Resultat 1 till 3 av 3
 1. #1

  Standard Hushållsnära tjänster

  Jag och min make har beslutat oss för att anlita någon för att hjälpa oss i hemmet, men framför allt för lite tyngre arbete i trädgården. Som vi ser det kommer vi bland annat behöva hjälp med snöskottning.
  Vi har försökt läsa lite kring vilka regler som gäller och hittar inget om förskottsbetalning. Finns det några regler kring detta?

 2. #2

  Standard

  Hej Ulla-Britt
  Som grundregler gäller för att ni ska få skattereduktion ska ha anlitat någon att utföra arbete i eller i nära anslutning till bostaden. Den person eller det företag som utför arbetet måste ha F-skattsedel. Skattereduktionen är 50% av arbetskostnaden (inkl moms), men högst 50.000 kr per år. Du kan alltså få tillbaka 50% av arbetskostnaden för hushållsarbetet men högst 50.000 kr per år.
  Det innebär att du inte kan få skattereduktion för arbetskostnader som överstiger 100.000 kr per person och år. En fråga som då infinner sig är om fakturan är utställd på maken, kan du som hustru söka på din del av den fakturan? Svaret är ja om ni bor på samma address. Varje person som ansöker om skattereduktion måste underteckna ansökan. Har två personer gemensamt låtit utföra hushållsarbeten kan en gemensam ansökan lämnas.

  Din fråga avser om skattereduktion kan medges för utgift för hushållsarbete som betalas året innan arbetet utförts (i förskott) samt för utgift för hushållsarbete som betalas året efter det att arbete utförts (efterskott).
  Ett exempel är förskottsbetalning för snöskottning för som betalas i december 2007. Snöskottningen ska utföras under 2008. I detta fall kan skattereduktion medges för beskattningsåret 2008. Ansökan om skattereduktion för utgift för hushållsarbete ska i detta fall göras senast 1 februari 2009. Om ersättning för hushållsarbete betalats i efterskott , året efter det att arbetet utförts, ska skattereduktion för utgift för hushållsarbete medges för det beskattningsåret då arbetet betalades.

 3. #3

  Standard

  Tänkte upplysa lite mer om vilka tjänster som ingår i Skatteavdrag för hushållsnära tjänster:

  -Städning inkl flyttstäd
  -Fönsterputsning
  -Tvätt, strykning, lagning, uppläggning och skoputs
  -Matlagning inklusive grillning
  -Trädgårdsarbete; gräs- & häckklippning, ogräsrensning samt snöskottning
  -Barnpassning inkl lämning & hämtning från förskola, skola, och fritidsaktiviteter
  -Omsorg och tillsyn av äldre & sjuka i samband med promenader, bankbesök, besök vid vårdcentraler eller liknande enklare ärenden.

  Observera att du inte får avdrag för materialkostnader i samband med tjänsten!

  Du ansöker om skattereduktion skriftligen, du ansöker genom Skatteverkets blankett

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare