Avdelningar

Artikellänkar

Renovera kök? Anlita hantverkare!

Om ska renovera eller bygga nytt kök så har du möjligheten att söka efter seriösa hantverkare via vår samarbetstjänst

Gå till hantverkartjänsten

Diskbänkar & bänkskivor

Tips till Dig som skall köpa Diskbänkar & bänkskivor! Klicka här! Bänkskivor kan idag väljas med material av laminat, massivträ, marmor, granit, skiffer eller kompositmaterial samt rostfritt. Vi har samlat ett sortiment av leverantörer som säljer diskbänkar och köksbänkar.

Tillverkare

Betong Design

Tillverkarbild BetongDesign tillverkar köksbänkskivor i betong. De skapar unika och skräddarsydda bänkskivor i betong anpassade efter kundens önskemål.

Kontaktinformation
BetongDesign
Företagshusvägen 8
244 93 Kävlinge
Tel: 0704-22 76 73
[email protected]
Hemsida

Blanco

Tillverkarbild Hemsida

Bothnia Granit

Tillverkarbild Hemsida

C.G. Karlssons Stenhuggeri

Tillverkarbild Hemsida

Corian

Tillverkarbild Corian® är ett kompositmaterial som består av 2/3 delar naturliga mineraler och 1/3 del akryl samt pigment. Det är ett material, som har en enastående hållbarhet och som lämpar sig för exklusiv design av exempelvis bänkskivor till köket.
Materialet Corian uppfanns och lanserades av DuPont för drygt 40 år sedan.

Kontaktinformation
DuPont Surfaces
Box 84
425 02 Hisings Kärra
Tel: 031 57 68 00
Fax: 031 57 34 53
[email protected]
Hemsida

Decosteel

Tillverkarbild Hemsida

Desk-Form

Tillverkarbild Hemsida

DFI-Geisler

Tillverkarbild DFI-GEISLER skapades 2006 genom en sammanslagning av två av marknadens starka producenter: dfi och GEISLER.

DFI-GEISLER har en av marknadens bredaste sortiment av bänkskivor.
Bänkskivorna är av en mängd olika material såsom laminat, corian, glas, granit och mycket mer. Det finns hundratals bänkskivor att välja bland.

Kontaktinformation
DFI-GEISLER A/S
Hammershusvej 1
DK-7400 Herning
Tel: +45 72 312 312
Fax: +45 72 312 412
-
Hemsida

Formica

Tillverkarbild Hemsida

Franke

Tillverkarbild Franke startades 1973 och tillverkar diskbänkar och övrig köksutrustning.
Frankes produkter präglas av god design och gedigen kvalitet.

Det finns en uppsjö av olika diskbänkar i deras sortiment, inbyggda, heltäckande och mycket mer.

Kontaktinformation
Franke Futurum AB
Box 9
930 47 Byske
Tel: 0912 405 00
Fax: 0912 405 99
-
Hemsida

Ifö Sanitär

Tillverkarbild Ifö inledde produktion av toalettstolar redan 1936. Ifö Sanitär är idag nordens ledande producent av VVS-produkter för badrum och kök. De ingår i den finska koncernen Sanitec Corporation.

De har ett stort sortiment av infällda och heltäckande diskbänkar i många olika utföranden.

Kontaktinformation
Ifö Sanitär AB
Folkets Hus gatan 1
295 22 Bromölla

Tel: 0456-48 000
Fax: 0456-48 048
[email protected]
Hemsida

Ikea

Tillverkarbild IKEA kräver nästan ingen presentation då alla vet vilka det är.

Ikea har ett stort sortiment av prisvärda bänkskivor. Material som går att välja på är: Laminat, Trä, Akryl och Sten.
Du kan självklart måttbeställa din bänkskiva.

Kontaktinformation
IKEA
Box 700
343 81 Älmhult
Telefon: 020-43 90 50
[email protected]
Hemsida

Intra Group

Tillverkarbild Intra-gruppen är marknadsledande i Skandinavien inom bland annat diskbänkar. Intra satsar mycket på design och det har givit mer funktionella diskbänkar med en estetisk tilltalande utformning.

Det finns en uppsjö av olika diskbänkar att välja bland. Man kan välja på bänkar i komposit eller rostfritt stål.

Kontaktinformation
Intra Mölntorp AB
734 93 KOLBÄCK
Tel: 0220-403 00
Fax: 0220-400 61
[email protected]
Hemsida

Laga Rostfritt

Tillverkarbild Hemsida

Landskrona Rostfria

Tillverkarbild Hemsida

Lechner

Tillverkarbild Hemsida

LGCollection

Tillverkarbild Lg Collection levererar högförädlat skivmaterial till bland annat köksinredning.

De har ett stort sortiment av både bänkskivor och diskbänkar. Över 70 olika modeller av diskhoar och tvättfat samt bänkskivor i komposit,massivt trä och laminat.

Kontaktinformation
LG Collection
Virkesgatan 1
571 23 Nässjö
Tel: 0380-55 50 00
Fax: 0380-196 17
[email protected]
Hemsida

Loimaan Kivi

Tillverkarbild Loimaan Kivi tillverkar och levererar granitbänkskivor till ca 500 kök per år i Sverige. Priset ligger på löpmeterpris mellan 2500 och 4500 kr.

Kontaktinformation
Loimaan Kivi Sverige
Tel: 08 - 532 514 65
[email protected]
Hemsida

Panelstugan

Tillverkarbild Kontaktinformation
Transportgatan 37
422 46 Hisings Backa
031-685555
Hemsida

Purus

Tillverkarbild Hemsida

Spekva Bänkskivor

Tillverkarbild Spekva är ett danskt företag som tillverkar bänkskivor i trä och komposit.

Kontaktinformation
SPEKVA A/S
Kærmindevej 2
6580 Vamdrup
Tel: +45 75 58 25 11
Fax: +45 75 58 36 11
[email protected]
Hemsida

Stala

Tillverkarbild Stala är ett finskt bolag grundat år 1972, som tillverkar diskbänkar och hoar i rostfritt.
I Stalas sortiment av diskbänkar ingår tre produktfamiljer: Style, Combo och Seven Kitchen worktops. Alla serier innehåller väldesignade diskbänkar i rostfritt stål.

Kontaktinformation
Stala Oy
Svärdsjögatan 19
79131 Falun
Tel: +46 (0)23-275 10
Fax: +46 (0)23-274 95
-
Hemsida

Stencentrum

Tillverkarbild Hemsida

Stenhuggarn i Bergsjö

Tillverkarbild Hemsida

StenMagasinet

Tillverkarbild StenMagasinet tillverkar köksbänkar i granit med 3 eller 4 cm tjocklek, med polerad eller slipad yta. Det finns ca 30 olika graniter från världens alla hörn att välja på.

Kontaktinformation
StenMagasinet
Fogdevägen 3
Täby
Tel: 08-732 87 00
Fax: 08-732 87 01
[email protected]
Hemsida

Tulikivi Oyj

Tillverkarbild Hemsida
Bänkskivor

Byt kök - Diskbänkar och bänkskivor

Bänkskivor och diskbänk är ofta det första man ser när man kommer in i ett kök och de kan förhöja hela intrycket. Det viktigaste är att de passar in i köket som helhet, så här är det viktigt att utgå ifrån den stil man vill eftersträva. Keramik och glas ger en modern känsla medan trä eller betong kan passa bättre i ett lantligt kök. Det finns en mängd olika stilar och material att välja på och tänk på att skaffa något som passar just dina behov.

Funktionell diskbänk

En diskho i rostfritt stål är enkel att hålla ren och håller länge. Antingen kan man välja en traditionell variant där hoarna sitter fast i en rostfri diskbänk, eller kan man fälla in en lös ho i en bänkskiva av annat material – en så kallad inbyggnadsdiskbänk. Dessa finns som överlimmad eller underlimmad. Fördelen med den senare är att skarven döljs av bänkskivan.

Diskhoar i porslin finns i en mängd olika modeller. De flesta är anpassade för montering med synlig front, vilket kräver specialmått på underliggande skåplucka. En porslinsho ger särskild karaktär och kan pryda sin plats i ett lantligt kök. Till nackdelarna hör dock att materialet är känsligt för slag och kan spricka om man tappar en tung kastrull.

På senare år har det även blivit möjligt att beställa bänkskiva i kompositmaterial eller keramik, med inbyggd diskho. Detta innebär att man kan få bänkar och diskho i samma material - sammanfogade helt utan skarvar.

Oavsett vilken sorts diskho du har tänkt skaffa är det klokt att först tänka igenom behoven, så att köket blir så funktionellt som möjligt. Behöver du flera hoar intill varandra, eller räcker det med en? En stor enkelho kan se väldigt snyggt ut, men ibland kan det vara praktiskt med dubbelho - ifall man vill tappa upp vattenbad eller lägga disk i blöt.

Välj rätt bänkskiva

Det finns bänkskivor i en mängd olika material och alla har olika egenskaper. När du ska välja är det klokt att ta hänsyn till övriga detaljer, som skåp, väggar och golv för att det ska bli en fin helhet. Har man mycket färg och mönster på övrig inredning kan bänkskivan gärna vara lugn och harmonisk. Är köket å andra sidan väldigt stilrent och enkelt kan en mer distinkt bänkskiva bryta av det hela. Man kan även blanda flera typer av bänkskivor i ett kök – för bästa funktion.

Vilken sorts stil vill du eftersträva? Hur ska bänkskivan se ut och hur länge vill du att den ska hålla? Det är bra frågor du kan ställa dig innan du fördjupar dig i detaljer. Om du planerar att bo kvar länge kan det vara värt att investera i ett dyrare material, annars kanske ett billigare är att föredra. Priser och kvalitet kan variera – framför allt på naturmaterial – så det kan löna sig att begära offerter från flera leverantörer.

Laminat – Prisvärt och praktiskt

Byt kök - Diskbänkar och bänkskivor

Högtryckslaminat är ett omtyckt material, som är både praktiskt och mycket prisvärt. Skivorna består av papper och lim som pressas ihop under mycket högt tryck. Därefter förses ytan med mönstertryck, som ofta imiterar dyrare material som massivt trä och olika stensorter. Vissa laminatskivor har ett så verklighetstroget utseende att de nästan lurar ögat helt.

på och skivorna är enkla att hantera och kapa till önskad längd. En nackdel är dock att skarvarna är känsliga för fukt och att ytan lätt repas, exempelvis av skarpa knivar. Laminat åldras inte särskilt vackert utan är den är utsliten är det dags att byta. Dyrare laminat tål ofta värme.


Kompaktlaminat – Futuristisk stil

Kompaktlaminat tillverkas på ungefär samma sätt som högtryckslaminat, men är tunnare och har genomgående samma material i hela skivan, vilket gör att repor och märken syns mindre. Materialet tål även fukt bättre. Eftersom laminatet är så tunt brukar det ofta monteras med en distans, vilket ger ett näst intill svävande intryck.

Massivt trä – Varmt och trivsamt

Byt kök - Diskbänkar och bänkskivor

En bänkskiva av massivt trä ger ett varmt och hemtrevligt intryck. Trä är ett klassiskt material och det finns en mängd olika träslag med varierande färgton och karaktär. Stavlimmad ek, körsbär, björk och ask har olika färgton och här väljer man lämpligtvis något som passar till övriga färger i köket.

Om träet sköts på rätt sätt åldras det med värdighet och får en vacker patina. Trä är känsligt för fukt och för att få en skyddande yta måste träet oljas regelbundet eller lackas. Materialet är lättarbetat och det är relativt enkelt för den händige att anpassa skivan och såga ur hål för spishäll eller diskho.

Bambu – Miljövänligt ekomaterial

Bambu är ett hårt, snabbväxande gräs som är billigt och miljövänligt att producera. Materialet bearbetas och sammanfogas i lager, på ett sätt som påminner om plywood. Detta gör den färdiga skivan mycket stark och formstabil. Obehandlade bambuskivor måste oljas flera gånger för att få en skyddande yta, men när materialet väl är impregnerat är det tåligt och relativt enkelt att sköta.

Natursten – Elegant och tidlöst

Byt kök - Diskbänkar och bänkskivor

Många lockas av natursten, vilket ger ett mycket elegant intryck. Ljus marmor eller sandsten kan ge köket ett lyft, men man bör ha i åtanke att ljusare stensorter är relativt porösa. De kan få fläckar av rödvin och måste i regel ytbehandlas. Blankslipad mörk granit å andra sidan är ett mycket hårt och tåligt material – bland det bästa man kan välja det gäller bänkskivor.

När det gäller sten är det viktigt att alla mått blir exakta, för det är väldigt svårt att ändra något i efterhand. I värsta fall måste hela skivan skickas tillbaka till stenhuggeriet, vilket är både dyrt och bökigt. Stenskivor kan variera mycket i färg och mönster, så om du har möjlighet är det bästa att besöka försäljningsstället och välja ut den sten du vill ha.

Rostfritt stål – Slitstarkt och robust

Rostfritt stål är ett klassiskt material som ofta används i professionella köksmiljöer. Den högblanka eller mattpolerade ytan är mycket slitstark och praktisk, eftersom den är lätt att hålla ren. I hemmiljö kombineras ofta rostfritt stål med andra bänkmaterial, för att inte ge ett alltför kallt intryck.

Stålet står emot syra och vätskor mycket bra, men är känsligt för varma kastruller och stekpannor, som kan buckla ytan. Ytan kan bli repig med tiden men går ofta att polera upp igen. Diskbänk av standardmått är billig medan specialtillverkade bänkar i rostfri plåt är betydligt dyrare.

Betong – Rustikt och charmigt

Betong har blivit ett populärt material och många gjuter sina egna bänkskivor. Själva materialet i sig ger ofta ett ruffigt och rustikt intryck och kan bli en spännande brytning mot andra material. Ytan är sugande och bör blankpoleras och ytbehandlas med vax, olja eller lack, för att få ett bra skydd mot vätska. Ytan kan repas, men skador och repor går ofta att laga.

Att gjuta betong själv är rätt billigt, men det innebär en del tungt arbete. Fördelen är att man kan platsgjuta bänkskivor och få perfekt passform. Det går även att beställa färdiga betongskivor, men det är betydligt dyrare. Tänk även på att om du beställer så tillkommer kostnader för efterarbete, som håltagning och justering.

Komposit – Exklusiv design

Kvartskomposit är ett exklusivt material. Det finns även flera andra typer av kompositmaterial på marknaden och dess utseende, sammansättning och egenskaper varierar. Komposit innebär att flera material sammanfogas under högt tryck. Detta ger en formstabil skiva med jämn struktur och hård yta. Ofta ingår finfördelad sten och akrylbaserat bindemedel - som polyesterharts.

Fördelarna med stenkomposit är att man får en helt skarvfri bänk som är underhållsfri. Vissa märken erbjuder även bänkskiva med diskho, helt utan skarvar. Till skillnad från granit och marmor är ytan helt sluten och tål vätskor bra. Nackdelen är att ytan ej är särskilt värmetålig – heta kastruller kan ge märken. Bänkskivan går att repa, men reporna går till viss del att slipa bort.

Keramik – Vackert och hållbart

En keramisk bänkskiva har en mycket hård och reptålig yta, som står emot fukt väl. Det keramiska materialet tillverkas industriellt av naturliga komponenter som lera, sand, fältspat och olika pigment. På sätt och vis påminner det om komposit, men istället för ett bindemedel smälts själva materialet samman under tryck.

En keramisk bänkskiva är helt skarvfri och ytan är mycket tålig mot slitage, repor, värme och vätskor. Materialet har blivit mycket populärt bland inredningsarkitekter och lämpar sig utmärkt till moderna kök. Många föredrar granit-keramik istället för äkta granit.

Glas – Modernt och stilrent

Nyinredda kök förses ofta med dyra, exklusiva bänkskivor av härdat glas. Glaset är starkt och hållfast, helt underhållsfritt och finns att beställa i olika kulörer. Den blanka, stilrena ytan är lätt att torka av, men repas tyvärr ganska lätt. Dessutom är hörn och kanter känsliga för slag och stötar.

Kakel – Kreativt och kul

Ett kreativt material med stora möjligheter till variation. Prisbilden varierar beroende på vad för sorts kakel man väljer. Den största fördelen är att kakel tål de flesta vätskor och värme bra. Men bänken får en ojämn yta och det är i regel svårt att hålla fogarna rena trots impregnering eller lack. Plattorna är även känsliga och kan spricka om man tappar något på dem.

Tänk på att

Byt kök - Diskbänkar och bänkskivor

Om du vill ha en nerfälld spishäll med inbyggd ugn under bör bänkskivan vara 38-40 mm tjock, för att hällen ska gå ner i skivan och inte krocka med ugnen. Är skivan tunnare kan man behöva bygga upp den undertill, eller sänka ner ugnen.

Hårda material som sten och betong kan orsaka att glas och porslin krossas, om man tappar eller ställer ner föremål ovarsamt på bänken.

Material Prisnivå Fördelar Nackdelar
Trä Varierar. Beror på träslag, kvalitet och tillverkare. Ger ett varmt och hemtrevligt intryck. Skador och slitage syns som patina. Känsligt material. Kan bli fläckigt av värme och vätska. Ytan måste oljas regelbundet.
Marmor och Kalksten Dyr Tål de flesta vätskor samt värme. Blank yta vilket ger ett elegant intryck. Vätskor med lågt pH-värde, t ex ättika och vin ger fläckar. Även kolsyrade drycker. Ytan är känslig för vassa föremål. Porslin kan krossas om man tappar det mot skivan.
Granit Dyr Mycket elegant. Hårt och tåligt material. Porslin kan krossas om man tappar det mot skivan. Blankslipad granit är mycket tålig, mattslipad något lättrepad.
Komposit, t ex Corian Dyr Exklusiv, skarvfri bänk med hård yta. Tål vätskor. Många utföranden att välja på. Kan bli repig, men reporna går till viss del att slipa bort. Ej värmetålig - heta kastruller ger märken.
Laminat Billigt Mycket prisvärt och relativt tålig yta. Fuktkänsligt – särskilt i skarvarna. Repas lätt av knivar och åldras inte vackert. En del laminat tål värme – andra inte.
Rostfri plåt Standarddiskbänk relativt billig - specialtillverkad dyr. Mycket praktisk yta som är lätt att hålla ren. Tålig för vätskor. Ytan blir lätt repig, men kan poleras. Kan bli bucklig om man ställer en het kastrull på bänken.
Betong Relativt billig om du gjuter skivan själv. Dyr om du köper färdig. Hårt material som tål värme och de flesta vätskor. Kan platsgjutas för perfekt passform. Bör blankpoleras eller ytbehandlas. Porslin kan krossas om man tappar det mot skivan. Ytan är känslig för syror och kan repas, men skador och repor går att laga.
Kakel Beror på valet av kakel Kreativt material med stora möjligheter till variation. Tål de flesta vätskor och värme Kaklet kan spricka. Porslin kan krossas om man tappar det mot skivan. Ojämn yta. Svårt att hålla fogarna rena trots impregnering eller lack.
Bambu Relativt billigt Material som påminner om massivt trä till utseendet. Måste underhållas med olja för att få en skyddande yta. Känslig för syra.
Glas Dyrt Blank och stilren yta som är lätt att torka av. Ytan kan repas.