Byte av trasig cirkulationspump - kostnad och guide


Ett snabbt sätt att göra ditt hem mer energieffektivt och spara pengar är att byta din cirkulationspump. Det är enkelt att byta den och det viktigaste du behöver tänka på är att stänga av strömmen och vattnet innan du börjar.

Byta cirkulationspump

Cirkulationspumpen är värmesystemets hjärta i ditt hem. Det är denna som ser till att cirkulera varmvattnet i ditt system för att hålla dina element varma. Du kan behöva byta din cirkulationspump om du ska skaffa bergvärme eller om du får problem med uppvärmningen. Varför byta till bergvärme? Svaret är enkelt - du sparar massor av pengar. Även om bergvärme är en långsiktig investering med en hög initial kostnad kommer du att på några år tjäna in pengarna. Varje år kommer du att spara mellan 60 och 80 procent på uppvärmningen av ditt hus, något som innebär flera tusenlappar per år.

Det är även läge att byta din cirkulationspump om den är gammal och ersätta den med en mer energieffektiv modell. Oroa dig inte för att göra bytet själv, att utföra bytet är enklare än vad du tror och denna guide förklarar hur du gör steg för steg. Genom att följa denna guide kommer du att ha en ny fungerande cirkulationspump på nolltid!

Anlita ett proffs som hjälper dig

Gratis förmedlingstjänst
Få pris från 1-5 företag
Ansök på 2 minuter

Hur du byter cirkulationspump steg för steg

Steg 1: Hitta din nuvarande cirkulationspump - Först och främst behöver du hitta din nuvarande cirkulationspump. Kolla i anslutning till värmekällan. 

Steg 2: Granska din cirkulationspump - Det är en bra idé att granska din gamla cirkulationspump för att hitta den perfekta ersättaren. Notera alla dess detaljer genom att noggrant mäta storleken, anteckna varumärke, namn på pumpen samt inställningar. Ett tips är att ta foton på den och använda som framtida referens. Ta ett foto av de elektriska ledningarna och kopplingarna så att du vet hur du ska ansluta den nya modellen. Du kan även med olika färger linda in ledningarna för att enkelt veta vad som går var. Det viktigaste av allt när du byter en gammal cirkulationspump är att kontrollera om det är en av standardstorlek.

Steg 3: Stäng av strömmen som är ansluten till cirkulationspumpen - Du bör aldrig byta en cirkulationspump medan strömmen är på eftersom den drivs av el. Att stänga av strömmen är enkelt och görs i din fastighets elcentral eller säkringsskåp. Meddela alla i hemmet om detta för att undvika att någon slår på strömmen igen. Dubbelkolla att alla vet att strömmen ska vara avstängd medan du utför bytet och att den inte kan aktiveras av sig själv.

Steg 4: Stäng av ventilerna - Nästa steg är att stänga av ventilerna som finns på cirkulationspumpens kropp för att stoppa vattentillförseln till den. Du kan antingen stänga av ventilerna för hand eller med din skiftnyckel. Om den saknar ventiler måste du tömma värmesystemet på vatten och inte lossa på cirkulationspumpen förrän du gjort det.

Steg 5: Fånga upp vattnet - Fånga upp vattnet som kan spilla runt cirkulationspumpen genom att lägga ner handdukar. Lägg även en hink eller skål under pumpen.

Steg 6: Lossa muttrarna - Nu är det dags att lossa på muttrarna som håller cirkulationspumpen på plats. Vrid med försiktighet muttrarna motsols och ta sedan bort den gamla pumpen.

Steg 7: Byt ut cirkulationspumpen - Lägg den nya cirkulationspumpen på plats och säkerställ att den sitter tätt. Du börjar med att dra åt muttrarna för hand och sedan avslutar du med din skiftnyckel. Nu kan du testa den för att kontrollera om det finns läckor genom att öppna ventilerna.

Steg 8: Torka av cirkulationspumpen - I detta viktiga steg måste du se till att pumpen är torr innan du återansluter ledningarna. Ta de säkra före det osäkra och säkerställ att den är bentorr.

Steg 9: Testa din nya cirkulationspump - Nu har du kommit till det avgörande steget att testa din nya cirkulationspump. Slå på strömmen och sätt igång ditt värmesystem genom att vrida på termostaten. När värmesystemet väl är igång är det bra att kontrollera om det läcker vatten eller droppar.

Steg 10: Lufta cirkulationspumpen och avsluta arbetet - I det avslutande steget är det en bra idé att lufta systemet för att uppnå en jämn och behaglig värme. Om din cirkulationspump har en avluftningsventil kan du vrida den moturs tills du hör ett ljud. Passa på att lufta dina element för att säkerställa att hela värmesystemet är i balans.

Vad kostar det av byta trasig cirkulationspump?

Att byta cirkulationspump är något du kan göra själv även om en hantverkare med kunskap må göra det snabbare. Räkna med att kostnaden för byte av cirkulationspump hamnar någonstans mellan 2 000 - 5 000 kronor.

Kommentarer från forumet

Nedan följer kommentarer från vår mest populära forumtråd inom ämnet byta cirkulationspump.

Cirkulationspump trasig?

"Kom in i badrumet i går och skutta upp i taket för att golvet va så kalt .
Så jag börja med å kolla trycket ,ström,mm , Till slut komm jag fram till att pumpen låter inge mer
Å där är ja nu.
Hm Någon som har en aning om vad jag ska göra, är det fackman som
gäller eller kan man byta en sån själv? Vad kan det kosta ?
Eller går den att laga ,vem vet ?" //Klintan

"Hej Klintan!
Är du händig och kunnig i VVS arb så vist kan du byta pumpen själv, men med tanke på att det inte tar lång tid för en yrkesman att byta och med tanke på pumpens garantier och arbetesgarantier , så är det nog att föredra en yrkesman. Försäkringsbolagen har blivet återhållsamma på skador just i samband med egetarbete." //Leifjuno

"Hej Leif,
Ja jag är ganska" Lagom" kunnig i det mesta som rör hus.
Mina jobbar kompisar sa riv isär skiten å gör rent går den inte då så köp en ny.
Så jag har plockat isär pumpen (det va inte så svårt) och gjorde rent i pumpen som va smutsig som bara den.'
Blev kolsvart på fingrarna och det kändes som sandpapper, Tog bort allt suts med trasa så det blev blankt å fint igen ,Sen var det bara att sätta tillbacka det som det var innan (3 delar att hålla koll på )sen i kontakten å prova! vips så funkade den.
Ska man ändå köpa en ny så kan man väll plocka i sär det trasiga och lära sig något/ fast den behövs inte bytas nu ialla fall. Tusen tack för ditt svar." //Kli

"Grattis!
Du har så rätt och där sparade du pump1700kr+ arb1500kr. Unna dig och frun något gott tiil påsk" //Leifjuno

"Ja kanske ska göra det. Återkommer med allra högsta grad med nått annat som gått isönder
Bygger om källarn till en biograf så på återseende" //Klintan


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Gamla cirkulationspumpar kan sluta fungera av olika anledningar. Några av de vanligaste anledningarna är korrosion på pumpens komponenter och bristande underhåll.
  • Cirkulationspumpar för bergvärme har en livslängd på 20 år för själva pumpen och upp till 50 år för den underjordiska delen.
  • Moderna cirkulationspumpar är utmärkta och bidrar till att minska koldioxidutsläpp, öka energieffektiviteten och minska dina uppvärmningskostnader. De är definitivt värda att köpa.