Bygga trappa – altan, utomhus i slänt, i betong, trä


Att bygga en utomhustrappa är ett större projekt än vad många tror, men har du planerat väl, hartid över och gärna hjälp från någon utomstående vän eller liknande går det utmärkt att göra själv. I vår guide får du bra tips hur du kommer igång med både trappor utomhus såväl som inomhus.

Bygga trappa

Det viktigaste att tänka på är att det ofta verkar tyngre att gå i utomhustrappor och därför bör höjden på stegen inte vara större än 15-20 cm. Tänk även på att utomhustrappor utsätts för vädrets påfrestningar, och därför bör du använda impregnerat trä, betong, stenblock eller annat grovt material.

Att bygga trappa i en slänt

Vill du konstruera en trappa i din trädgård är det enklast om du använder blocksten i antingen betong eller granit. De är som gjorda för att bygga i en slänt eller backe. Oavsett om det är ett nybygge eller en renovering måste du vara noggrann. Utomhustrappor är något du måste vara nöjd med då de förhoppningsvis skall användas under en lång tid. Det blir ofta inte lika snyggt om du hafsar igen projektet, så se till att du har gott om tid. Är det en lite mindre trappa kan det även löna sig, estetiskt, att lägga lite mer pengar på en speciell typ av sten.

Det finns många fördelar med att välja blocksteg. Speciellt om du inte har så stor erfarenhet av att bygga utomhustrappor. Dessutom är det väldigt tacksamt och ganska enkelt att arbeta med betong och sten utomhus. Färdiga blocksteg gör det enklare att bygga trappan. De kan dessutom levereras i olika storlekar, vara profilerade för att minimera halkrisken eller ha färdiga hål för ett trappräcke.

Bygga en trappa av trä

Trätrappor är en klassisk och tidlös lösning som kan ta nästan vilken form eller variation som helst, beroende på din smak och vad du gillar. Det finns ett otroligt stort utbud av olika träslag för tillverkning av trappor. 

Du kan välja mellan ljusare trä som

  • björk
  • ask
  • furu
  • lönn
Eller mörkare material som
  • valnö
  • mahogny
  • ek

Det finns en hel uppsjö av leverantörer som erbjuder trappor i olika format och utseenden, oavsett om det är för inomhus- eller utomhusbruk. Ta din tid och jämför olika ytbehandlingar, handräcken och material. Oftast bygger man stegen och ledstängerna av samma material/färg och resten av trappan i något annat. Har du svårt att välja själv finns det gott om inspiration på internet, men du kan även vända dig till olika hantverkare eller byggvaruhus/leverantörer för en konsultation. Tänk även på att säkerheten är A och O när du bygger en trappa.

    Trätrappor har fördelen att de kan vara både stilrena och strama eller djärva och vågade i utseendet. Vad du väljer beror helt på hur huset, eller lokalen ser ut och vilket uttryck du vill att trappan skall ge. Om rummet är avskalat och minimalistiskt kan en väl arbetad och detaljrik trätrappa passa bra för att ge ett inspirerande tillskott till inredningen. Å andra sidan är trä ett så levande och naturligt material att det ger en spänning även i ett klassiskt och rent format.

    Altantrappa

    En altantrappa skapar ofta en bekväm anslutning från tomten till huset och kan vara ett måste om altanen inte ligger i marknivå. Det finns många olika sätt att gå tillväga när du bygger en altantrappa, men det enklaste är att använda sig av färdiga vangstycken.

    Altantrappor byggs ofta i tryckimpregnerat trä eftersom det måste kunna stå emot både fukt och vatten. I Sverige förekommer det ofta en NTR-märkning på impregnerat trä. Det är en standard inom branschen som är framtagen av Nordiska Träskyddsrådet. Om du köper NTR-klassat trä ingår det även en 20 års rötskyddsgaranti, om du på begäran kan visa upp kvitto och garantisedel. NTR-A är den absolut högsta klassificeringen. Du bör använda detta virke om du skall montera trappan direkt mot marken eller mot delar som är svåra att byta ut eller är dolda. NTR-AB är vanligast och används främst för trappor som inte har kontakt med marken.

    Så här bygger du en bekväm altantrappa

    Oavsett typen av altantrappa finns det vissa tumregler du bör följa. Följer du dessa regler får du en trappa som är både praktisk och skön att gå i. När det gäller altantrappor kan du använda en formel som är optimal för trappans lutning. Du vill ju inte att den skall bli för flack eller för brant. För att använda formeln måste du se till att 2 x steghöjden + 1 x stegdjupet är mellan 58-64 cm, och att steghöjden inte är högre än 20 cm. Håller du dig till det så kommer det bli bra.


    Redaktionen
    Innehåll i denna artikel

    Frågor och svar

    • Givetvis beror det på vilket material man väljer och vilken utformning och längd man vill ha. En enkel trätrappa i furu med 13-14 steg med ett sidomonterat räcke av standardmodell kostar mellan 23 000 och 25 000 kr.
    • De går att limma, men limmar du stegen ökar risken för knarr. Det bästa är om du monterar dem med skruv.
    • Aluminium, trä, stål, betong och glasfiberplast är de vanligaste materialen där trä har en oslagbar ledning. Det finns en mängd olika träslag att välja mellan, exempelvis björk, ask, bok, ek med flera.
    • Hem
    • Bygga hus
    • Bygga trappa – altan, utomhus i slänt, i betong, trä