Hitta den bästa bänkskivan till ditt kök


När du ska köpa bänkskiva gäller det att du gör din hemläxa. Det finns många olika material med olika egenskaper. Prisskillnaden är också stor mellan produkterna. Här kommer en titt på för- och nackdelar som kan vägleda dig till ett bra köpbeslut.

bästa bänkskivan

Fundera över vad som passar in i just ditt kök. Renoverar du ett gammalt kök kanske det finns en viss inredningsstil som måste följas. För ett nytt kök har du lite mer fria tyglar. Allra viktigast är dock de praktiska aspekterna. Bänkskivan ska hålla under lång tid och gärna vara så underhållsfri som möjligt. Tänk på följande fyra punkter:

  • Utseende - Passar bänkskivan in med de andra inredningsdetaljerna?
  • Storlek - Finns tillräckligt med arbetsyta?
  • Material - Är du beredd att lägga tid och energi på skötsel?
  • Pris - Vill du ha en prisvärd bänkskiva eller är du beredd att betala extra för hög kvalitet?

Några av de vanligaste materialen är trä, laminat, rostfritt stål och sten. Nedan kommer en genomgång av materialen och vad de har för egenskaper. När du bildat dig en bättre uppfattning kan du börja sortera bort bänkskivor som inte är aktuella.

Bänkskivor i laminat

Laminat är ett mycket mångsidigt och slitstarkt material. Kortfattat består det av flera olika skikt som pressats samman. Den stora fördelen med laminat är att det blir billigt, samtidigt som det kan ge illusionen av att vara ett dyrare och mer exklusivt material. Det finns så många olika stilar på laminat att det aldrig brukar bli några problem att hitta en lämplig bänkskiva. Nackdelen med laminat är att skarvarna kan vara lite fuktkänsliga. Skivan kommer heller inte åldras särskilt vackert när år av slitage börjar göra sig mer synligt. Ett billigt pris gör dock att den här typen av bänkskiva kan bytas ut oftare, oavsett om det handlar om skador eller om du bara vill förändra utseendet i köket.

Bänkskivor i sten

Har du någonsin funderat på att vissa stensorter i naturen har en svårslagen hållbarhet? I Sverige finns det gott om granit i berggrunden som bildades för nästan 2 miljarder år sedan. Poängen är att bänkskivor i sten har enorm potential, särskilt om du väljer en tålig och stark sort som granit. Sannolikt skulle bänkskivan kunna hålla i flera generationer. Andra sorter är något porösare och lite känsligare för fläckar, till exempel marmor. Dock är de fortfarande förhållandevis hållbara och just marmor har ett väldigt vackert utseende.

Nackdelen med bänkskivor i sten är att de brukar bli klart dyrare än andra alternativ. Dessutom handlar det om ett naturmaterial. Du får räkna med att det kan förekomma vissa avvikelser jämfört med en bild som visas på nätet. I övrigt är de lättskötta och tåliga mot värme och repor. Risken är snarare att du förstör andra saker som porslin och glas om du tappar dem hårt i bänkskivan. De har också ett neutralt och tidlöst utseende som passar nästan överallt.

Bänkskivor i rostfritt stål

Diskbänken består ofta av rostfritt stål och det kan vara frestande att även ha en stor bänkskiva i rostfritt. Materialet är billigt och klarar fukt med bravur. Det är också tåligt mot stötar och de flesta andra utmaningar som bänkskivan kan ställas inför. Över tid kan det dock uppstå en del repor och i värsta fall bucklor. Vid normal användning brukar de hålla mycket länge. Om du väljer att köpa online kan du få ett riktigt bra pris. Gör du däremot olika specialanpassningar får du räkna med att priset blir högre. Vad som talar emot rostfritt stål som bästa material är att alla inte tycker om utseendet. Det kan ge ett kallt intryck. I köket brukar många istället vilja känna värme från naturliga material som trä.

Bänkskivor i trä

Materialet är en klassiker i svenska kök och utbudet är gott på den svenska marknaden. Exakt vilka egenskaper bänkskivan får beror på val av träslag, kvalitet och hur träet har behandlats. Det är också det som avgör priset. Ett mer exotiskt träslag av hög kvalitet är givetvis dyrare än ett vanligt träslag av låg kvalitet. Massivt trä som bland annat ek gör sig bra för den här typen av bänkskivor. Trä kräver en del skötsel och bör regelbundet torkas av och rengöras.


Redaktionen
Innehåll i artikeln

Frågor och svar

  • Vad som är bäst för just dig beror på ditt behov och din plånbok. Laminat finns i massor av varianter och är prisvärt. En bänkskiva i granit kommer aldrig slitas ut och är nästan underhållsfritt, men samtidigt är de dyra, tunga och svårformade. Du måste väga fördelarna mot nackdelarna.
  • Likt de flesta andra produkter brukar priserna vara mer pressade på nätet. Dessutom är det enklare att snabbt göra prisjämförelser. Ett tips är att läsa recensioner och titta vilka bänkskivor som blivit testvinnare.
  • Ska bara en sak lyftas fram är det tåligheten mot fukt. Till exempel får många bänkskivor i laminat problem och fukt tar sig förbi ytskiktet och skivan börjar svälla. Skarvarna brukar vara mest känsliga. I allmänhet bör du undvika att låta vatten och fuktiga trasor ligga på bänkskivan. Det är bäst att ha goda rutiner och torka av bänkskivan efter användning.