Vi hjälper dig att hitta den bästa borrhammaren


Med en borrhammare kan du utföra avancerade borrningar i mycket hårda material. Se vilken som är bäst i test och läs mer om verktyget här.

borrhammare bäst i test

Ska du borra i mycket hårda och tuffa material som sten, tegel eller betong? Då kommer borrhammaren att vara din bästa vän. Borrhammaren är en maskin som är utrustad med ett ordentligt SDS-fäste och en mycket hög hastighet. Det gör att den med enkelhet kan ta sig igenom de allra hårdaste materialen snabbt och smidigt. Här kan du läsa mer om vad du ska tänka på inför ett köp.

Så väljer du rätt borrhammare

Har du aldrig använt dig av en borrhammare tidigare kan det vara svårt att förstå hur fantastiska och effektiva de är. Att borra i hårda material som sten är näst intill omöjligt om du inte har tillgång till maskinen. Inför ett nytt köp finns det dock en del faktorer som du behöver ta hänsyn till. Till att börja med kan det vara bra att fundera på hur ofta du planerar att använda dig av den. Ska du bara använda den vid ett enstaka tillfälle kanske du kan dela användandet och priset med en granne eller bekant.

Om du redan direkt kan hitta en maskin där du får med en chuck för metall- och träborrning är detta att föredra. Du kommer nämligen att spara in runt 500-1000 kronor enbart på detta. Det är också ett plus att välja en maskin med så låg ljudnivå som möjligt, både för att minska bullret, men också för att inte störa grannar onödigt mycket.

Vad är en borrhammare?

En borrhammare är en maskin som är framtagen för att klara av de allra tuffaste borrningsarbeten. Maskinen består av sammanlagt 7 olika delar.

  • SDS-fäste eller chuck
  • Funktionsväljare
  • På och av knapp
  • Riktningsknapp
  • Huvudhantag
  • Batteri eller strömkälla
  • Stödhandtag

Den borrhammare du ska välja bör ha ett SDS-fäste som är enkelt att montera borrar och mejslar på. Riktningsknappen ska vara enkel att komma åt både när maskinen är i användning och när den är stillastående. Även hastighet och av- och på knapp ska vara enkelt att nå utan större svårigheter och handtaget ska vara rymligt nog för att du ska få plats med både hand och handske. Gällande batteri är det inte bara till fördel att det är enkelt att sätta på och ta av, utan du bör även välja en modell med en laddningsindikator. På så sätt kan du se hur mycket ström som är kvar.

En maskin med många användningsområden

Precis som namnet beskriver är en borrhammare en borr och en hammare i ett. Dessa unika egenskaper har gjort maskinen till en av de mest populära och uppskattade när det är dags att borra i hårda material. Några exempel på arbeten som kan utföras med maskinen är borrning i sten, tegel och betong. Du kan även riva ner kakel i badrummet eller i köket genom att montera en mejsel på SDS-fästet. Ska du skapa mycket stora hål för ventilation är verktyget precis lika effektivt, såväl som om du vill borra i en tegelmur där det krävs mycket styrka.

Välj rätt funktioner för ändamålet

Precis som med de flesta eldrivna verktyg så varierar funktionerna beroende på vilket varumärke och modell som du vill satsa på. När du ska välja borrhammare bör du säkerställa att den har alla de funktioner och egenskaper som du är intresserad av. Det kan vara allt från tillhörande bärrem till stödhandtag, extra arbetsljus och funktionsväljare. Funktioner kan också inkludera grepp, tyngd och storlek. Det är viktigt att maskinen du väljer inte är alldeles för stor och tung, men inte heller att den är för liten för arbetet som du ska utföra.

Vibrationer är ytterligare en sak som du bör ha i åtanke. Vibrationerna kommer nämligen att vara avgörande för hur enkel borrhammaren är att arbeta med och hur länge du kan arbeta med den utan att känna obehag. Här är det rekommenderat att välja en modell med så låga vibrationer som möjligt. Låga vibrationer kommer nämligen göra att kraftiga skakningar inte kan föras över till dina armar och händer på samma sätt.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Borrhammarens inköpspris kan variera beroende på vilken modell, storlek och kapacitet du väljer.
  • Absolut! Sanningen är att många av de borrhammare som säljs i byggvaruhus lämpar sig utmärkt för detta ändamål. Med borrhammaren kan du utföra många typer av arbetsuppgifter med enkelhet.
  • Det beror helt på vad du själv föredrar och hur mycket flexibilitet du vill ha. Den nätdrivna borrhammaren begränsar förvisso ditt arbetsområde, men du får mer kraft och slipper ladda batterierna. Moderna batteridrivna modeller är enkla att använda sig av och kan förflyttas lättare.