Den bästa badtunnan 2024


Att köpa badtunna har blivit omåttligt populärt, inte minst i vårt kalla klimat där den inbjudande värmen från vattnet i tunnan gör att vi kan förlänga utesäsongen. Du kan köpa en billig badtunna eller bygga en badtunna själv av en byggsats. För att hitta det bästa alternativet och rätt tillbehör så kan du läsa vår köpguide och få tips.

Bäst i test
Kirami
Badtunna med dubbla lock
Lättskött bekvämlighet med en modern stil.
Bästa premium
Nordcabin
Badtunna med elduppvärmning
Snygg badtunna med integrerad kamin.
Bästa budget
M-Spa
M-Spa Tuscany
En storfavorit som äntligen gör en comeback!
Bäst i test
Bäst i test

Badtunna med dubbla lock

Lättskött bekvämlighet med en modern stil.

Badtunna med dubbla lock

Lättskött bekvämlighet med en modern stil.

Produktegenskaper

  • Dubbla lock och vedeldad kamin ingår
  • Rymmer upp till 6 personer
  • Levereras monterad
  • Lätt att installera
  • Volym: 1 420 l

Produktöversikt

Med hjälp av det finska varumärket, Kirami, kan din dröm om en badtunna i trädgården besannas. Kirami levererar årligen omkring 10 000 badtunnor, vilket gör företaget till världens största tillverkare av badtunnor. 

I Badtunnan Kirami Steady M Cult får du och familjen många års härliga varma bad året runt. Stilren modell med dubbla lock som kommer komplett och monterad. Badtunnan är monterad och isolerad som alla Kirami badtunnor. Med sin diameter på Ø170 cm rymmer den gott 4–6 personer. Kiramis vedkaminer är helt självcirkulerande och behöver ingen elektricitet eller pump.

Brunbetsad ytterpanel av gran som är nära på underhållsfri. Den externa vedkaminen värmer snabbt och bekvämt upp vattnet normalt på dryga 2-2,5h beroende på årstid. Designad att vara flexibel och enkel att kliva ned i och stiga upp ur. Dess låga vikt gör den lätt att bära på 3-4 personer. Lätt att installera. 


Bästa premium
Bästa premium

Badtunna med elduppvärmning

Snygg badtunna med integrerad kamin.

Badtunna med elduppvärmning

Snygg badtunna med integrerad kamin.

Produktegenskaper

  • Vedkamin 30KW
  • Ytterpanel i massiv gran
  • Vattenkapacitet: 1400L
  • Antal personer: 4-6 personer
  • Rygg- och sittstöd

Produktöversikt

Lyxig vedeldad badtunna som förstärker mysfaktorn och levererar varma utomhusbad året om. Sprakande hörs från vedkaminen i specialbehandlat aluminium som effektivt men varsamt värmer upp vattnet. Badtunnan omsluts av vacker träpanel i massiv gran och insidan är i grå PE-plast. Här ryms upp till 6 personer, diametern är 180 cm.

Det är en stadig badtunna med väggtjocklek på 30 cm. På en cylinder av polyester är den placerad 40 cm över marken. Vikten är 150 kg och skorstenen är 200 cm hög.
Enkel och snabb montering.

Se priser på Badtunna med elduppvärmning


Bästa budget
Bästa budget

M-Spa Tuscany

En storfavorit som äntligen gör en comeback!

M-Spa Tuscany

En storfavorit som äntligen gör en comeback!

Produktegenskaper

  • Volym: 1100 l
  • Rymmer upp till 6 personer
  • Lätt installation
  • 137 Airjets för vattenmassage
  • Inbyggd ozonrening

Produktöversikt

M-Spa Tuscany har ett populärt och modern design i akrylstandard, plastpanelen i trädutseende gör det lätt att hålla utsidan ren också. I själva spa’t ryms det 6 personer, och innermåttet mäter 173 cm. Med hjälp av 137 airjets så får du helt underbar massage.

Paketet levereras i två kollin och installeras lätt. Det ingår ett lock, värmare, bubbelpump, filterpump samt en allt-i-ett kontrollbox. En produkt som är lätt att ha och göra med när det gäller rengöring. Vikten är 72 kg.

Se priser på M-Spa Tuscany


Badtunna

Vill du göra det enkelt för dig och köpa en färdig badtunna med reningsverk och kamin? Eller gillar du att snickra själv och få en färdig byggsats för att sätta ihop din badtunna? Saker du bör tänka på i båda lägen är storleken, komforten och isoleringen. En vedeldad badtunna är det vanligaste och ger ett härligt sprakande när ni sitter i vattnet och tittar upp mot himlen.

Olika material i din tunna

Uppvärmningsmetoder, design och material är några saker som kan skilja badtunnor åt. De vedeldade badtunnorna, som är de som används mest i Sverige, kan vara gjorda av olika material:

  • Trä
  • Plast
  • Rostfritt stål

Många gillar även att kombinera flera av materialen för att få till en cool design. Det finns flera för- och nackdelar med dessa material.

En trätunna är vacker att titta på men den kräver underhåll och håller inte lika länge som de andra. Normalt måste den bytas ut efter ett antal år. Den måste också vara vattenfylld, annars är det stor risk att den spricker.

En tunna av rostfritt stål ger ett modernt och underhållsfritt intryck, dock är det svårare att få rätt form. Tunnor av stål ger ett kantigare intryck och känns inte lika ergonomiska som trä eller plast. En stor fördel är att de kan fyllas med saltvatten utan att ta skada.

Det finns flera typer av plast i badtunnor. En dyrare modell brukar ha en robustare glasfiberarmerad plast medan en billig badtunna av plast ofta är gjord av ABS. Du kan även hitta modeller av polyeten som är extra tåliga för kemikalier.

Kamin till badtunna

Även uppvärmningsmetoderna i en badtunna kan vara olika. Här i Sverige används främst ved och kaminer men det finns även varianter som värms med el och gas. Eltunnor innebär en högre kostnad. Om du vill höja mysfaktorn rekommenderar vi att du väljer en kamin som eldas med ved, eftersom det avger det där härliga sprakandet.

Materialet i en kamin till en badtunna brukar antingen vara av rostfritt stål eller av aluminium. Aluminiumkaminer är ofta billigare men tål också mindre. I värsta fall kan de smälta och spricka om de är av dålig kvalitet och det blir för varmt. Rostfritt stål klarar mera. Väljer du trots allt en kamin av aluminium måste du se till att tunnan alltid är vattenfylld, vilket tar bort den värsta värmen. Kaminen klarar i regel inte mer än 600 grader.

När det kommer till kaminer kan de vara direktverkande eller cirkulerande.

  • Direktverkande – Sitter inne i badtunnan och omges av vatten.
  • Cirkulerande – Står bredvid eller bakom tunnan.

De sistnämnda modellerna är vanligtvis dyrare och passar sig inte om du vill ha en riktigt billig badtunna. Detta också eftersom de inte upptar plats i tunnan.

OBS! Tänk på att hellre satsa på en hög effektivitet i kaminen än ett större eldrum. Annars kan vattentemperaturen blir för varm alltför snabbt.

Reningsverket och skötsel

Badtunnor måste rengöras med jämna mellanrum, speciellt om du har en trätunna. Ett tips är dock att även om tunnan är gjord av trä i sitt yttre kan du satsa på rostfritt stål eller glasfiberplast inne. För att förenkla skötsel av tunnan är det bra att köpa ett reningsverk till den. Dessa hängs över tunnans kant och ser till att vattnet är fräscht en längre tid. Ingår ett bra och effektivt filtersystem slipper du alltså byta ut vattnet hela tiden. Se till att välja ett effektivt och energisnålt reningsverk.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det är faktorer som design och skötsel som avgör ditt val. De vanligaste materialen är trä, rostfritt stål och starkt plast. Trä kräver mer underhåll men är också vackert. Dock kan du välja en kombo av material i dagens badtunnor.
  • Vilket pris är du beredd att betala? En cirkulerande kamin som sätts utanför tunnan är dyrare än den som finns inuti. Om kaminen är placerad inuti tar den också upp plats i tunnan, vilket kan vara värt att ha i åtanke om tunnan är liten i övrigt.
  • Ställ dig frågan hur många som ska bada i tunnan samtidigt och var du ska placera den. Ju större tunna desto längre uppvärmningstid och mer platsupptagande. Men då får även fler plats samtidigt, vilket är bra om ni är en stor familj eller ett större sällskap som ska använda den.