Hitta de bästa golven till ditt hem


Att välja rätt golv till bostaden är väsentligt för både utseende och livslängd. Faktum är att du kan göra stora förändringar bara genom att byta det. Men hur ska du veta vilken typ av golv du ska välja, och passar alla golv överallt? Vi ger dig svaren på dina frågor här.

Golv

Fördelar med att lägga nytt golv

  • Enkelt sätt att fräscha upp bostaden på
  • Kan höja fastighetens värde
  • Går i många fall att göra själv
  • Dagens moderna golv håller länge och är slitstarka

Olika typer av golv

Det har knappast funnits fler valmöjligheter vad gäller golv än nu. Här listar vi några av de vanligaste golvtyperna och vilka material de är tillverkade av:

Massivt trägolv

Ett massivt trägolv är precis vad det låter som, ett golv i hela bitar av trä. Vill du ha ett golv som håller i många år och dessutom går att slipa när det börjar bli slitet så är det rätt golv för dig.

Parkettgolv

Ett parkettgolv är ett golv där ytskiktet består av äkta trä. Golvet är uppbyggt i tre skikt nämligen botten-, mellan och ytskikt. Golven finns i många naturtrogna mönster och färger och är därför ett utmärkt alternativ till golv i naturmaterial.

Köp bästa parkettgolvet

Laminatgolv

Ett laminatgolv är både prisvärt och extremt slitstarkt. Idag går det att få ett laminatgolv i precis den nyans eller design som letar efter. Det finns många som säljer snygga golv i laminat.

Köp bästa laminatgolvet

Klinker

Närbild på två olika klinkers med mönster som hålls upp av en kvinna

Klinker är ett hårt golv bestående av pressad lera som är mycket tåligt och lättskött. Plattorna går inte att slita ned, samlar inte åt sig smuts eller skadas av kemikalier, vilket gör att livslängden är lång. Men tänk på att i och med att golvtypen är hård, blir risken för skador större vid fall eller barnlek. Att lägga marockansk-inspirerade klinkers eller i olika rutmönster har blivit synonymt med klinkers och går att variera i oändlighet.

Skillnaden gentemot likartade kaklet är att klinker har en lägre vattenabsorption. Den låga vattenabsorptionen gör det möjligt att installera golvvärme, vilket kräver en absorption på under 6 procent. Samtidigt är klinker mycket mer slitstarkt än kakel, då materialet bränns i högre temperatur under tillverkningen.

Se till så att du använder rätt storlek på klinkersplattorna. Små plattor kan till exempel få ett rum att framstå som större än vad det är. Klinker går att lägga i bostadens alla rum, men är vanligast i kök, badrum och hall. I badrum är det fördelaktigt att lägga små plattor, för att skapa korrekt lutning. Större plattor blir allt trendigare, främst från storleken 60x60 cm upp till riktigt stora mått.

Det är viktigt att golv i våtutrymmen läggs korrekt för att undvika vattenskador, anlita en expert på området för bästa resultat. Kökets golv bör vara ett av de tåligaste i hemmet och då är klinker ett utmärkt alternativ. Golvet blir då lätt att svabba rent och klarar av spill och vatten. Kom dock ihåg att det blir ett hårt underlag att stå på en längre tid. Hallgolvet bör likt köksgolvet tåla mycket. Hallen används av hela hushållet dagligen och ska klara av slitage från grus, sand och sten.

Terrazzo klinker
Närbild på varm vit terrazzoklinkers med kvartssten

Många börjar få upp ögonen för terrazzo-inspirerad klinker. Inred med större mönster, glada färgmixar eller som här - sober med bland annat kvarts.

Terrazzoklinker, som också kallas cementmosaik, har fått en rejäl comeback och blivit trendigt igen de senaste åren. Klassikern terrazzo tar nya former och ligger även rätt i tiden med att det tar vara på spillmaterial. Är du sugen på att design hemma med terrazzo kan du förgylla såväl hall som badrum med detta vackra och tåliga golv. 

Linoleumgolv

Linoleumgolv består av en blandning av spån, harts, linolja och färgpigment, något som gör dem till en miljövänlig produkt. Golvet liknar ett golv i plast men är lite känsligare än ett sådant.

Plastmatta och vinylgolv

Golv i plast är tåliga och klarar en hel del väta. De är därför populära i bland annat badrum, tvättstugor och hall. Vinylgolv är en tunn golvbeläggning som kommer i stora ark som är väldigt flexibla. Golvet är vattentåligt, slitstarkt och går utmärkt att lägga själv.

Köp bästa plastmattan

Heltäckningsmatta

Vill du ha en mysig känsla i rummet och kanske även isolera bort drag och ljud? Då är det en mjuk matta av heltäckningstyp du ska välja. Mattorna finns i material som ull, syntet och naturfiber.

Designen varierar också en hel del mellan olika modeller. Du kan bland annat hitta mattor med lugg, mattor i bouclé och nålfiltsmattor inom kategorin heltäckningsmattor.

Fiskbensparkett

Närbild på händer som lägger mönster för fiskbensparkett

Fiskbensparkett finns både som massiva trägolv och som klickgolv i laminat och trä. Fiskben är ett mycket gammalt golvmönster som passar bra i de flesta hem där man vill tillföra en exklusiv känsla.

Laminat

Laminatgolv består av ett pressat träbaserat material samt ett botten- och ytskikt av plast. Golvet finnes i flera olika mönster; vanligast är mönster som föreställer trä, sten eller klinker. Laminat är likt klinker slitstarkt och tåligt men skulle golvet skadas är det svårt att åtgärda. Tänk på att välja ett högkvalitativt laminatgolv om du önskar att det ska hålla längre. Det finns golv av lägre kvalitet som inte är lika tåliga för slitage.

Ett laminatgolv är resistent mot smuts vilket betyder att det ej krävs någon behandling med vax eller polish. Väljer du ett lackat laminatgolv kan du underhålla golvet med en refresher några gånger per år.

Ett laminatgolv kan oftast inte jämföras med parkett och massivt trä när det kommer till känsla. Utseendemässigt påminner de om varandra med laminatgolvet anses vara kallare och stummare att gå på. Laminatgolv är vanligt att lägga i hallen, vardagsrummet och köket.

Linoleum

Linoleum är en matta eller plattor bestående av bland annat linolja (därav namnet), juteväv, kork, trä och harts. Linoleumgolv använd ofta på kontorsarbetsplatser och liknande miljöer där ett mycket slitstarkt underlag är av fördel. Golvet är hållbart och vid mindre skador reparerar materialet sig självt. Blir underlaget slitet är det möjligt att underhålla med bonvax. Linoleum är miljövänligt och kommer i flera olika mönster.

Golvet tål inte varaktig väta vilket gör att det ej bör placeras i våtutrymmen som badrum och tvättstuga. Inte heller hallen är ett bra alternativ. Lägg linoleum istället i torra rum som kontor, barnrum eller sovrum.

Väljer du plattor är golvet lätt att lägga själv, men materialet kostar något mer än en matta. Linoleummattor är dock svårare att handskas med och kräver ofta en skicklig hantverkare.

Massivt trä

Påbörjat golv med massivt mörkt träslag. En hammare ligger ovanpå en hög brädor.

Massivt trä är ett golv bestående av enbart ett träslag, det kan vara allt från ek och ask till valnöt och furu. Ett massivt trägolv är mycket tåligt och är långlivat, då det kan slipas ned flera gånger. Tänk på att ju tjockare träet är, ju fler gånger kan det slipas. Önskar du ett extra tåligt golv väljer du ett hårt träslag som står emot slitage bättre än ett mjukt.

Genom att borsta och dammsuga upp större smutspartiklar varje dag förlänger man golvets livslängd. Undvik att använda dig av vatten när du gör rent massiva trägolv. Massiva trägolv kommer att krympa respektive svälla när luftens fuktighet varierar. Den låga densiteten gör dessutom att golvet lättare får skador och jack.

Trägolv är mycket populärt som golv och används idag över hela huset, bortsett från badrummet. Ska ett trägolv läggas i köket eller hallen är det bra att det lackeras för att kunna stå emot väta och smuts bättre. Ett hårdare träslag kan rekommenderas i barnrum och hallar. Trägolv kan vara både obehandlade och behandlade innan insättning, välj vad som passar dig bäst. Använd en fackman när golvet ska läggas, då arbetet är både svårt och tungt att utföra på egen hand.

Massivt mörkt trä i ett tomt rum med fönster och en trä trappa.

Parkett

Även parkett hittas i flera olika träslag. Här består dock plankorna av tre skikt; ett ytskikt av massivt trä samt två ytterligare skikt av antingen gran, furu, plywood eller träfiber. I och med att plankorna är uppbyggda av skikt minskar chansen att golvet krymper eller sväller beroende på luftfuktigheten. Parkettgolv kan slipas om - kolla dock över tjockleken på slipskiktet innan du lägger golvet för att veta hur många gånger du kan slipa om.

Likt laminat är parkettgolv enkla att lägga. Allt du behöver göra är att klicka ihop plankorna och resultatet blir ett snyggt golv med knappt synliga skarvar. Parkettgolvet tål inte stora mängder vatten, så undvik att svabba golvet regelbundet eller alls. Borsta eller dammsug och använd dig av en något fuktig trasa för att bli av med fläckar. Golven är ofta lackade innan köp vilket gör att det kan motstå skador bättre. Underhåll lackade golv genom att rengöra med refresher ett par gånger varje år.

Ett parkettgolv passar bra i hemmets alla rum, förutom badrummet då det ej tål mycket väta. Har hushållet yngre barn kan det dock vara lämpligt att använda sig av annan golvtyp i hall och kök där det ofta blir hårt tryck och mycket slitage. Vid val av parkett kommer golvets livslängd minska avsevärt om det utsätts för springande och lekande barn dagligen.

Textilgolv/heltäckningsmatta

Heltäckningsmattan var en het trend förr i tiden, och är det än idag i länder som USA och Storbritannien. Nu kan man dock åter igen se en ökning i popularitet i Sverige. Textilgolv är mjuka och finns i många olika texturer, färger och tjocklekar. Golvet läggs antingen som matta (rulle) eller som plattor och är ljuddämpande.

Textilgolven är vanligtvis behandlade så att de kan motstå smuts, vilket gör dem lättare att rengöra. Se till att dammsuga golvet minst en gång i veckan och använd en fuktig trasa för att få bort fläckar. Tänk dock på att textilgolv överlag är svårare att rengöra än andra golvtyper.

En heltäckningsmatta är perfekt i barnrum, då de minskar risken för skador vid lek. Även i sovrum passar textilgolv utmärkt - vem vill inte sätta fötterna på något mjukt på morgonen? Använd aldrig den här typen av golv i våtutrymmen. I dragiga bostäder med kalla golv passar heltäckningsmattan utmärkt. Textilgolvet är varmt till skillnad från till exempel ett laminatgolv. Det är relativt enkelt att själv lägga in ett textilgolv, men det rekommenderas att använda sig av en fackman för bästa resultat.

Våtrumsmatta

Våtrumsmattan är ett billigare alternativ till klinker, fast du slipper tätskikt och fogar. De senaste åren har mattan utvecklats till det bättre och har nu börjat utmana kakel och klinker som första interiör i badrum. Det finns flera färger, texturer och mönster att välja bland när du valt att lägga våtrumsmatta, allt från fräcka okonventionella designs till illusioner av klinker.

Våtrumsmattor är enkla att rengöra, vilket gör att de passar bra i stora hushåll och hushåll med barn. Rengör bäst genom att svabba med vatten och medel, men undvik att polera på grund av halkrisken.

Golvets vattentäta karaktär gör den perfekt för badrum, tvättstugor och liknande våtutrymmen. Tag hjälp av en erfaren fackman som lägger mattan. Då är du säker på att arbetet är utfört korrekt och att du inte drabbas av fuktskador i framtiden.

Att lägga golv

En man lägger en klickgolvsbräda på plats att slå fast

Olika golv kräver olika metoder vid läggning. Vissa går utmärkt att lägga själv medan andra kräver hjälp av en fackman. En klassisk parkett i fiskben som består av stavar kan vara svår att få till själv, medan ett golv som formskärs eller klickas ihop är relativt enkelt att få på plats.

Om du tänkt pröva lyckan som golvläggare är det viktigt att du läser på om det golv du valt så att du vet vilken teknik du ska använda och vilka redskap som behövs. Det är viktigt att inte slarva eftersom golvet med största sannolikhet kommer att ligga på plats i många år.

Klickgolv

Ett smidigt sätt att lägga golv är med hjälp av klickmetoden. Här hittar du en mängd olika material och nyanser och finns från billigt till mer exklusiva klickgolv.

Köp bästa klickgolvet

Hur väljer jag rätt golv?

Som du har sett finns mängder av valmöjligheter vad gäller golv på marknaden, så hur väljer du då rätt alternativ för dig? Vi listar några viktiga faktorer att ta i beaktande här:

Slitage

Fundera lite på hur mycket golvet kommer att slitas. Generellt kan man säga att golv i till exempel kök, hall och badrum slits mer än golv i vardags- och sovrum.

Kommer det att vara ett högt slitage i rummet kan det vara bra att välja ett mer slitstarkt golv, till exempel en plastmatta eller ett vinylgolv. I rum som slits mindre passar trägolv, parkettgolv, heltäckningsmatta och laminatgolv bra.

Vilken känsla vill du ha i rummet?

Hur stort är det rum där golvet ska vara, och vilken känsla vill du ha där inne? Tänk på att ljusa golv reflekterar ljus och därför ger en större känsla av rymd. På grund av det kan de passa bra i mindre rum med litet ljusinsläpp.

Vill du istället skapa en mysig och mer ombonad känsla i ett större rum? Då kan du med gott resultat satsa på ett mörkare golv, till exempel en parkett i mörk ek.

Vilken stil har du på inredningen?

Försök att matcha golvet med känslan i ditt hem. I ett äldre hus passar äldre material bäst, till exempel massiva golv, fiskbensparkett eller linoleum. Vill du istället ha en fräschare och mer modern känsla är ett golv i laminat eller vinyl ett bra val.

Utgå från din egen smak och välj ett golv du gillar. Golvet ska trots allt med all säkerhet ligga i rummet i många år, det är därför viktigt att du trivs med det.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • I de flesta fall kan du lägga golv själv. Var bara noga med att läsa på om det valda golvet så att du gör på rätt sätt. Fel lagda golv kan orsaka olägenheter som knarrningar eller ojämnheter, något som kan vara mycket irriterande i längden.
  • Vilket pris ditt golv kommer att få beror förstås på vilken variant du valt. Generellt kan man dock säga att golv i plast och konstmaterial ofta är billigare än golv i naturmaterial.
  • De faktorer som du bör ta i beaktande när du väljer golv är hur mycket golvet kommer att slitas samt vilken känsla du vill skapa. Du ska naturligtvis också ta hänsyn till din egen personliga stil.
  • Hem
  • Golv
  • Hitta de bästa golven till ditt hem