Så hittar du rätt köksgolv till köket


Köket är en viktig plats i våra hem där vi tillbringar mycket tid för att umgås och laga mat – både till vardag och till fest. Eftersom köket utsätts för kladd och stänk är det extra viktigt att ta hänsyn till både form och funktion när man väljer golv.

Hus.se erbjuder en kostnadsfri tjänst där du kan få offert från ledande tillverkare av kök. 

Få kostnadsfria offerter på nytt kök

Så väljer du rätt köksgolv till köket.
Ett köksgolv ska vara både tåligt och passa bra ihop med ditt kök.

Köksgolv utsätts för mer slitage än golv i andra rum. Det bör därför vara tåligt och lätt att sköta men som allt annat i köket är golvet lika viktigt för det estetiska intrycket vilket oftast är anledningen till att man väljer att göra om sitt kök. Väljer man ett trägolv är det extra viktigt att det ska vara tåligt samt att man följer rätt skötsel. Laminat och plastgolv är i regel billigare. Klinkergolv, liksom trä, ger oftat ett lyxigt intryck.

Att välja golv

Köksgolvet är extra utsatt och ska tåla många års slitage. Därför kan det löna det sig att välja ett av riktigt bra kvalitet. Olika golv har olika egenskaper och när man ska välja finns det några saker som är viktiga att tänka på. De första frågorna man bör ställa sig är av rent estetiskt slag: Vilka material finns i angränsande golvytor och vad skulle passa ihop med kökets utformning i övrigt?

Om golvet ska läggas in i ett helt nytt hus är det lätt att anpassa kökets stil till en fin helhet. Men om enbart golvet ska bytas får man tänka till så att det nya golvet passar in bland befintliga material och färger. Om det är ett gammalt hus kan man dessutom behöva ta hänsyn till underlagets skick, för om golvet är ojämnt kan vissa golv kräva ett stort underarbete.

Saker att tänka på när du köper köksgolv:

  • Vilket golv passar bäst in i köket som helhet?
  • Hårt eller mjukt golv? Hårda golv är tåligare - mjuka dämpar ljud bra.
  • Vad får golvet kosta? Tänk på att kvalitet kan löna sig i längden.
  • Hur slitstarkt är golvet? Tål det väta bra?
  • Är golvet lättskött – eller kräver det mycket underhåll?

Om det är mycket eko i köket kan det vara idé att välja ett mjukare golv, som hjälper till att dämpa ljud. Finns det barn och djur i huset? I så fall kan ett lättskött golv med slitstark yta vara att föredra. Ett linoleumgolv eller trägolv har en betydligt mer förlåtande yta än blankpolerad, svart granit – som måste städas ofta för att se fräsch ut.

Var inte rädd för att ta hjälp av en försäljare när du ska välja nytt golv. Ofta kan du få tips och idéer som du själv kanske inte hade tänkt på. Om du ska byta golv i ett befintligt kök kan det vara bra att ta med några foton på hur det ser ut, så är det lättare att föreställa sig vilka färger och material som kan passa. Ofta ser ett rum annorlunda ut i minnet än vad det gör i verkligheten.

Ett köksgolv är synligt och inget man byter varje dag - därför är det klokt att välja med omsorg. Det är inte säkert att det allra dyraste blir det bästa, utan det handlar lika mycket om finish och smak.

Trägolv – Varmt och hemtrevligt

Trägolv ger alltid ett varmt och inbjudande intryck. I denna kategori finns det flera olika typer av golv med skiftande egenskaper och de som lämpar sig bäst för kök är massivt trä och lamellparkett. Det finns visserligen även fanergolv men dessa består av ett så tunt träskikt att de inte går att slipa om. Massivt trä eller stavparkett har en helt annan livslängd och kan ofta slipas om flera gånger.

Massiva trägolv är robusta och tidlösa, men kräver visst underhåll för att åldras med värdighet. De måste behandlas med lack eller olja för att få en motståndskraftig yta. Ek är i regel mycket hårt och slitstarkt medan furu är ett mjukt träslag som lätt får märken. Alla träslag rör sig – vilket innebär att de krymper och expanderar när luftfuktigheten varierar. Om man har ett kök med breda golvtiljor kan gliporna emellan fogas.

Så väljer du rätt trägolv till köket.

Laminatgolv – Snyggt och prisvärt

Laminatgolv eller klickgolv finns i en mängd olika mönster och färger. Ofta är de tillverkade för att efterlikna naturmaterial som trä och sten. Det syns i regel skillnad på dyrare och billigare varianter och de som är av högre kvalitet kan ha ett mycket trovärdigt utseende. Laminat har en hård och tålig yta, men den svaga punkten är skarvarna. Här gäller det att vara extra försiktig när man våttorkar golvet – det får inte bli för blött. Laminatgolv är lätt att lägga och är ett prisvärt alternativ som ger mycket för pengarna.

Så väljer du rätt köksgolv - laminatgolv till köket.
Laminatgolv eller klickgolv finns i flera olika färger och modeller.

Plastgolv – Prisvärt och praktiskt

Plastgolv en av de vanligaste golvtyperna och materialet är både billigt och praktiskt. Mattan är mjuk att gå på, lättstädad och mycket slitstark. Nackdelen är att plast inte alltid är så bra ur miljösynpunkt och det pågår en diskussion om ftalater och mjukgörande ämnen i PVC. I samma kategori ryms även vinylgolv - som består av ungefär samma material men är utformat som laminat eller klickgolv.

Så väljer du rätt plastgolv - golv till köket.
Plastgolv är ett av de vanligaste golvtyperna och också billigaste.

Linoleum – Slitstarkt naturmaterial

Många har insett fördelarna med linoleum, som är ett tacksamt och slitstarkt naturmaterial. Mattan påminner lite om plastmatta men har en mattare yta som inte är lika mjuk. Linoleum finns både som heltäckande matta och lösa golvplattor. Linoleum finns i olika färger och i kök är mönsterlagda, rutiga golv populära.

Gummi - Tåligt och halkfritt

Gummigolv används mycket i offentliga miljöer, verkstadsmiljöer och storkök. Denna typ av golv ger en yta som är extremt slitstark men samtidigt mjuk att gå på. Dessutom har många gummimattor en ljuddämpande effekt. Golvet kräver ett minimalt underhåll och håller sig fint i många år. Nackdelen är möjligen den doft som vissa gummiblandningar kan avsöndra.

Klinker – Klassiskt och elegant

Många väljer att klä golvet med klinker, vilket kan ge ett stiligt och fräscht intryck. Både kakel och klinker är keramik som glaseras och bränns vid hög temperatur. Skillnaden är att klinker är tätare i sin struktur och tål större påfrestningar – därför brukar man välja detta material till golv. Golvkakel eller klinker kan vara enfärgat eller efterlikna natursten.

Det finns även mönstrade plattor som passar om man vill lägga mosaikliknande golv i fransk eller marockansk stil. Priserna varierar utifrån sort och kvalitet, men klinkergolv är rent generellt ett prisvärt val eftersom det har mycket lång livslängd. Klinkers kan upplevas som kallt att gå på och därför är det vanligt att lägga golvvärme under.

Tegel – Rustikt och charmigt

Tegel är oglaserad keramik som har bränts i hög temperatur. I södra Europa, som i Provence, är det vanligt att lägga tegel på golv och det har blivit en trend även här uppe i Norden. Tegelgolv ger ett rustikt och charmigt intryck, men är relativt dyrt. Golvet bör eventuellt behandlas för att få en tålig yta. För att få en behaglig temperatur kan man med fördel installera golvslingor under – eftersom materalet leder värme bra.

Natursten – Tidlöst och exklusivt

Ett köksgolv av natursten som granit eller kalksten kan ge ett mycket exklusivt intryck. Ytan kan vara matt eller blankpolerad och kan behöva viss ytbehandling. Prisnivån är relativt hög men materialet har också en mycket lång livslängd. Sten är hårt att gå på och kan upplevas som kallt – om man inte installerar golvvärme. Stengolv är känsliga för syra – stänk av vin eller citron kan ge bestående fläckar om man inte torkar upp direkt.

Så väljer du köksgolv - sten.
Väljer du ett köksgolv av sten får du en lite mer exklusiv känsla i köket.

Betong - Rustikt och trendigt

Betong är ett prisvärt alternativ till dyrare stengolv. Händiga hemmafixare som gjuter golvet själva väljer ofta att samtidigt installera värmeslingor, för att golvet ska bli mer behagligt att gå på. Betong är ett sugande material och för att ytan ska bli vattenavvisande kan den blankpoleras och behandlas med olika tekniker som lack, olja eller natriumsilikat (vattenglas). Golvet är mycket tungt och kräver en stadig huskonstruktion.

Kvartsvinyl – Hårt och slitstarkt

Modern kvartsvinyl är ett slitstarkt material som passar utmärkt till kök. Mattan består till största delen av naturlig kvartssand och vinyl, vilket används som bindemedel. Materialet pressas under högt tryck och får sedan en formbar och mycket tålig struktur. Kvartsvinyl finns i en mängd olika färger och mönster och kan även fås som skurna plattor – för dekorativ mönsterläggning.

Bambu – Ekovänligt naturmaterial

Bambu är ett trendigt naturmaterial som påminner om massivt trä. Det kan vara varmpressat eller kallpressat och tillverkningssättet har stor betydelse för kvaliteten. Det varmpressade är extra stabilt och tål både påfrestningar och fukt bäst. Bambu kan användas även i utsatt miljö, men då bör ytan lackas ordentligt. Materialet har god värmeledningsförmåga vilket gör att det fungerar utmärkt ihop med golvvärme. I likhet med trä går bambu att slipa om – i vissa fall flera gånger. En annan positiv egenskap är att det rör sig mindre än ett trägolv.

Kork – Naturligt och ombonat

Korkmatta eller korkplattor är ett naturvänligt material som var vanligt på 1970-talet. På senare år har mattan fått en renässans tack vare dess fina egenskaper. Golvet är mjukt och skönt att gå på och tack vare dess isolerande egenskaper upplevs det ofta som lite varmare än sin omgivning. Dessutom har det ljuddämpare egenskaper.

Tips när du köper köksgolv

Om golvet är ojämnt kan det behöva jämnas ut med flytspackling innan man lägger själva golvet. Att lägga golv kan vara både tungt och bökigt - anlita gärna en golvfirma. Väljer du ett golvföretag som är anslutet till Golvbranschens Riksorganisation (GBR) ingår alltid Golvbranschens GolvGaranti. Det är en ettårig utförandegaranti som omfattar både material och installationsfel.

MaterialPrisnivåFördelarNackdelar
Trä – Massivt trä eller lamellparkettVarierar. Beror på träslag, kvalitet och tillverkare.Ger ett varmt och ombonat intryck. Skönt att gå på. Går att slipa om. Slitage och skador syns som patina.Mjukt och känsligt material. Kan bli fläckigt av vätska. Ytan måste oljas regelbundet eller lackas. Känsligt för hög golvvärme. Massivt trä rör sig mycket.
LaminatVarierarMycket prisvärt och har tålig yta. Lätt att lägga. Fungerar med golvvärme.Fuktkänsligt – särskilt i skarvarna. Repas lätt av grus och åldras inte vackert.
KlinkerDyrtMycket tåligt material. Ger ett elegant intryck. Tål våttorkning mycket bra. Fungerar utmärkt med golvvärme.Hårt att gå på. Saker kan gå sönder om man tappar dem på golvet. Fogarna kan vara svåra att hålla rena. Kallt utan golvvärme.
NaturstenDyrtMycket elegant. Hårt och tåligt material. Fungerar med golvvärme. Tåg de flesta vätskor bra.Hårt att gå på. Blankpolerad granit är mycket tålig medan ljus marmor och kalksten är känsligare. Vätskor med lågt pH-värde kan ge fläckar. Saker kan krossas om man tappar dem på golvet. Kallt utan golvvärme.
KvartskompositDyrtStilrent golv med mycket hård och slitstark yta. Tål vätskor bra. Många utföranden att välja på.Hårt golv. Saker kan gå sönder om man tappar dem på golvet. Ytan kan bli repig, men reporna går till viss del att slipa bort.
Plastgolv / VinylBilligtLättskött och prisvärt material. Plastmatta är mjuk och skön att gå på. Tål väta bra. Finns i många utföranden.Mjukt material. Känsligt för vassa föremål - som en tappad kniv. Plastmaterial inte alltid så miljövänligt.
LinoleumDyrtSlitstarkt och tåligt naturmaterial som är skönt att gå på. Tålig för vätskor. Dämpar ljud. Mindre repor och skador läker sig själva med tiden.Svårt att lägga in själv, kräver kunskap och specialverktyg.
BetongRelativt billigt om du gjuter själv. Lite dyrare om du anlitar firma.Hårt material som tål värme och de flesta vätskor. Gjutet golv med perfekt passform. Bör blankpoleras eller ytbehandlas. Skador och repor går att laga.Hårt att gå på. Saker kan gå sönder om man tappar dem på golvet. Ytan är känslig för syror och kan repas. Mycket tungt golv – huset måste ha en stadig konstruktion. Kallt utan golvvärme.
GummiDyrtMycket slitstarkt och tåligt golv. Finns i olika mönster och klara färger, för lekfull känsla.Viss doft av gummi.
TegelDyrtRustikt och tåligt material.Hårt att gå på. Fogar kan vara svåra att hålla rena. Kallt utan golvvärme.
BambuDyrtMiljövänligt naturmaterial. Varmpressad bambu är extra slitstark. Går att slipa om.Kan få fläckar av vätska. Ytan måste oljas regelbundet eller lackas. Känsligt för hög golvvärme.
KorkDyrtMjuk och skön yta att gå på. Upplevs som något varmare än sin omgivning. Sviktande underlag. Dämpar ljud.Reliefmönstret kan möjligen göra golvet en smula svårstädat.


Tillverkare av golv

Alloc

Alloc ägs av den belgiska gruppen Beaulieu International Group, som 2004 hade en omsättning på 500 miljoner euro och ungefär 2 000 anställda. Alloc har tillverkat högkvalitetsgolv sedan 1992.
I produktsortimentet finns skeppsgolv, oljat golv, antika golv och stengolv. Med deras patenterade låssystem klickas golvskivorna samman snabbt och lätt. Resultatet är en perfekt golvläggning och golvet bevarar sin kvalitet under lång tid.

Altro Nordic

Altros är en pionjär vad gäller utveckling och framställning av säkerhetsgolv.
I sortimentet finns ett antal gummi och vinylgolv framtagna för att förhindra halk- och fallolyckor. De vänder sig alltså mest till företag.

Ardbo Golv

Ardbo Golv golv har ett stort sortiment av textilgolv, korkgolv, trägolv och mycket mer. Återförsäljarna återfinns över hela Sverige.

Baseco Golv

Baseco Golv tillverkar massiva trägolv i furu och gran. Fabriken är belägen i Sorsele, mitt i barrskogsbältet, vilket försäkrar dom om den bästa råvaran till trägolven. Golvtillverkningen startade 1980. Det finns ett antal olika trägolv i sortimentet i olika serier, classic, trend osv.

BERG & BERG

Berg & Bergs golv är tidlöst vackra. De erbjuder en behaglig komfort och är en tillgång i din boendemiljö. Sortimentet omfattar ett imponerande spektrum av naturliga färger – allt från mörkbrun valnöt, rödskimrande körsbär till ljus lönn.

Dala-Floda Golv

DalaFloda Group ingår i BooForssjö koncernen och erbjuder ett av marknadens bredaste sortiment av träinteriöra produkter under det gemensamma begreppet DalaFloda.
I sortimentet finns massiva trägolv i furu, ek och ask behandlade med naturens egna vaxer och vegetabiliska oljor.

Forbo

Forbo Flooring AB säljer och marknadsför Forbo-koncernens välkända golv- och väggprodukter. De viktigaste varumärkena är:
- Marmoleum och Artoleum (linoleumgolv)
- Smaragd och Step (plastgolv för offentlig miljö)
- Novilon (plastgolv för bostäder)
- Forshaga Parkett (lackade och oljade trägolv)
- Aqualon och Onyx (golv- och väggprodukter för våtrum)

Föllingegolv

Golvet finns i träslagen furu, gran, ek, ask och björk och kan levereras i fyra olika utföranden: Salsgolv, renoveringsgolv, koniskt golv och kam-margolv.

Gapro

Gapro ingår i Södra koncernen och omsätter ca 850 mkr per år och har 360 anställda. Gapro är en av Nordens ledande leverantörer av massiva trägolv.
Massiva trägolv finns dels i ett omfattande furugolvsprogram, i många olika dimensioner och ytbehandlingar. Dels finns det ett specialgolvsprogram som är till för den som vill ha något alldeles extra, i uttryck, känsla och förmåga.

Gerflor

Gerflor är en världskänd och ledande tillverkare av vinylgolv för projekt, sport och konsumentmarknaden. Det finns att antal olika golv att välja på även som privatperson.

Giha-Golvsystem

Giha Golvsystem utvecklar och producerar golvsystem för både nybyggnation och renovering. I sortimentet finns ventilerade golv, ljudisolerade golv och installationsgolv.

Golvabia

Golvabia har 60 års erfarenhet av golv. De är ett av Sveriges ledande företag inom golvbranschen. De marknadsför golvmaterial för såväl hem som offentlig miljö. Hos dom finner du kakel, klinker, trä-, plast- och textila golv. De har även ett ritprogram man kan använda sig av för att rita upp sina golv.

Isholtsten

Isholtsten erbjuder golv av tegel. Tegelplattorna läggs i fix, på samma sätt som ett klinkergolv.

Isola Platon

Isola skall leverera funktionella och moderna kvalitetslösningar för tak, vägg, golv och grunder. Isola har 7 fabriker i Norge och en i Tjeckien. Golvsortimentet består av vanliga platongolv samt ventilerade golv.

Kährs

Kährsgruppen är den största trägolvstillverkaren i Europa och ett av världens mest innovativa träindustriföretag. Kährs erbjuder ett sortiment av högkvalitativa och miljövänliga trägolv för både privat, offentlig och kommersiell användning. De har ett enormt stort sortiment av olika trägolv, man kan välja mellan 11 olika kollektioner och hela 10 olika träslag finns representerade totalt.

Moelven Wood

Moelven Wood AB är en ledande leverantör av träbaserat bygg- interiör- och skivmaterial till svensk industri och bygghandel. De tillverkar en mängd olika produkter men vad det gäller golv är det massivt furugolv som gäller. Du väljer själv vilken ytbehandling golvet ska ha.

Nivell System

Nivell System är ett enkelt och smidigt system för att regla upp tak, väggar och golv. Nivell System är ett heltäckande och av Sitac typgodkänt byggsystem för undergolv. Golvregelsystemet passar i bland annat i sjuka hus, ojämna underlag samt vid höga ljudkrav.

Pergo

Pergo är ett golvföretag med ledande marknadspositioner ett antal länder i Europa och i Nordamerika. Företaget utvecklar, tillverkar och marknadsför laminatgolv av hög kvalitet med särskiljande design.
Det finns en uppsjö av olika golv att välja på. Det är värt att notera att de lämnar 50 års garanti på golven i bostadsmiljö.

Rappgo

Rappgo har anor från 1600-talet och tillverkar trägolv i mängder med olika träslag, ask , björk, bok, ek, furu, gran och mycket mer. De breda tiljorna är deras signum då de vill att naturens former ska stå i centrum.

Siljan

SILJAN WOOD PRODUCTS är Europas ledande tillverkare av massiva furu- och grangolv. Företaget utvecklar, tillverkar och marknadsför panel- och trägolvsystem under det egna varumärket SILJAN.
de har ett stort sortiment av trägolv, man väljer från tre olika huvudserier och under där finns det ett antal olika stilar att välja bland.

Tarkett

Tarkett har sitt ursprung i den skånska träindustrin och grundades i Malmö 1886 och är en av de större aktörerna inom golv.
De har ett stort sortiment av golv inom många områden såsom, trägolv, laminatgolv, plastgolv och våtrumsgolv. Det står även utförliga förklaringar för varje golv på deras webb samt skötselanvisnigar vilket är bra.

Woodia

Woodia tillverkar och säljer massiva trägolv till proffs i Skandinavien. Via Internet säljer de även sina produkter direkt till privatpersoner, till fabrikspris. Woodia är specialiserade på massiva trägolv i ädelträ (ek, ask och bok) och kan erbjuda allt från unika specialanpassade golv till standardprodukter så som stavparkett och golvplank.

Österbymo Trägolv

Österbymo tillverkar massiva lövträgolv. Eftersom Österbymogolven är slipade vid leverans krävs inte någon slipning innan ytbehandlingen. I sortimentet finns ek-,björk- och algolv.

Fler läsvärda artiklar om kök: 


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Det finns många olika för köksgolv att välja mellan när du ska köpa golv till köket. Fundera på vilket material du vill ha, vilket material det är i de omgränsande rummen och hur det passar ihop med kökets utformning och inredning.
  • Att lägga golv kostar ungefär 50-700 kr/kvm beroende på vilket typ av golv du väljer och vilken golvläggare du anlitar. En del företag tar istället timpris, vilket kan vara på runt 350-600 kr/timme.
  • Det tar allt från några timmar upp till två dagar att lägga ett nytt golv. Hur lång tid det tar beror på vad det är för golv, hur stort köket är och hur mycket erfarenhet den som lägger golvet har.