Konsten att välja rätt värmepump

Vi guidar dig genom marknadens olika alternativ av värmepumpar och hjälper dig välja rätt!

Har du bestämt dig för att värma huset med en värmepump? Vi guidar dig genom marknadens olika alternativ och hjälper dig välja rätt!

Källa: Wikimedia Commons Bild: Kristoferb (CC BY-SA 3.0)

Luft/luftvärmepump (komfortvärmepump)

Det enklaste alternativet av värmepumpar. Luft/luftvärmepumpen värmer enbart upp luften inomhus och ej varmvattnet. Under sommarmånaderna kan pumpen användas som luftkonditionering, ökad luftväxling och luftrening.

Så fungerar den: En enhet, placerad utomhus, tar tillvara på luften och för den inomhus genom en eller flera fläktenheter. Värmepumpen fungerar allra bäst i ett milt klimat då värmeutbytet är relaterat till temperaturen utomhus. Årsvärmefaktorn ligger i genomsnitt på drygt 3 i södra Sverige, vilket motsvarar tre gånger så mycket energi än den el som tillförs. I en typisk villa, uppvärmd med el, täcker värmepumpen 25-40 procent av det årliga värmebehovet.

Luft/luftvärmepumpen gör sig bäst för stödvärmning i hus med direktverkande el.

Innan inköp: Utbudet av denna typen av värmepumpar är brett. Innan du tar fram plånboken ska du dock se till att pumpen är testad för nordisk klimat och kontrollera ljudnivån. Pump av högre kvalité ligger mellan 15 000 - 25 000 kronor.

I vissa kommuner krävs tillstånd för att installera värmepump av detta slag. Pumpen ska dessutom, enligt lagen, installeras av en behörig installatör.


Luft/vattenvärmepump

Luft/vattevärmepumpen värmer både luft och tappvarmvatten. Enkel och billig att installera om man jämför med bergvärme eller jordvärme. Kräver dessutom inga större åtgärder på tomt och hus, vilket gör den till ett mycket populärt alternativ.

Så fungerar den: En pump som likt luft/luft tar tillvara på luften utomhus. Enheten placeras vanligtvis utomhus, men det finns alternativ där pumpen står inomhus. Värmeutbytet är relaterat till temperaturen utomhus och sjunker vid låga grader - en pump med hög kvalité klarar att värma ned till en temperatur på minus 15-20 grader Celsius. Vid kallare klimat rekommenderas att stänga av pumpen. Årsvärmefaktorn ligger på 3-4 i södra Sverige, vilket motsvarar 3-4 gånger mer värmeenergi än den el som tillförs. Den årliga energibesparingen kan nå 50-60 procent om man jämför med ett diretelvärmt hus.

Luft/vattenvärmepumpen gör sig bäst i småhus med låga energibehov.

Innan inköp: Kontrollera att pumpen är testat för det svenska klimatet. Priset för pump med installation hamnar runt 70 000 - 90 000 kronor. Det krävs tillstånd i vissa kommuner och det rekommenderas att pumpen installeras av en fackman.


Frånluftvärmepump

Frånluftvärmepumpen är en del av husets ventilation och genererar både värme och varmvatten genom värmeåtervinning. Kräver inte stora utrymmen och är relativt enkelt att installera vid nybygge.

Så fungerar den: En pump som tar tillvara på värme från den redan använda inomhusluften via en frånluftkanal. Kan spara mellan 50-60 procent av uppvärmningsenergin. Går att kombinera med ett kortare borrhål eller en kortare ytjordsslinga. Se till så att ventilationsinjusteringen är korrekt utförd och att rengöra luftfiltren frekvent.

Frånluftvärmepumpen gör sig bäst i hus med mekanisk frånluftsventilation och ett relativt lågt energibehov.

Innan inköp: Kolla över om din kommun kräver tillstånd innan installation. Rekommenderat att installationen görs av en specialist. Vid installation under nybygge ligger kostnaderna runt 60 000 - 80 000 kronor.

Källa: Wikimedia Commons Bild: Ppntori


Bergvärmepump

Bergvärmepumpen bedöms som de tryggaste och driftsäkraste alternativet av pumpar. Värmer upp både luft och varmvatten och kyler under sommartid. En dyr investering, där det krävs åtgärder på tomt.

Så fungerar den: Tar tillvara på värme från närliggande berg via borrhål på 80-200 meters djup. Från det vattenfyllda borrhålet hämtas värme genom en kollektorslang. En bergvärmepump minskar din energiförbrukning för uppvärmning med 65-75 procent. 

Bergvärmepumpen gör sig bäst i hus med stort energibehov - främst äldre och mindre välisolerade hus.

Innan inköp: För installation av en bergvärmepump krävs det tillstånd av kommunen. Pumpen bör installeras av en yrkesman. Installation av en bergvärmepump når en kostnad på 100 000 - 160 000 svenska kronor. 


Ytjordvärmepump (markvärmepump)

Ytjordvärmepumpen är en variant av bergvärmepumpen, där solen i större grad används som värmekälla. Ämnad för ett vattenburet värmesystem. Kräver stora åtgärder på tomt, är dock billigare än en installation av bergvärmepump.

Så fungerar den: Tar tillvara på värme från marken via en nedgrävd kollektorslang med frostskyddad vätska. Kollektorslangen placeras på ett frostfritt markdjup över en stor markyta för bäst effektivitet. Mark med hög vattenhalt ger bättre resultat. Kan möjligt spara mellan 60-70 procent av uppvärmningsenergin.

Ytjordvärmepumpen gör sig bäst i hus med stor tomtyta och ett normalstort till stort energibehov.

Innan inköp: Ytjordvärmepumpen lämpar sig bättre i södra Sverige. Installationen kan komma att påverka din tomts växtlighet och begränsar framtida markarbeten och byggen på tomten. Installationen når en kostnad på 80 000 - 100 000 kronor, rekommenderas att utföras av en fackman och kräver tillstånd.


Sjövärmepump och grundvattenvärmepump

Sjövärmepumpen och grundvattenvärmepumpen är ämnad för ett vattenburet värmesystem. Begränsat användningsområde då få har tillgång till vattendrag och grundvattenbrunn. 

Så fungerar den: Sjövärmepumpen påminner om ytjordvärmepumpen, då den hämtar värme via en kollektorslang med cirkulerande vätska. Slangen ska installeras på havs- eller sjöbotten med en beständig temperatur på 4 grader Celsius. Grundvattenvärmepumpen tar istället tillvara på värme från en borrad vattenbrunn. Vattnet förs upp ur brunnen och värmen överförs till värmesystemet i bostaden. Vattnet återinfiltreras sedan genom ytterligare en brunn. Ligger i nivå med bergvärme och markvärme när det kommer till energibesparing.

Sjövärmepump och grundvattenpump gör sig bäst i små hus på landsbygden med gynnsamma förutsättningar och ett högt energibehov.

Innan inköp: Kontrollera kvalitén på vattnet innan installation av grundvattenpump. Pump av denna sort ligger på 60 000 - 120 000 kronor. Det kan vara svårt att få tillstånd för denna sorts pump, så kontakta din kommun i god tid. Installationen rekommenderas utföras av en yrkesman med erfarenhet.


Källa: Byggahus.se