Småhuspriserna ökar

Under det sista kvartalet i fjol ökade småhuspriserna, samtidigt som det skedde allt färre försäljningar.

För fjolårets sista kvartal noteras en fortsatt prisökning på småhusmarknaden. Samtidigt sker allt färre försäljningar. Det rapporterar Lantmäteriet.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Toerme (CC BY-SA 3.0)

Under det fjärde kvartalet 2014 ökade småhuspriserna i landet med sju procent i en jämförelse med motsvarande period 2013. Ser man till hela förra året steg priserna på småhusmarknaden med sex procent, jämfört med föregående år. 

Den största ökningen stod Gotlands län för, där priserna gick upp hela 14 procent. Gotland toppar även listan när det kommer till störst prisökning mellan det tredje och fjärde kvartalet i fjol, med sina sex procent. Hack i häl finner man Uppsala län, med en prisökning om 12 procent, Västmanlands län med en prisutveckling på +11 procent samt Stockholm och Västerbotten med en ökning på tio procent var. 

- I stort sett hela landet har haft en stark prisutveckling på småhus. Bland Sveriges 21 län är det bara i Blekinge som priserna fallit och då endast med en procent jämfört med fjärde kvartalet 2013. Den största delen av den prisutveckling vi haft under den senaste 10-årsperioden skedde mellan 2004 och 2008. Vid finanskrisen 2008 sjönk priserna något men återhämtade sig snabbt. Under 2010 planade sedan prisutvecklingen ut för att ta ny fart igen de senaste två åren, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker vid Lantmäteriet, i ett pressmeddelande.

Samtidigt som priserna ökar, minskar antalet småhus till försäljning. Under det sista kvartalet i fjol såldes sammanlagt 18 159 småhus, vilken är en minskning med åtta procent från motsvarande kvartal 2013. Försäljningen har minskat allra mest i Östergötlands och Värmlands län, där antalet småhus till försäljning minskat med -19 procent.