Luft/vattenvärmepump - pris, livslängd och installation


Med en luft/vattenvärmepump kan du sänka dina uppvärmningskostnader med upp till hela 80%. Vi går igenom hur installationen går till, dess livslängd, pris, samt annan info som är bra att ha koll på inför ditt köp av en luft vatten värmepump.

Köp luft/vattenvärmepump - pris & offert

Jämför luft/vattenvärmepumpar nedan för att hitta en prisvärd variant av bra kvalitet.

Värmepumpar för nordiskt klimat
Flest återförsäljare i Sverige
10 års garanti på kompressorn
Köp luft/vatten värmepumpar
Jämför priser
Chat & telefonsupport

Hur fungerar en luft/vattenvärmepump?

En luft/vattenvärmepump kan sänka dina uppvärmningskostnader med upp till hela 80%. Den tar till vara på solenergin som lagrats i utomhusluften och koncentrerar den. En luft vatten värmepump består av två delar, en utomhusdel och en inomhusdel. Utomhusdelen suger in utomhusluften med en fläkt och ökar sedan temperaturen ytterligare genom att utsätta köldmediet som finns i värmepumpen för högt tryck.

Inomhusdelen sprider sedan ut värmen i huset genom ett vattenburet system, såsom via element eller golvvärme. En luft vatten värmepump kräver alltså ett vattenburet system. Om du inte har ett vattenburet system kan du välja att installera ett, alternativt fundera över om ett annat värmesystem passar dig bättre.

Vad kostar en luft/vattenvärmepump?

Den totala kostnaden för en luft vatten pump med installationen medräknad går vanligtvis på mellan 80 000 kronor och 130 000 kronor. Då ligger själva installationskostnaden på ca. 18 000 kronor - 39 000 kronor.

En luft vatten värmepump består av både en inomhusdel och en utomhusdel. En del e-handels butiker lockar med billiga priser, men priset avser i vissa fall bara en av delarna, så var noga med att kontrollera att båda delarna ingår i priset.

Elkostnaden blir runt 10 000 kr per år för en normalvilla med luftvärmepumpar, men då får en alternativ värmekälla som ofta behövs som komplement också räknas in i kostnaden.

Luft/vattenvärmepump livslängd - hur länge håller den?

En luft vatten värmepump har en lång livstid och håller ofta upp till 20 år. Kompressorn i värmepumpen brukar dock behövas bytas ut efter ca 10 år. Att byta ut kompressorn kostar runt 10 000 kronor.

Om du tar hand om din luft vatten värmepump bra och skyddar utedelen mot smuts och snö förlänger du livstiden. Regelbunden service är också bra.

Luft vatten värmepump livslängd

Luft vatten värmepump installation

Vid installationen kopplas inomhusdelen och utomhusdelen samman med rör. De placeras nära varandra för att undvika energiförluster. Tänk på att utomhusdelen kan låta en del, så placera den på ett ställe där den inte stör. Förslagsvis en bit bort från altanen och utomhusmöblerna.

Att installera en luft vatten värmepump går oftast på bara några dagar. Installationen sköter din återförsäljare åt dig. Värmen behöver stängas av några timmar men oftast inte längre än så.

Hur stor luft/vattenvärmepump behöver jag?

Det är viktigt att din luft vatten värmepump har exakt rätt storlek för dina behov. Rätt storlek gör att uppvärmningskostnaden hålls på en så låg nivå som möjligt.

En luftvärmepump ska täcka ungefär 70 procent av husets värmebehov. Det innebär att du även behöver komplettera värmen från kamin eller elpatron. En luft/vattenvärmepump kommer i olika storlekar och hur stor värmepump du behöver beror på hur stort hus du har och även hur stor del av husets värmebehov du vill att luft värmepumpen ska täcka.

Det spelar också roll hur bra isolering du har i huset. Kontakta en återförsäljare och diskutera storleken på luft vatten värmepumpen om du känner dig osäker. Bra att veta är att en lagom stor luft/vattenvärmepump går tystare och sparar mer energi än en som går på högvarv. 

Intervju med expert om luft/vattenvärmepump

Det är populärt med luft/vattenvärmepump som uppvärmningskälla. För att få en bra bild hur det fungerar har vi kontaktat experten Jesper Snive på IVT. 

Hur fungerar en luft/vattenvärmepump?

Luft/vattenvärmepumpar består utav en ute och en innedel där utedelen hämtar energin från luften och skickar in den energin till innedelen som då genererar både värme och varmvatten till ditt vattenburna värmesystem. 

När passar det att installera en luft/vattenvärmepump?

Eftersom luft/vattenvärmepumpar inte kräver någon borrning passar de bra in på platser där man inte vill göra större ingrepp på sin tomt eller där man inte kan borra.

Vad kostar en genomsnittlig installation i ett normalhus i Sverige och vilken livslängd kan man räkna med?

Luft/vattenvärmepumpar består av en utedel och en innedel. IVT:s modeller kostar mellan 70 000 - 90 000 kr tillsammans. Förutom själva kostanden för pumpen så ingår ju även installation och driftsättning och efter ROT-avdrag landar man på c:a 100 000 - 150 000 kr för en komplett installation. Normal livslängd på en luft-/vattenvärmepump är c:a 15 år.

Hur fungerar luft/vattenvärmepumpen när jag vill kyla ned mitt hus?

Våra luft/vattenvärmepumpar är som standard konfigurerade för värmedrift men man kan aktivera kyldrift. Detta krävs att en installatör gör och man måste även installera en rumsgivare.

Tillverkare av luft/vattenvärmepump

Ahlsell KCC

Ahlsell har ett brett utbud och hjälper dig som jobbar med installation, montering och service att hitta rätt luft vatten värmepump som är anpassat för vårt nordiska klimat. Installationen sköter du själv.

Bosch Thermoteknik

Bosh har ett par luft/vattenvärmepumpar där du med en av modellerna kan styra värmepumpen via mobil eller surfplatta. Deras nya innovationer i luft vattenvärmepumpen sänker ljudnivån och ökar livslängden.

Daikin

Daikins luft/vattenvärmepumpar ger hög värme och prestanda trots låg temperatur utomhus. De har satsat på modeller som avger låg ljudnivå och har stilrena designer.

Mitsubishi Electric

Luft/vattenvärmepumpar värmer, kyler och förser ditt hus med varmt vatten. De menar att de har de tystaste luft vatten värmepumparna på marknaden och de lovar en kraftig och snabb uppvärmning.

Thermia

Thermias luft/vattenvärmepumpar är byggda för nordiskt klimat och är effektiva vid låga temperaturer. De har en hög varnvattenkomfort och ger även svalka och kyla en varm sommardag.


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL