Godkända tätskikt håller inte måttet

En undersökning har genomförts där man testat de tjugo vanligaste tätskiktssystemen av folietyp. Större delen av systemen missar helt och hållet.

På uppdrag av Länsförsäkringar har Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (SP) genomfört en undersökning av landets tjugo vanligaste tätskikt för badrum. Majoriteten håller inte måttet.

SP har utfört tester på de 20 tätskikt av folietyp för badrum som är mest vanliga i svenska hus. Alla tätskikt som testats är godkända av branschen samt har CE-märkning. Dock visar resultatet något helt annat än godkänt. 17 av 20 tätskikt läcker nämligen.

- Att så många som 17 av 20 system inte håller måtten är allvarligt, menar Länsförsäkringars skadeexpert Peter Bratt.

Av de 17 tätskikt som inte klarade forskningsinstitutets tester, hade dessutom sex av dem så allvarliga läckage att de motsvarade en totalskada. Dessa tätskikt hade läckage på närmare alla punkter som kontrollerades.

Normalt testas och godkänns tätskikt för branschen av Byggkeramikrådet (BKR). Länsförsäkringar och Sveriges Tekniska Forskningsinstitut menar nu att dessa tester inte är tillräckliga.

- När en produkt är branschgodkänd och har CE-märkning så tror man ju självklart som konsument att den ska hålla. Men utifrån de resultat SP nu redovisar är det tydligt att den testmetoden inte är tillräckligt noggrann. När SP nu lyfter på tätskiktsfolien ser de läckage som de med den "gamla" metoden inte hade upptäckt. Det är först när de "lyfter på locket" - frilägger tätskiktet från spånskivan - som små fukt- och vattenskador exponeras, säger Peter Bratt.

Utöver läckage visar resultaten att monteringsanvisningarna för foliebaserade tätskikt är svåra att tyda. Vilket gör det betydligt svårare både för konsument och proffs.

- Texterna är otydliga eller skrivna till fackmän där man förväntas ha stor förkunskap. Det vore en klar fördel om monteringsanvisningarna innehåller tydliga bilder för att enklare förstå hur produkterna ska monteras och i vilken ordning, fortsätter Peter Bratt.

Här finner du de tätskiktssystem som deltog i undersökningen.