Frånluftsvärmepump - pris och funktion


Läs om frånluftsvärmepumpens för-och nackdelar, hur den fungerar och vad du kan förvänta dig i pris.

Frånluftsvärmepump - vad är det?

En frånluftsvärmepump återvinner värme som redan finns i huset och annars hade ventileras ut. Frånluftsvärmepumpen kan därför producera värme och varmvatten till en låg kostnad och därmed sänka din uppvärmningskostnad med upp till 50%. 

När passar frånluftsvärme?

En frånluftsvärmepump passar bra till nya välisolerade villor med ett mindre värmebehov. Den passar även bra om du inte kan borra eller gräva för berg-och jordvärme.

En frånluftsvärmepump kan installeras i hus som har en mekanisk ventilation och vattenburen värme. Med mekanisk ventilation menas att luften med hjälp av fläktar kontinuerligt ventileras. Huset ska ha ventilationskanaler i alla våtrum samt kök.

Frånluftsvärmepump - när passar det?

Hur fungerar en frånluftsvärmepump?

Frånluftsvärmepumpen tar till vara på ventilationsluften och återanvänder på så vis energi ur förbrukad luft. Eftersom man utnyttjar utomhusluften är denna i regel alltid varm och energiinnehållet i den luften är betydligt högre än kall utomhusluft.

Processen går till genom att en fläkt suger ut ventilationsluft ur husets våtutrymmen vilket gör att det bildas ett lågt undertryck. Undertrycket gör att luften från husets andra rum drar sig mot våtrymmena. Ventilerna på ytterväggarna drar in ny uteluft och på detta sätt ventileras husets samtliga rum. Luften dras in i kanalsystemet och den uppvärmda luften leds till värmepumpen. I värmepumpen återvinns energin i luften och husets försörjs med värme och varmvatten.

Tillverkare 

Bosch Thermoteknik

Bosch är Europas överlägset största tillverkare av värmeprodukter, med en omsättning närmare 30 miljarder kronor. De svenskutvecklade värmepumpar säljs idag till hela Europa under fler olika varumärken. Det gör dom till världens största värmepumpstillverkare. Det finns ett komplett sortiment av bergvärmepumpar, jordvärmepumpar, uteluftsvärmepumpar (luft/vatten), frånluftsvärmepumpar och tillbehör.

Comfortzone

Comfortzone är grundat av villaägare som har skapat värmetekniska lösningar med bra totalekonomi. I sortimentet finns att antal olika värmepumpar, accumulatortankar och fläktkonvektorer. Grundprincipen är att värmepumpen utnyttjar energin i den varma ventilationsluften, och genom att ta mera värme ur den luft som passerar höjs effektuttaget ur luften och värmepumpens kapacitet.

Enersave

Enersave ett familjeägt företag tillverkar och representerar unika tekniska produkter inom energibesparing och miljö med fokus på villaägarens ekonomi.

I sortimentet finns bland annat en ventilationsvärmepump som är den enda värmepumpen på marknaden för både luft/luft och frånluft i kombination.

IVT Industrier

IVT är verksamt inom energi- och miljösektorn. Affärsidén är att tillgodose behovet av värme och kyla som sparar energi och miljö på ett bättre sätt än andra energilösningar. IVT värmepumpar är en ledande tillverkare och ingår i Bosch Thermoteknik AB.

De har ett mycket stort utbud av värmepumpar, allt från markvärme, frånluft till luft/luft värmepumpar.

NIBE Villavärme

NIBE Villavärme ingår i en koncern med NIBE Industrier som moderbolag. NIBE Villavärme är Nordens största tillverkare av villavärmeprodukter och har en marknadsledande position i norra Europa inom huvudområdena varmvattenberedare och värmepumpar.

I sortimentet finns precis allting i värmepumpsväg.

Köp en frånluftsvärmepump

Jämför och köp en frånluftsvärmepump från någon av återförsäljarna nedan.

*Kommer snart*

Hur länge håller en frånluftsvärmepump?

Hur många år kan man förvänta sig att frånluftsvärmepumpen håller? Du kan räkna med att en frånluftsvärmepump håller ca. 10-15 år. Sedan brukar man märka en ökad energiförbrukning, missljud eller helt enkelt driftstopp.

Frånluftvärmepump pris

Vad kostar då en frånluftsvärmepump? Själva frånluftsvärmepumpen brukar ligga någonstans från 35 000 kr. till 85 000 kr. Vanligtvis ingår även installationen i priset. Om installationen inte ingår i priset kan du räkna med att den går på runt 10 000 - 15 000 kr innan rotavdraget. Rotavdraget är idag på 30%

Frånluftvärmepump fördelar

Precis som med alla andra värmesystem finns det med frånluftsvärmepumpen både för-och nackdelar. De största fördelarna med en frånluftsvärmepump är:

  • Låg investeringskostnad. I jämförelse med andra värmesystem, såsom bergvärme och jordvärme är frånluftsvärmepumpen en billig investering.
  • Du slipper ansöka om tillstånd hos kommunen. Vanligtvis behövs inget tillstånd hos kommunen.
  • Halvera dina uppvärmningskostnader. Med en frånluftsvärmepump kan du halvera dina uppvärmningskostnader, beroende på vad du har för värmesystem innan.
  • Smidig installation. Med en frånlufts vattenpump behöver du varken borra eller gräva i marken.
  • Förbättrar inomhusluften. En frånluftsvärmepump förbättrar inomhusluften tack vare den mekaniska ventilationen.

Frånluftvärmepump nackdelar

  • Mindre besparing i jämförelse med andra värmesystem. Med bergvärme och jordvärme sparar du in mer pengar på värmen än med en frånluftsvärmepump.
  • Passar sämre för villor med högt värmebehov.
  • Risk för kallras under vintermånaderna. Under de kalla vintermånaderna är det risk för kallras.
  • Visst underhåll krävs. När frånluftspumpar väl är installerad behöver den ett visst underhåll. Framförallt behöver filtret bytas eller rengöras två till tre gånger om året. Många nya frånluftsvärmepumpar har idag ett larm som påminner dig om när det är dags. 


Redaktionen
www.hus.se
redaktionen@hus.se
Snabbläs artikel - se rubriker

MER INNEHÅLL