Resultat 1 till 8 av 8
 1. #1

  Standard Induktionshäll?

  Hej!
  Vi ska renovera köket och diskuterar vilken sorts spis vi ska ha. Är det någon som har erfarenhet av induktionshällar? Jag har tidigare använt både gammal hederlig keramik och gasspis, och tycker att gasspis är hur bra som helst. Någon som föredrar induktion? Varför i så fall?
  Hur är det rent praktiskt, hur lång tid håller en induktionshäll, och blir det någon sorts slitage på grytor och pannor (materialutmattning eller vad man nu kan tänkas hitta på)?

  Tack på förhand!

 2. #2
  Reg.datum
  b 2006
  Inlägg
  125

  Standard

  Induktionshällar fungerar ju med magneter på något fiffigt vis. Wikipedia
  Tydligen mycket snabbare och därmed energisnålare. Värmen regleras också snabbare så det blir mer likt gasspis.
  Dessutom verkar det smart att bara kärlet blir varmt och inte hällen om man skulle glömma stänga av en platta. Borde bli enklare att hålla spisen ren också? Enda nackdelen är väl att de är dyrare i inköp än glashällar och att man kanske måste byta ut några av sina kastruller om inte alla är magnetiska.
  Jag kommer definitivt köpa en induktionshäll när jag fixar till köket!

 3. #3
  Reg.datum
  b 2007
  Ort
  I ett hus..
  Inlägg
  5

  Standard

  Du kan enkelt testa dina pannor genom att kolla om en magnet fastnar på dem så ska de fungera på en induktionshäll!

  Gjutjärnspannor ska ju normalt fungera eftersom dom är magnetiska men rostfritt stål och aluminium går inte. Teflonpannor är såvitt jag vet, normalt gjort av aluminium men de finns dom som är anpassade för induktionshällar. IKEA 365+ är en sådan serie pannor.

  Det finns även hällar som har både induktionsplattor OCH vanliga plattor men det känns lite som att köpa en kombinerad CD/Kasettspelare tycker jag.

 4. #4
  Reg.datum
  b 2007
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  46

  Standard

  Induktionshällar är bättre än vanliga keramik- och gasspisar eftersom upphettningen är blixtsnabb, effektiviteten är mycket bättre, temperaturen blir mer konsekvent, samtidigt som de är lika lätta, eller lättare, att kontrollera jämfört med gas. Precis som med gas slutar vatten att koka väldigt snabbt när man drar ner värmen, men vattnet går snabbare att koka upp med induktion.

  Induktionshällar är också säkrare att använda än både gas och keramik då man slipper öppen eld och själva ”plattan” inte blir lika varm, vilket även gör det svårare att bränna in mat i plattan. Dessutom är en induktionshäll (precis som en glashäll) lättare att städa eller torka av än en gasspis.

  Slutligen, även om gaspriser och elpriser inte går att jämföra rakt av, så kan det i alla fall vara bra att veta att en induktionshäll har en verkningsgrad på 84-90% (US Dept of Energy samt CEG Electric Glass Company), medan gasspisar och keramikhällar har en verkningsgrad på runt 40% samt under 50%. Detta betyder såklart att mer energi används till att värma maten, och mindre till att värma upp köket.

 5. #5

  Standard

  Vi har induktionshäll och vi är riktigt nöjda med den.
  Framförallt gillar jag att hällen är så lätt att rengöra, min stänger dessutom av sig själv efter en stund om du inte sätter en kastrull på plattan vilket är mycket bra för mig då jag är halvsenil :-).

 6. #6

  Standard

  Håller på att planera mitt kök och har nu kommit till spishällen. En bekant säger att han hört att det var alldeles för mycket skadlig strålning som kom från induktionshällen och som även skulle påverka den som stod i dess närhet. Är det nån som vet mer om detta, stämmer det verkligen?

 7. #7
  Reg.datum
  b 2008
  Inlägg
  237

  Standard

  Elektromagnetfält finns runt alla elektriska apparater i vårt hem. Spisar är en av de hushållsapparater som drar mest ström, och därför även genererar ett magnetfält. Men induktionsspisarna är lite speciella på så sätt att de även avger ett magnetfält med högre frekvens än andra spisar, 25-48 kilohertz, kHz, beroende på tillverkaren.

  En induktionsspis alstrar magnetfält som leder till att kokkärlets botten värms. Fälten finns bara när plattan är påslagen och en gryta med magnetisk botten står på plattan. Så fort plattan stängs av eller grytan lyfts från hällen slås också magnetfälten av.

  Från strålskyddssynpunkt finns det inga skadliga hälsoeffekter relaterade till de elektromagnetiska fälten från induktionsspisar. Magnetfält avtar med avståndet vilket betyder att när man befinner sig en bit bort från induktionshällen blir magnetfältet försumbart. Tätt intill hällen kan värden nära referensvärdet uppnås.

  Så kan du minska magnetfälten

  Placera grytan mitt på plattan.
  Genom att placera grytan rätt på plattan kan du minska magnetfältet. Det gör du genom att placera grytan centrerat mitt på hällen. Gör du inte det tas inte hela magnetfält upp av grytans botten utan en del läcker till omgivningen.

  Använd en gryta med rätt storlek i förhållande till plattans storlek.
  Det har också betydelse för magnetfältet att använda en gryta med rätt storlek i förhållande till plattans storlek.
  Mätningar av induktionshällar

  Statens strålskyddsinstitut mätte under hösten 2003, på uppdrag av Konsumentverket, magnetfält från tre olika induktionshällar. Mätningarna visade att magnetfälten låg tydligt under de referensvärden som myndigheten rekommenderar för allmänhetens exponering för elektromagnetiska fält.

  Det högfrekventa magnetfältet uppmätte på 30 centimeters avstånd till mindre än fem procent av det referensvärde som gäller idag. Magnetfält avtar snabbt med ökande avstånd och vid 60 centimeter innebär detta mindre än en procent av referensvärdet.
  Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten

 8. #8

  Standard

  Köpte en Electrolux induktionsspis (inte bara häll) i veckan. Min italienska espressoapparat (ser ut som en "donna" med midja) har stålbotten, är märkt "induction" men är bara 12 cm i diamater. Spisen vägrade värma den och gav felmeddelandet "kärlet är för litet". Svor och ryade, satte till slut espressoapparaten i botten av en magnetisk kastrull med samma storlek som kokzonen. Då värmdes kaffet. Ganska osmidigt. Men, Bauknecht och Whirlpool, som tycks samarbeta, säljer båda en s.k. adapterplatta, mod. IDI001 i flera storlekar. Den ser ut som en stekpanna utan sidor och "lurar" spisen att avge värme är den placeras på kokzonen. Nu kan alla typer av kärl ställas ovanpå plattan även aluminium, koppar etc! Släng alltså inte era gamla kastruller ännu. IDI001 kostar från 350 till 400 kr.

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare