Välja ritning till Attefallshus


Funderar du på att bygga ett attefallshus på tomten? Har du bestämt dig för ett ungefärligt utseende men är osäker på vilka ritningar du behöver ta fram? Då rekommenderar vi vår guide med information om hur man ska tänka kring ritningar till attefallshus.

Hitta bästa attefallshuset – jämför priser och modeller på hus.se:

Få kostnadsfria offerter på attefallshus

Ritning till Attefallshus

Tänk på det här innan du börjar bygga

När du har bestämt dig för att bygga ett attefallshus bör du börja med att kontrollera hur bygganmälan och eventuella krav ser ut i just din kommun. I vissa områden är det inte tillåtet att uppföra attefallshus, till exempel om tomten ligger nära ett järnvägsområde eller en strand. Kontrollera därför alltid först vad som gäller innan du sätter igång med ritningar. Innan du startar bygget behöver du göra en bygganmälan till din kommun och skicka in ritningar. De flesta kommuner kräver att du skickar in sektionsritning, fasadritning och konstruktionsritning.

Att sätta igång ett byggprojekt handlar inte bara om att kontrollera regler och göra godkända ritningar. För att du ska känna dig nöjd med slutresultatet är det också viktigt att huset passar bra ihop med huvudbyggnaden och trädgården. Lägg därför lite extra tid på att ta fram förslag för olika typer av utseenden på attefallshuset.

Om du har en funkisvilla eller en stram modernistisk stil på ditt nuvarande hus är det inte läge att bygga ett rött hus med vita knutar och snickarglädje. Då fungerar däremot ett attefallshus med pulpettak och grå eller svart färg mycket bättre. Om du anlitar en arkitektfirma för ritningen brukar de kunna ge dig konkreta förslag på vilka typer av byggnader som kommer att fungera bäst på din tomt. För att få inspiration kan du även ta en titt i vår köpguide där du kan jämföra olika typer av ritningar på attefallshus. Här hittar du attefallshusen som är bäst i test och du kan också läsa mer om olika typer av planlösningar och storlekar på hus.

Checklista inför byggstart av Attefallshus

  • Börja alltid med att kontrollera vilka regler som gäller för byggande av attefallshus i din kommun. Din tomt kanske ligger för nära ett skyddsområde?
  • Vill du placera huset närmare än 4,5 meter till grannen? I sådant fall måste du ha grannens godkännande.
  • Anlita en bra firma för att ta fram de ritningar som behövs inför bygget. På kommunens hemsida hittar du information om vilka ritningar som krävs.
  • Tänk på att välja en stil som passar ihop med huvudbyggnaden på tomten. Om du anlitar en arkitektfirma för ritningarna kan du få hjälp med att rita ett hus som smälter in bra med omgivningen.
Attefallshus från Husideal.se.

Bygga nytt attefallshus?

Jämför attefallshus – få offerter från ledande tillverkare

Smidig och kostnadsfri tjänst
Formulär på 2 minuter
Få förslag från 1-3 tillverkare

Olika typer av ritningar till Attefallshus

Sektionsritning

När du ska bygga ett attefallshus behöver du göra en sektionsritning som visar ett vertikalt snitt av byggnaden. Ritningen ska vara fackmannamässigt gjord och visa en tydlig genomskärning från sidan av golv, tak, bjälklag och så vidare.

Fasadritning

En viktig ritning som gör att du får en klar bild över hur huset kommer att se ut när det är klar är fasadritningen. Denna ritning visar byggnaden sedd rakt framifrån. Fasadritningen ska ha med alla fasader, vilket innebär både öst, väst, söder och norr.

Konstruktionsritning

En konstruktionsvisning ger en förtydligande bild av hur en viss del av en byggnad är konstruerad. Det är med andra ord en mycket detaljerad ritning som förklarar exakt hur en speciell del ska byggas. Konstruktionsritningen är viktig eftersom den gör det lättare att förstå om alla tekniska krav som finns är uppfyllda.

Ritning i lösvirke

Om du funderar på att bygga attefallshuset i lösvirke är det bra att ta fram en tydlig ritning för hur byggnaden ska konstrueras. På så sätt blir det enklare att göra en plan för inköp av brädor och reglar. Det blir också lättare att göra en tydlig budget för hur mycket materialet till bygget kommer att kosta. Denna typ av ritning är dock inte något som brukar efterfrågas av kommunen i samband med bygganmälan.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Steg ett är att ta fram en ritning över planlösning, fasad och göra en sektionsritning. Kontrollera med din kommun i samband med bygganmälan om de ställer krav på ytterligare typer av ritningar som exempelvis elritningar.
  • Nej, i de flesta fall räcker det med att du gör en bygganmälan till din kommun innan du sätter igång med bygget. Om huset ska stå närmare än 4,5 meter till närmaste granne behövs tillstånd från grannen. Vissa områden får inte bebyggas alls, exempelvis skyddsvärda naturmiljöer.
  • För att hitta den ritning till attefallshus som passar bäst på din tomt gäller det att utgå från hur nuvarande huvudbyggnad ser ut. Har du en modern villa i stram stil är det snyggast att välja en liknande stil på attefallshuset. Exempelvis passar då ett hus med pulpettak och en fasad med raka former bra.