Byta fuktspärr och laga tätskikt


Att byta fuktspärr eller reparera tätskikt lokalt innebär att man i ett våtrum tar bort en del av den del som förhindrar fukt från att läcka in eller ut och sedan återställer det. Det kan till exempel vara aktuellt när man ska installera golvvärme eller byta golvbrunn.

Byta fuktspärr

Vi har sammanställt en guide inför delreparationen av tätskiktet eller vid byte av fuktspärr. För att ta del av tipsen på rätt sätt ska vi börja från början. Vad är tätskikt egentligen? Och vilka risker och möjligheter finns det i samband med en renovering?

Vad är tätskikt?

Ett tätskikt ingår i ett våtrum och är det skikt som bildar en luftspalt och vars uppgift är att transportera bort ånga och fukt så att det inte uppstår vattenskador och läckage. En fuktspärr kan vara skivor som bildar en luftspalt eller helt enkelt plastfolie. Det kan också vara en plastmatta som många badrum och tvättstugor har. Tätskiktet ska helt enkelt hålla torrt på golv och väggar.

När tätskiktet börjar bli slitet eller fuktspärren inte fungerar längre är det dags för reparation och utbyte. Ibland kan saker och ting bytas ut lokalt men oftast rekommenderar man att byta ut hela fuktspärren för att vara på den säkra sidan. Om badrummet har plast- eller våtrumsmatta som tätskikt och golvbrunnen behöver bytas ut kan hantverkaren normalt bryta upp den del som sitter runt brunnen och svetsa dit en ny bit när brunnen är bytt. Om ytskiktet sedan består av kakel ovanpå mattan går de att sätta tillbaka men det måste göras snyggt.

OBS! Om du har en plastmatta som tätskikt och vill byta till kakel bör du också byta ut mattan och fogarna om det är gammalt, även om du vill ha en våtrumsmatta som tätskikt under kaklet.

Anlita ett proffs som hjälper dig

Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Varför byta?

Anledningarna till att man ska byta tätskikt eller reparera det kan vara många, exempelvis:

  • Golv- och väggreglarna har dåligt virke, vilket kan medföra att tätskiktet spricker.
  • Man har upptäckt en vattenskada.
  • Man vill byta inredning eller kakelplattor.
  • Man har borrat upp något fel i kaklet och vill göra om det.

Delreparation av tätskikt

De allra flesta vattenskador uppstår i den så kallade våtzon 1. Det innebär att skadan oftast är lokal och inte berör hela våtrummet eller badrummet. Istället för att riva upp hela golvet eller väggen i till exempel ett badrum, kan man reparera den bit som är skadad. Då bryts endast en del av golvet/väggen upp.

Om du ska reparera tätskiktet på en speciell plats måste det också vara godkänt för det. Det måste också utföras av en behörig fackman på grund av flera anledningar.

  • Olika nyanser kan uppstå i till exempel matta och kakel, det vill säga i ytskiktet senare när en delreparation sker.
  • Det kan uppstå fler skarvar, vilket kan leda till läckage om det inte görs rätt.
  • Tätskiktet måste repareras på ett speciellt sätt och man måste följa monteringsanvisningarna korrekt.

Ge dig därför inte på det här själv! När du köper tätskikt/folier eller fuktspärrar ska dessa vara godkända, vilket du tar reda på vid köpet. En hantverkare vet dessutom vad som gäller så stäm av med denne och leverantören först. Om du använder keramik ovanpå tätskiktet finns det speciella tätskikt som kan repareras just för detta ändamål.

Om du har ett badrum eller ett våtrum som är gjort efter 2010 är möjligheterna stora att det går att laga eller reparera. Oftast är det enklare med ett foliebaserat tätskiktssystem men även ett rollat kan gå fint. Fördelarna är många eftersom en reparation tar kortare tid och drabbar de boende mindre.

Kostnad för att reparera tätskiktet

Hur mycket kalaset går på när man ska renovera ett helt våtrum med tätskikt och allt kan variera men räkna med en materialkostnad på ca 3000-5000 kr per kvadratmeter om du anlitar en hantverkare. Om du enbart ska reparera lokalt så går det naturligtvis på mindre. En hantverkare tar mellan 400-600 kr i timmen så även här får du räkna på priset. De flesta hantverkare ger dig en kostnadsfri offert innan du bestämmer dig, så att du kan jämföra i pris.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom byta fuktspärr.

Byta ut del av fuktspärr

"Vi har ett helkaklat badrum som har fått en fuktskada i duschen. Skadan är i golvet och det är en gammal fuktspärr från tidigt 70-tal som är boven. Nu skall vi riva upp golvet och lägga nya spärrar och kakla nytt.
Hörde från en hantverkare att det skulle kunna räcka att riva upp golvet och byta fuktspärren "lokalt". Detta lät väldigt konstigt tyckte jag, vad tror ni om detta, måste man inte byta allt??" //Yes

"Naturligtvis ska hela badrummet rivas ut och byggas upp enligt dagens branschregler. Hoppas "hantverkaren" du pratat med inte får vara nära av ett badrum under hans/hennes resterande livstid.
Branschreglerna hittar du på Byggkeramikrådet." //Puttel

"Hehe, det var ingen stjärna till hantverkare du pratat med, Puttel har helt rätt. Fick själv en fuktskada i badrummet för några månaders sen och det var bara att riva allting och torka med fläktar i ett par veckor innan vi kunde starta. I vårt fall var det golvbrunnen som gett sig." //Kenneth

"Tack för svaren, misstänkte detta!" //Yes


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Om du är riktigt duktig kan du göra det men du måste göra det enligt branschreglerna, annars är det högst troligt att du inte får ersättning från ditt försäkringsbolag om det uppstår fel eller vattenskador senare.
  • Våtrum är indelade i olika våtzoner som berättar om fuktbelastningens utsträckning. I våtzon 1 uppkommer vattenskadorna mest, vilket till exempel härrör duschytan och golvytan. Våtzon 2 härrör väggen och till exempel där tvättstället sitter.
  • Ja, om tätskiktet eller fuktspärren är godkänd för delreparation. Kolla med din leverantör när du köper materialet eller med hantverkaren som ska byta ut det åt dig. Deras hänvisningar gäller alltid.