås också viktigt att välja ett utseende som passar ihop med fasaden och huvudbyggnaden. Det brukar se bäst ut om garagets tak har samma färg som bostadshuset så att det inte bryter av alltför mycket.

Tänk på det här innan takbytet

Det allra viktigaste att tänka på är att byta tak i rätt tid. Låt inte fukt tränga in i garagets konstruktion eftersom du då riskerar att måsta riva eller renovera även fasaden och regelverket. Har du kontrollerat taket och bestämt dig för att det är dags att byta är nästa steg att göra en budget. Hur mycket det kommer att kosta beror på vilken typ av tak du väljer, om taket ska rivas helt eller delvis och på om du gör jobbet själv eller anlitar hantverkare.

Vid en takomläggning, precis som med alla byggjobb, är grundarbetet avgörande för att slutresultatet ska bli bra. Lägg därför ordentligt med tid på att få till ett hållbart och stabilt underlag som skyddar mot att fukt tränger ner. Även skarvar mot hörn och stuprännor är viktiga att göra täta. Det kan vara en bra idé att passa på att byta ut vindskivor eller renovera de gamla vid takbytet.

Har du tänkt anlita en professionell takläggare är det viktigt att vara ute i god tid innan byggstart. Ta gärna in offerter från flera takläggningsföretag för att jämföra och få reda på hur hög totalkostnaden kommer att bli. Fördelen med att välja ett proffs på takläggning är att du får tips om olika material som passar bra på just ditt garagetak. Om du anlitar en takmontör bör du även se till att få en lång garantitid på omläggningen av taket.

Byta garagetak - såhär gör du

Om du vill leja bort arbetet med att byta tak behöver du inte tänka på hur det går till praktiskt att byta tak. Är du händig och vill göra jobbet själv behöver du först och främst tänka på säkerheten. Eftersom du ska jobba på ett tak finns en fallrisk som i värsta fall kan leda till tråkiga skador. 

Byta garagetak byggställning
Använd därför gärna en byggställning och säkerhetssele med lina vid arbetet.

Takbyte garage - 4 viktiga punkter

  • Säkerheten kommer främst. Använd säkerhetssele och en stabil byggnadsställning eller stege. Inspektera taket noggrant innan byggstart för att avgöra om även underlaget behöver bytas ut.
  • Riv bort det gamla taket.
Byta garagetak riv bort det gamla
Efter du tagit bort takpappen städa och gör rent innan du lägger på ny takpapp.
  • Lägg ut underlagspapp och spika fast läkt om du ska lägga takpannor. Lägger du takpapp se till så att de överlappar åt rätt håll och skruva sedan fast takpappen innan du lägger på nästa.
Rulla ut takpapp vid takbyte garage
Ett bra lagt garagetak håller minst 15-20 år. Takpapp är både snabbt att lägga och billigare än takpannor.
  • Lägg ut takpannorna eller plåttaket. Har du valt takpapp se till att bränna noggrant och gå efter med en bult för att platta ihop det.
Lägga takpapp bränner med gasol
Kraftig värme blir det när man lägger ny takpapp så var försiktig.

Behövs bygglov för att byta garagetak?

Nej, i de allra flesta fall behöver du inte bygglov för att byta ut ett tak. Om det nya taket väsentligen förändrar byggnadens karaktär kan det dock behövas bygglov. Hör med din kommun om vad som gäller inom ditt bostadsområde om du är osäker.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom byta garagetak.

Byta garagetak, papp eller plåttak?

"Hej alla
Vi behöver byta vårt garagetak som idag är ett tjärat papptak idag men det är så dåligt nu att det tom börjat läcka in. Vi kan inte bestämma om vi ska ha papptak eller plåttak nu dock. Hade varit intressant att höra era åsikter.Vilka nackdelar respektive fördelar är det med de olika taken?" //Gold

"Den omedelbara fördelen med plåttak jag kommer på är är ju att det är väldigt hållbart,dvs du kommer inte behövs byta speciellt ofta. Papptak har väl en livslängd på max 20 år.
Plåttaket går också väldigt snabbt att lägga.
Vad har du för lutning på taket förresten? Plåttak är mycket svårt att få helt tätt vid platta tak." //Hemmafixarn

"Det är ett platt tak vi har så det verkar som plåttaket går bort då tyvärr.
Finns det inget sätt att lägga plåttak på ett platt tak?" //Gold

"Nej jag hade aldrig lagt plåt på ett platt tak, det är för svårt att få det tätt tyvärr. Bättre att sats på något som men vet kommer hålla tätt.
Det finns bandfalsad plåt som innebär att det inte är några skarvar utan det är en enda lång "längd" men jag tror inte det rekommenderas att ha det på helt platta tak heller utan man bör ha en liten lutning i alla fall." //Hemmafixarn

"Ett papptak idag av hög kvalitet kan ha en livslängd på över 30 år!
I överigt instämmer jag med föregående talare att inte lägga plåttak på platta tak. Jag har sett några riktiga mardrömstak genom åren som läckt som såll.." //Byggaren

"Du får ju inte ha för liten vinkel när det kommer till papptak heller. Det är väl 3 graders som är det minsta idag. Dock antar jag att plåttak är uteslutet om taket är som du säger helt platt.
Har själv funderingar på att lägga plåttak på mitt garage men är inte säker på om det funkar. Är väldigt liten vinkel där.
Någon som vet vad lägsta vinkel för plåttak är?" //legend

"Dagens papptak är riktigt bra och tåliga. 3% lutning är lätt att skapa på ett till synes platt tak. Vattnet måste kunna rinna av vid snö och isbildning. Plåt måste du måla om efter 15 år och som sagts innan, nära på omöjligt att få tätt vid platt tak.
Lycka till :-)" //jox


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Hur jobbet går till beror på vilken typ av tak som ska läggas. För att lägga ett tak med tegelpannor behöver du spika läkt medan ett tak med papp inte kräver lika mycket arbete. Säkerheten är mycket viktig vid arbete på tak, stabila stegar/ställningar och säkerhetslina är därför bra val.
  • Som med så mycket annat är svaret att det beror på. Hur hög den slutgiltiga prislappen blir beror på faktorer som storlek på taket, om det befintliga ska rivas ända ner till underlaget, val av takmaterial, om du gör jobbet själv eller anlitar hantverkare.
  • Ha en ordentlig budget för projektet så att du inte råkar ut för obehagliga extrautgifter. Om du anlitar hantverkare är det smart att begära in offerter från några olika takläggare. Tänk på att kvalitet är viktigare än ett lågt pris och se även till att få bra garantitid från företaget som utför arbetet.