Tak - populära taktyper och takpannor


Skapa vackra och spännande tak med rätt taktyp och takpannor. Vi går igenom fördelar och nackdelar med betong- och tegelpannor samt plåttak. Ett dåligt skött yttertak ger snabbt spår även på ett innertak. Vi ger även råd om takleverantörer och företag som byter tak.

Fler populära artiklar inom tak: Byta takTaktvättTakmålningSolceller på takByta tak solceller

Leverantör av yttertak

Det finns många tillverkare och leverantörer av yttertak såsom takpannor och tätskiktslösningar på marknaden. Hus.se rekommenderar nedan företag när du ska lägga eller byta till nytt tak.

Svensktillverkade produkter
Komplett takleverantör
Monier, Icopal och Siplast

Redo att byta tak?

När är det dags att byta tak? Olika takmaterial håller olika länge. Takpannor kan hålla upp till 100 år, medan plåttak håller ca 30-40 år. Livslängden beror också på miljön omkring och hur du har tagit hand om ditt tak. Vad vill du lägga för tak?

Vilken taktyp är du?

Det finns flera olika taktyper. Vanliga taktyper är Sadeltak, Pulpettak och Mansardtak.

Sadeltak

Sadeltaket har ett yttertak som är förenat i toppen och sedan är delat på två obrutna takfall som sluttar åt varsitt håll.

Pulpettak

Pulpettak kallas också snedtak och har endast lutning åt ett håll. Pulpettaket förknippas ofta med funkishus och ger ett modernt intryck. 

Mansardtak

Mansardtak kallas också för brutet tak då det är ett yttertak med brutet takfall.

Tre typer av tak

Välj rätt takpanna till nytt tak

Har du bestämt dig att lägga nytt tak? Låt Hus.se ge dig för och nackdelarna med de olika materialen av takpannor. Vilken takpanna passar både plånboken och huset bäst? Vi hjälper dig.

Betongpannor

Betongpannor

Betongpannor används flitigt till tak. Det kan vara svårt att se skillnad på tegel och betongplattor, men betongplattorna är något större än tegelplattorna. Både betong- och tegelpannor kan fås som falsade, vilket gör de lätta att hantera och ger ett mycket tätt tak.

Fördelar med betongpannor

Betongpannorna är billigare än tegelpannor. Det är också enklare att lägga då pannorna är både större och jämnare. Betongpannor kommer i många olika färger.

Nackdelar med betongpannor

Betongpannor är väldigt tunga och passar därför inte alla taktyper. Då alla plattor ser likadana ut blir taket också mindre personligt i jämförelse med ett tegeltak.

Tegelpannor

tegelpannor

Fördelar med tegelpannor

Tegelpannor har en väldigt lång livslängd, upp till 100 år. De är vackra att se på och väger ofta lite mindre än betongpannor. 

Nackdelar med tegelpannor

Nackdelar med tegelpannor är att de i jämförelse med betongplattor är både dyrare och ömtåligare. Tegelpannan är även tyngre än både plåttaket och papptaket och passar därför inte alla taktyper.

5 frågor och svar om tegelpannor

Att välja tegelpannor är för många ett givet val. Vi tog en pratstund med Daniel Pedersen, Marknads- & Kommunikationsansvarig på Randers Tegel:

  • Vilka är de stora fördelarna med tegelpannor och vad kostar dem per kvm?

- Tegel är hållbart. Tegel är en premium produkt. Tegel är ett naturmaterial som patinerar och blir vackrare med åren. Priset varierar beroende på vilken typ av tegelpannor som önskas, det finns ett stort spann av tegelpannor och därför är det svårt att generalisera.

  • Vad skiljer mot betongpannor och plåttak?

- I skillnad mot betong och plåt är tegel ett naturmaterial.

  • Vikten i förhållande till betongpannor?

- Ofalsade tegelpannor är ungefär likvärdiga när det kommer till vikt i jämförelse med betongpannor. Falsade tegelpannor är något tyngre.

  • Vad är det unika med tegelpannor från Randers Tegel?

- Naturmaterial med väldigt lång livslängd. Bränd vid 1050 grader, vilket ger en slät yta. Detta innebär en tegelpanna som har väldigt låg vattenupptagning. 30 års frostgaranti.

  • Vart sker tillverkningen och vilken leveranstid har ni?

- Tillverkningen sker vid våra tegelverk i Danmark och Tyskland. Ca 1-2 veckors leveranstid beroende på vilket tegelpanna som väljs.

Tillverkare av tegelpannor

Randers Tegel 

Bolaget är idag en av norra Europas största tillverkare av tegel och med tegelpannor från Randers Tegel får du både hög service och kvalité hela vägen. Företaget erbjuder marknadens bredaste sortiment av produkter i tegel. Funderar du på att lägga tegelpannor som nytt tak? Missa då inte deras takcheck, ett uppskattat initiativ. En takcheck från Randers Tegel innebär en kostnadsfri tjänst där företaget tillsammans med potentiell kund diskuterar just deras förutsättningar för ett takbyte. 

Se film från Randers tegel gällande takcheck.

Fler bra takmaterial - plåt, takpapp och shingeltak

Även om de flesta idag väljer betongpannor vid takomläggning finns det fler andra bra och prismedvetna material man kan göra när det kommer till att lägga nytt tak. Vi tittar närmare på alternativen.

Plåttak

Plåttak

Takplåt kommer i olika utseenden och varianter. Den vanligaste varianten är ytskiktsbehandlad målad stålplåt, men det finns även tegelliknande plåtpannor.

Fördelar med plåttak

En fördel med ett plåttak är att det inte belastar takkonstruktionen lika mycket som ett tak av tegel eller betongpannor. Därför kan plåttak läggas på de flesta taktyperna. Andra fördelar är att det har en glattare yta vilket gör att mossa och alger inte lika lätt får fäste, att snö lättare rasar av och som gör det enkelt att tvätta och hålla rent.

Nackdelar med plåttak

Färgen påverkas mycket av sol och UV-strålning och behöver underhållas. Takplåt är också halare att gå på och är även betydligt svårare att laga och reparera än andra tak.

Takpapp

Takpapp

Takpapp håller upp i ca 30 år och går snabbt och enkelt att lägga.

Fördelar

En stor fördel med takpappen är att det är billigt. Dessutom går det snabbt och enkelt att lägga takpappen. Takpapp fungerar också bra på hustak som har en lägre lutning. Om taket understiger 5 grader lutning är takpapp i stort sett det enda tak som fungerar.

Nackdelar

Nackdelen med papptak är att de är känsligare än andra tak. Du kan exempelvis inte placera en stege på taket utan att den kanske förstör ytan.

Shingeltak

shingeltak

Ett shingeltak består av plattor som är tillverkade i glasfiber. Ytan består av ett material som kallas för bitumen och påminner om asfalt. Shingeltak går att få i flera olika färger och mönster.

Fördelar

Shingeltaket har ett fördelaktigt pris, det är ofta billigare än tegel, plåt och betong. Ett shingeltak är också väldig lätt vilket gör att det passar till de flesta typer av tak.

Nackdelar

En stor nackdel med shingeltak, i alla fall om du bor i de norra delarna av Sverige är att det inte tål stora mängder av snö. En annan nackdel är att du kontinuerligt måste se till att dräneringen fungerar som den ska och att inga plattor har lossnat på taket då det kan leda till fuktskador.

Måla takpannor med akrylatfärg

Har du ett tak bestående av betongpannor eller plåttak? Då mår ditt tak bra av att målas om efter ett antal år. Genom takmålning återfår takpannorna sin ytbehandling, blir tätare och får förbättrad vattenavrinning. Akrylatfärgen skyddar taket och minskar förutsättningarna för påväxt.

Måla tak

Hur målar man tak?

Vid en takmålning börjar man med att borsta och tvätta taket noggrant. När taket är helt torrt läggs två lager med akrylatfärg som ger tillbaka skyddet i pannorna igen. Då växer alger och mossa heller inte lika lätt.

Solceller tak - installera solceller på din villa

Funderar du på att investera i solceller till din villa? Solceller tar vara på solenergi då de fångar upp solens strålar och omvandlar dem till förnybar el. Med solceller på taket producerar du din egen el och kan därför sänka dina driftskostnader. I perioder kommer det också produceras ett överskott på el och du kan då sälja överskottet och tjäna pengar.

Solceller är snälla mot miljön och med dem kan du minska din miljöpåverkan. Solenergi är nämligen helt utsläppsfritt och påverkar inte atmosfären.

Taktvätt - ta bort mossa och alger 

Vill du fräscha upp och ta hand om ditt tak på enklast möjliga sätt? Då rekommenderar vi att du utför en taktvätt. En taktvätt gör inte bara att ditt tak ser fräschare ut, det förebygger även skador. Du kan välja att anlita ett företag som utför taktvätt, eller så kan du tvätta taket själv.

Hur ofta ska taket tvättas?

Tvätta taket när du börjar se grön beläggning, eller ungefär vart fjärde - femte år. Tänk på att endast tvätta tak som har skyddsbeläggningen kvar. Är färgen på takplattorna helt borta eller om pannorna suger in vatten istället för att leda bort det bör du inte utföra en taktvätt. Då behöver taket istället målas för att återfå skyddsbeläggningen. 


Redaktionen
www.hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL