Störs du av grannen?

När man bor tätt i ett villaområde är det lätt att hamna i konflikt med grannen. Vi reder ut vad som är okej och inte samt hur problemen kan lösas.

Sommarens arbete i trädgården och sommarfester på altanen kan leda till konflikter med grannen. Vad får man egentligen göra och på vem ligger ansvaret?

Källa: Wikimedia Commons Bild: Municipal Archives of Trondheim
Kommunicera vänligt för att undvika dispyter

Grannens husvagn vid tomtgränsen skymmer vår sikt. Får de göra så?

Det kan krävas bygglov för att ha en husvagn uppställd på samma plats en längre tid. Tag kontakt med Byggnadsnämnden i din kommun och hör efter vad som gäller. Samtala sedan med grannarna om situationen. Kommer ni inte överens och kan lösa det tillsammans kan byggnadsnämnden kontaktas för eventuell åtgärd. 

Grannens stora granar förstör vår trädgård. Vad kan vi göra?

8 kap. 15 § plan- och bygglagen - "tomter ska hållas i vårdat skick och skötas så att betydande olägenheter för omgivningen och trafiken inte uppkommer och så att risken för olycksfall begränsas".

Det är Byggnadsnämnden som bestämmer om en fastighetsägare ska vidta åtgärder så att olägenheterna upphör.

Grannarnas sommarfester stör - vilka regler gäller?

Det finns inga lagregler som säger att fester inte får arrangeras i villaområden. I miljöbalken hittar du dock allmänna hänsynsregler. De lyder: "alla som bedriver en verksamhet eller vidtar en åtgärd ska utföra de skyddsåtgärder, iaktta de begränsningar och vidta de försiktighetsmått i övrigt som behövs för att förebygga, hindra eller motverka att verksamheten eller åtgärden medför skada eller olägenhet för människors hälsa eller miljön". Det står även att "bostäder ska brukas på ett sådant sätt att olägenheter för människors hälsa inte uppkommer".

Störs du av högljudda och långa fester ska du tag kontakt med miljö- och hälsoskyddsnämnden i din kommun.

Är den gemensamma häcken mitt eller grannens ansvar?

3 kap. 2 § jordabalken - "tränger rot eller gren in på fastighet från område intill denna och medför detta olägenhet för fastighetens ägare, får denne taga bort roten eller grenen. Områdets ägare skall dock beredas tillfälle att själv utföra åtgärden, om denna kan befaras medföra skada av betydelse för hen". 

En granne har alltså rätt att både kapa grenar och rötter som stör på sin egen tomt.

Funderar du på att plantera en häck, välj att placera den någon meter in på tomten, för att undvika dispyter med grannen. Det gör det även enklare att underhålla den själv. Kom ihåg att en häck inte får störa sikten för trafik vid korsningar och utfarter.

Så här undviker du konflikter med grannarna

Kommunikation är svaret nummer ett. Genom att kommunicera på ett trevligt sätt med dina grannar kan berg flyttas. Samtidigt kan en god relation ta form.

- När man bor nära varandra gäller det att ta hänsyn. Ett bra sätt att bygga en god relation är att sträcka ut en hand och erbjuda sig att hjälpa grannen med något, då är det enklare att våga kommunicera om eventuella problem framöver, upplyser samtalsterapeuten Charlotte Sander om skriver Byggahus.se. 

Fler tips som Charlotte Sander ger är:

  • Tänk lösningar, inte motsättningar
  • Ta reda på lagen så att du vet hur det fungerar
  • Ta inte lagen i egna händer
  • Håll en god samtalston med respekt, och ta inte åt dig personligt
  • Blir du angripen, sätt en gräns för när du känner dig orättvist behandlar och lämna det då vidare till sakkunniga

Källor: Villaägarnas Riksförbund, Byggahus.se, Sveriges Riksdag