Enkla tips för att sänka energiförbrukningen

Att sänka energianvändningen och få ner sina elkonstander är något som blir allt vanligare i våra svenska hushåll. Idag lanseras många nya produkter som är anpassade för att vara energisnåla. Det finns dock mycket du kan göra själv i hemmet för att sänka din energiförbrukning. Här kommer några tips på hur du kan få ner energiförbrukningen för dina befintliga vitvaror och andra energikällor.

Badrummet

Badrummet står för cirka 20 % av ett hus totala energibehov. Det är främst vatten som kostar i förbrukning men även lampor och elektronikprylar som hårfön, rakapparater och eltandborstar.

Idag finns det så kallade ”snålspolande” dusch- och vattenkranar. Dessa har en perlator fastmonterad som gör så att du använder mindre vatten när du spolar i kranarna, men det märks inte av på själva vattentrycket. Äldre modeller av dusch- och vattenkranar brukar förbruka dubbelt så mycket vatten som de snålspolande modellerna.

Duscha smart! Idag lägger vi onödigt mycket tid på långa och varma duschar som resulterar i fuktiga badrum och slöseri med varmvatten. Ett smart sätt att få ner varmvattenskostnaden är att minska på duschtiden.

Behandla dina badrumsartiklar med hänsyn för energiförbrukningens skull. Idag är det vanligt att vi låter våra laddare sitta kvar i prylar som är uppladdningsbara. Det kan till exempel röra sig om en eltandborste, en rakapparat, hårfön eller trimmer. Se till att koppla ur laddarna till prylarna när du inte använder de.

Att se över belysningen i badrummet kan också vara ett smart sätt att få ner energiförbrukningen på. Vilken typ av belysning har du i badrummet idag? Byt ut glödlampor mot lågenergilampor och sätt timer på belysningen som endast ska vara tänd på kvällen.

I vissa hus har vi tvättmaskin och torktumlare i badrummet. För att få ner kostnaderna kan du tänka på att verkligen fylla maskinen när du ska tvätta. Undvik att tvätta mindre maskiner ofta utan se istället till att du tvättar mer sällan och då med mer tvätt. Undvik torkskåp och torktumlare, häng istället upp tvätten utomhus eller inomhus på en tvättställning. 

Köket

Köket är också en viktig del av hemmet som vi vistas mycket i och där kan man få ner energiförbrukningen rejält.

Kyl och frys är grundläggande förvaringsmedel i köket. Det är viktigt att du frostar av kylen och frysen regelbundet, då förbrukar kylaggregatet mindre energi.

Temperaturen i kylen och frysen är också viktig, rekommenderad temperatur i kylen är 5 grader. Rekommenderad temperatur i frysen är minus 18 grader. Energianvändningen ökar faktiskt med hela 5 % för varje grad som är kallare än de som rekommenderas.

Se till så att det inte samlats onödigt med damm på baksidan av kylen och frysen. Skulle det finnas damm på kondensorn så kan detta göra att elanvändningen ökar.

Använd vitvarorna smart, se till att använda kastruller som passar för plattorna på spisen. Ha alltid lock på kastrullerna när du lagar mat.

För att minska användningen av mikrovågsugnen kan du låta maten tina upp i kylskåpet istället. Om du låter maten svalna innan du ställer in den i kylen går det inte åt lika mycket energi från kylskåpet.

Koka upp vatten i vattenkokare istället för spisen. Det går mycket snabbare och du sparar mer elförbrukning.

En spisfläkt släpper ut stora mängder av den uppvärmda luften i köket. Tänk på att stänga av fläkten när du inte använder den också försök att inte ha på fläkten för länge.

Diskar du för hand istället för att använda diskmaskin kan du spara både el och vatten. Skölj inte disken under en rinnande vattenkran utan kör på ”the old style” och diska i en vattenbalja. Om du istället väljer att diska med diskmaskin tänk då på att fylla ut diskmaskinen så du slipper använda den så ofta.

Ett generellt tips är också att se över dina vitvaror. Har du en gammal kyl och frys kan du räkna med att de kostar mer att använda än en modern kyl och frys. Om du byter ut din gamla kyl till en mer energisnål variant kan du spara mellan 4000-8000 kronor på tio år!

Sovrummet

Det finns flera enkla knep för att bemästra en sänkning av energiförbrukningen i sovrummet. Jämnfört med den rekommenderade inomhustemperaturen på 20-21 grader så räcker det att temperaturen ligger på 18 grader i sovrummet. För varje grad du sänker inomhustemperaturen kan du spara cirka 5 % av dina uppvärmningskostnader.

Tänk på att aldrig ställa sängen eller någon annan möbel framför ett element. Gör du det så förhindras värmen att komma ut och elementets termostat kan läsa av fel och tro att det är varmare i rummet än vad det faktiskt är. Detta kan resultera i att elementet slår av i förtid, dessutom är det en stor brandfara att placera möbler framför element.

Har du elektroniska apparater i sovrummet så se till att du stänger av alla prylar innan du går och lägger dig. Stänger du av tv:n med fjärkontrollen så intar den oftast ett så kallat ”stand-by”-läge och då kommer mer elenergi gå åt. Stäng istället av tv:n med strömknappen som sitter på din tv.

Sätt timer på lamporna! På dagarna är de flesta husägarna iväg på jobbet och då är det helt onödigt att lamporna i sovrummet är tända. För att underlätta kan man använda sig av en timer, då tidsinställs det när lamporna ska sättas på och stängas av.

Energisparlampor är ett bra alternativ till glödlampor. De håller längre och är oftast effektivare.

Växter renar luften! Placera ut lite växter, det är både trevligt för miljön men också bra för luften i sovrummet.

Se till så att fönster och dörrar till sovrummet är ordentligt tätade. Ditt hem behöver ha en bra cirkulation på inomhusluften, behöver karmar tätas till kan man använda sig av en tätningslist.

Vardagsrummet

Vardagsrummet är den del av huset där vi brukar ha flest teknikprylar. Ett enkelt sätt att sänka energiförbrukningen i vardagsrummet på är att stänga av elektriska apparater helt när du inte använder de. Sätter du teknikprylarna på stand-by läge dras fortfarande onödigt energiförbrukning.

Har du många teknikprylar i vardagsrummet så är ett tips att införskaffa en portabel elmätare. Med hjälp av en elmätare kan du mäta hur mycket el som förbrukas från dina prylar. Simpla prylar som tvapparater och spelkonsoller drar onödigt mycket el och de står på och inte används.

Vill du underlätta för dig själv kan du införskaffa ett grenuttag med strömbrytare. Då kan du vara säker på att teknikprylarna inte drar någon ström när de är avstängda.

Belysningen står för 20-25 % av hushållselen. Sätt även timer på lamporna i vardagsrummet, byt ut glödlampor mot lågenergilampor och införskaffa dimmer till lamporna om det går. Halogenlampor kan också bidra till besparing.

Tänk på att se över hur mycket en teknikpryl faktiskt förbrukar innan du införskaffar den. En plasma-TV drar till exempel mycket mer el än vad en tv med LCD-skärm gör.

Har du AC hemma så kan det vara bra att ta en reflektion kring huruvida denna faktiskt är nödvändig. En AC är en riktig energitjuv när det gäller förbrukning och ibland kan det räcka med att vädra en kortare stund i vardagsrummet.