Guide: Så hittar du den bästa snöslungan 2024


Snöskottning är som alla vet en riktigt jobbig syssla som frestar på både flås och rygg. Med en riktigt bra snöslunga kan sysslan emellertid bli mindre jobbig, ja till och med rolig. Vi har tagit fram de snöslungor som är bäst i test och hjälper dig att hitta den bästa modellen för dig.

Bäst i test
AL-KO
AL-KO Snowline 46 E
Ett miljövänligt alternativ med låg bullernivå.
Bästa batteridrivna
AL-KO
AL-KO SnowLine 48 Li
Flexibel snöslunga som är perfekt för hemmabruk.
Bra val
Stiga
Stiga ST 5262 P
Med uppvärmt handtag och stor kapacitet.
Populär
Toro
Toro Power Max 928 OAE CE
Rejäl snöslunga som inte lämnar något i övrigt att önska.
Bäst i test
Bäst i test

AL-KO Snowline 46 E

Ett miljövänligt alternativ med låg bullernivå.

AL-KO Snowline 46 E

Ett miljövänligt alternativ med låg bullernivå.

Produktegenskaper

  • Effekt: 2000 W
  • Arbetsbredd: 46 cm
  • Arbetshöjd: 30 cm
  • Kastlängd: 10 m

Produktöversikt

Denna eldrivna snöslunga från AL-KO ett bra alternativ för dig som endast behöver lite mindre kapacitet. Snöslungan har en effekt på 2000 watt och klarar upp till 30 centimeter nyfallen snö. 

Ljudnivån ligger på 86 decibel, vilket gör att du enkelt kan bli av med snön på uppfarten utan att oroa dig för att störa grannen. Snöslungan är lätt att fälla ihop och förvara. 


Bästa batteridrivna
Bästa batteridrivna

AL-KO SnowLine 48 Li

Flexibel snöslunga som är perfekt för hemmabruk.

AL-KO SnowLine 48 Li

Flexibel snöslunga som är perfekt för hemmabruk.

Produktegenskaper

  • Arbetsbredd: 48 cm
  • Arbetshöjd: 25 cm
  • Vikt: 15 kg
  • Max kastlängd: 5 m
  • Med batteri och laddare

Produktöversikt

Denna batteridrivna snöslunga på 36V är det perfekta valet för hemmabruk eller enklare arbetsuppgifter. Tack vare batteridriften är det enkelt att komma igång med maskinen direkt, dessutom väger den bara 15 kilo vilket också bidrar till det smidiga handhavandet. På en laddning kan du skotta upp till 200 kvadratmeter. LED-belysningen ger god sikt över arbetsområdet och utmatningsrännan kan justeras i 180 grader. Slungan kan monteras isär i några få steg vilket gör att den inte behöver ta mer plats än nödvändigt när den ska förvaras.


Bra val
Bra val

Stiga ST 5262 P

Med uppvärmt handtag och stor kapacitet.

Stiga ST 5262 P

Med uppvärmt handtag och stor kapacitet.

Produktegenskaper

  • Arbetsbredd: 62 cm
  • Arbetshöjd: 51 cm
  • Bensindriven
  • Kastlängd: 11 m

Produktöversikt

Tvåstegssnöslunga som är robust och pålitlig och kan forsla bort snö som är upp till 50 centimeter hög. Den har en arbetsbredd på 62 centimeter vilket gör att den passar mycket bra till medelstora till stora ytor. Med sex växlar fram och två bak är det enkelt att anpassa hastigheten oavsett underlag. Snöslungan drivs av en kraftfull 252 cc motor från Stiga och har en maximal kastlängd på elva meter. LED-strålkastarna ger god sikt och elstarten gör att maskinen startar även under mer krävande förhållanden. Det uppvärmda handtaget bidrar till arbetskomforten tillsammans med alla reglage som sitter kontrollpanelen.

Se priser på Stiga ST 5262 P


Populär
Populär

Toro Power Max 928 OAE CE

Rejäl snöslunga som inte lämnar något i övrigt att önska.

Toro Power Max 928 OAE CE

Rejäl snöslunga som inte lämnar något i övrigt att önska.

Produktegenskaper

  • Bensindriven
  • Arbetsbredd: 71 cm
  • Arbetshöjd: 55 cm
  • LED-belysning
  • Tvåstegsslunga
  • Självgående

Produktöversikt

Toro Power Max 928 är en kraftfull snöslunga som bivit en stor favorit hos många kunder. Den har en arbetsbredd på 71 centimeter vilket gör att den kan arbeta på större ytor snabbt och effektivt, parkeringsplatser som rymmer upp till sex bilar är inget problem för denna slunga! Den kraftiga fyrtaktsmotorn från Honda på 265 cm³ är såpass stark att snöslungan klarar av att hantera blöt och tung snö. Med drivning på hjulen tillsammans med sex växlar fram och två bak, är det lätt att manövrera slungan. Dessutom finns det snökedjor som du kan köpa till för ännu bättre grepp. Maskinen är tillverkad i stål vilket gör det tålig för alla sorters väder som den kan tänkas utsättas för, denna snöslunga är en investering som kommer hålla länge!


Snöslunga

Fördelar med att investera i en snöslunga

  • Du sparar på din kropp, framförallt ryggen
  • Snöröjningen går snabbare
  • Det blir roligare att skotta snö
  • Du slipper stora snöhögar

Olika typer av snöslungor

Snöslungor finns i främst två olika modeller, enstegs och tvåstegs. Vilken modell som passar dig bäst beror helt på vilka behov du har. Här går vi igenom de olika modellerna och deras för- och nackdelar.

Enstegs

En enstegssnöslunga är en lättare modell som klarar enklare snöröjning. Modeller som är batteri- eller eldrivna är ofta av denna typ. Den här varianten passar dig som har en mindre yta att snöröja och bor i ett område där det ofta är lättare snöfall.

Fördelarna med den här maskinen är att den är lätt och smidig och därför enkel att hantera.

Nackdelarna är att den inte alls har samma prestanda som en tvåstegsvariant och klarar tjockare snötäcken och hårt packad snö dåligt.

Tvåstegs

En snöslunga av tvåstegsmodell är mycket kraftfullare än enstegsvarianten. Det beror på att den matar in snön för att sedan finfördela den innan den kastas ut av en kraftfull fläkt. Det gör att den kan klara även stora snömängder och hårt packad snö. Dessa modeller är ofta bensindrivna och passar dig som har en större tomt eller lång uppfart som du behöver snöröja.

Nackdelen med dessa modeller är att de är ganska otympliga och kräver rätt stor plats för förvaring. De kostar generellt också mer än enstegsvarianten.

Olika typer av drivning

Det finns olika typer av drivning som används till snöslungor. Tvåstegsvarianterna drivs ofta av bensin medan enstegsvarianterna får sin energi från ett batteri eller ström. Här berättar vi mer om för- och nackdelarna med olika typer av drivning:

Bensin

En bensinmotor ger helt klart den mest kraftfulla snöslungan och passar därför bra om du ofta röjer mycket snö.

Nackdelarna med den här modellen är att den inte är så snäll mot miljön samt att det kan vara jobbigt och lukta illa att hantera bensin vid tankning.

El

En eldriven snöslunga har den fördelen att den alltid är redo att köra, allt du behöver göra är att sticka i kontakten i eluttaget. Modellen passar dock bäst för dig som har en relativt liten yta att skotta eftersom du begränsas av sladden. En stor fördel är dock att den är ett miljövänligt alternativ.

Den här modellen är emellertid inte lika kraftfull som den bensindrivna varianten, något som är bra att ta i beaktande.

Batteri

Ett annat miljövänligt alternativ är en snöslunga som drivs med hjälp av ett batteri. Även den här modellen passar bäst för den mindre ytan med måttligt snöfall eftersom den har relativt låg prestanda. Det betyder dock inte att den inte kan vara ett utmärkt val för dig som har en liten tomt.

Nackdelen med den här modellen är att du behöver tänka på att ha ett laddat batteri för att din maskin ska fungera när det är dags att skotta snö.

Så väljer du rätt modell för dig

Vi har tagit fram de snöslungor som genom test visat sig vara bäst. För att du ska kunna köpa en modell som passar bra för dig är det emellertid viktigt att du funderar över några saker.

Hur stor är din tomt?

Ju större yta du behöver skotta, desto kraftfullare maskin behöver du. Har du en lång uppfart och en stor gård att skotta är det en dålig idé att skaffa en el- eller batteridriven enstegssnöslunga. I det fallet behöver du istället en bensindriven modell med kraftfull motor.

Hur mycket snöar det där du bor?

Brukar det endast komma lätt nederbörd där du bor? Då behöver du absolut inte investera i den allra kraftfullaste snöslungan eftersom det bara är onödig. Det motsatta gäller naturligtvis dig som bor på ett ställe där det snöar mycket.

Vilken skottbredd behöver du?

Hur stor yta har du att skotta och hur snabbt vill du blir klar med arbetet? Ju bredare skottbredd din snöslunga har, desto fortare går det att bli klar. Batteridrivna och eldrivna slungor brukar ofta ha en bredd på 60 till 70 centimeter, medan bensindrivna slungor går att få med större bredd.

Populära tillverkare av snöslungor

Hako Grund & Garden

Hako Ground & Garden ser alltid till att välja ut rätt maskin på rätt plats. Deras outdoor-division består av produkter som rotor- och cylindergräsklippare, åkgräsklippare och mycket mer. Sortimentet inom åkgräsklippare och gräsklippare är mycket stort.

Husqvarna

Husqvarna är världens största tillverkare av motordrivna utomhusprodukter för skog, park och trädgårdsskötsel. Husqvarnas breda sortiment av konsumentprodukter omfattar såväl gräsklippare, som utrustning för bevattning och trädgårdsredskap. Vad det gäller Husqvarnas gräsklippare finns det ett brett sortiment av olika klippare som robotgräsklippare, åkgräsklippare och vanliga gräsklippare.

Honda

Honda Power har ett stort sortiment av trädgårds och industriprodukter som lämpar sig både till privat och kommersiellt bruk. I sortimentet finns trimmers, röjsågar, jordfräsar, gräsklippare, åkgräsklippare, elverk, vattenpumpar och snöslungor. Honda är världens största motortillverkare.

Jonsered

Med egna dotterbolag i Norge, Danmark, Finland och Sverige distribuerar Jonsered via 1 000 återförsäljare som alla har specialkompetens inom deras marknadsområde. I Sverige säljs produkterna via ett rikstäckande nät av 350 återförsäljare.

Stiga

Stiga, GGP Sweden AB, är den största tillverkaren i Norden av trädgårdsprodukter och en av de allra största i Europa. Deras sortiment sträcker sig från små eldrivna gräsklippare till stora åkgräsklippare för professionell användning, från kompostkvarnar till snöslungor. Stiga har 6 olika serier av gräsklippare och ett antal olika modeller i varje serie så utbudet är enormt. Vidare finns det ett antal olika åkgräsklippare i olika prisklasser.


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • Snöskottning är ofta jobbigt och påfrestande för kroppen, även vid små snömängder. Med en snöslunga går snöskottningen snabbt, du skonar kroppen och får tid över till annat.
  • Vad du får betala för din snöslunga beror helt på vilken modell du väljer. El- och batteridrivna enstegsvarianter är generellt billigare än bensindrivna tvåstegsmodeller.
  • Har du en liten yta att snöröja, till exempel en kortare uppfart fungerar det bra med en batteri- eller eldriven enstegsmodell förutsatt att det inte snöar allt för mycket där du bor. För större ytor är det bäst med en bensindriven tvåstegsmodell.
  • Hem
  • Trädgård
  • Guide: Så hittar du den bästa snöslungan 2024