Förenkla arbetet med den bästa borrskruvdragaren 2024


En borrskruvdragare är ett verktyg som både professionella hantverkare och hemmafixare kommer ha stor användning av. Detta elektriska verktyg kommer med flera olika funktioner och finns i alla möjliga designer och prisklasser. Att veta vilken modell man ska välja är inte alltid så lätt – här får du lite hjälp på traven!

borrskruvdragare bäst i test

Hitta den bästa borrskruvdragaren

Eftersom borrskruvdragaren är det verktyg som man använder sig av allra mest är det kanske inte så konstigt att man också vill lägga ner extra mycket pengar på att få en så bra och högkvalitativ maskin som möjligt. Det är dock inte alltid som den dyraste modellen är den bästa för just dig. Innan vi går in djupare på borrmaskinens alla funktioner och möjligheter ska vi först reda ut vad det är och hur den fungerar.

Enkelt förklarat kan man säga att borrskruvdragaren är en kombination av en klassisk skruvdragare och en borrmaskin, precis som namnet beskriver. Det innebär att du kan använda dig av den både för att skruva i och ur skruvar, och för att borra hål. Majoriteten av alla modeller består av en inbyggd broms, en chuck och ett ställbart moment. Det sistnämnda innebär att du kommer kunna anpassa och justera styrkan efter behov. På så sätt minskar du risken för att skruven hamnar alldeles för långt in.

En maskin med många användningsområden

Det finns flera tillfällen då en borrskruvdragare kan komma mycket väl tillhands och ett stort plus är att den fungerar för många olika material, som exempelvis följande:

  • Plast
  • Trä
  • Gips
  • Metall

Det innebär att du kommer att kunna använda dig av den i många olika situationer. Det är till exempel mycket vanligt att ta fram borrskruvdragaren när du ska borra mindre och större hål i trä eller när du vill skruva i större och mindre skruvar. Om det finns en slagfunktion kan du med fördel använda dig av den när du ska borra i tegel eller andra mycket hårda material.

Viktiga faktorer att tänka på inför ett köp

Det finns några saker som vi anser att alla bra och högkvalitativa borrskruvdragare ska ha. Till att börja med är det viktigt att du väljer en modell med ett ergonomiskt handtag. Detta är extra viktigt om du planerar att använda dig av den regelbundet eller under längre stunder. Utöver ergonomi bör du även fokusera på följande:

  • Volt - Hur många volt du ska välja beror på vad du ska använda maskinen till. Vi rekommenderar att du avstår från modeller som ligger under 18 volt, eftersom dessa oftast är mycket svagare. Ska du bara utföra mycket enkla uppgifter kan det dock fortfarande gå bra med lägre volttal. 18 är dock standard och en siffra man bör hålla sig till.
  • Motor - Det är dock inte enbart volttalet som är avgörande för hur stark och kraftfull maskinen är, utan även motorn har stor betydelse. De allra flesta borrmaskiners motorer är konstruerade på samma sätt, men internt kan det skilja sig en hel del mellan olika varumärken. Hur mycket kraft du kommer att få ut beror således på hur motorn är konstruerad.
  • Batterier - Ytterligare en sak som kan påverka styrkan är batteriet. Hur många amperetimmar ett batteri har kan skilja sig väldigt mycket. Generellt sett kan man säga att ju högre Ah ett batteri har, desto lägre hållbarhet har de också efter varje laddning. Vilket material du borrar eller jobbar med och hur hög hastighet du kör kan därför göra så att batteritiden varierar.

Slagskruvdragare eller borrskruvdragare – vad är skillnaden?

En mycket vanlig missuppfattning är att man tror att en slagskruvdragare och en borrskruvdragare är detsamma, men sanningen är att de är två helt skilda verktyg. En slagskruvdragare är utrustad med bitsfäste som endast är framtaget för att kunna dra åt en skruv. Verktyget är även betydligt mer kompakt och lätt i sin utformning, jämfört med borrskruvdragaren. Tittar man sedan på borrskruvdragaren så kan denna både skruva skruva och borra i allt från lätta till mycket hårda material. Det är inte ovanligt att kunna ta sig igenom allt från tegel till metall och hård plast utan problem. Vilken du ska välja beror främst på vad det är för arbetsuppgift du ska utföra.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Vi rekommenderar att välja en modell på 18 volt. Alla modeller som ligger under detta lämpar sig endast för enklare uppgifter.
  • Det beror helt på vilka funktioner, vilken kvalitet och vilket märke du vill använda dig av, men räkna med att betala mellan 1000-2000 kronor för en bra modell som håller länge. Har du investerat i ett dyrare verktyg vill du naturligtvis att den ska hålla så länge som möjligt, eller hur?
  • Egentligen i alla situationer där du behöver borra små och stora hål i olika material eller när du vill kunna skruva in små och stora skruvar med mycket kraft.