Resultat 1 till 4 av 4
 1. #1

  Standard Lägga trägolv i källaren?

  Vi ska renovera vår källare och jag funderar på att lägga en tarkett parkettgolv. Kan jag lägga ett trägolv i källaren? Har hört att det kan bli problem om det finns fukt i plattan. Vilket underlag bör jag ha?

 2. #2

  Standard

  Bra info från tarkett floors:
  I källaren finns det alltid risk för fukt. Om byggnaden är väl dränerad och du bedömer att risken för tillskjutande fukt är liten, kan du lägga golv ”som vanligt”. OBS att du vid trä- och laminatgolv alltid skall ha en godkänd ångspärr (byggfolie) underst. Om det finns risk för tillskjutande fukt är den enklaste lösningen att lägga ett golvmaterial som släpper igenom fukten, t ex en textilmatta utan baksida (nålfilt). Alternativt kan en du löslägga en plastmatta. Det fungerar oftast bra, men om tillskjutande fukt blir ett problem så är det relativt enkelt att byta till en annan lösning eftersom golvet inte är limmat mot underlaget. Om du vill ha annat golvmaterial måste underlaget fuktisoleras noga, t ex med ventilerad fuktspärr typ Platonmatta. Kontakta alltid en expert för att diskutera just ditt fall. Golvläggning är inte svårare än så!

 3. #3

  Standard

  Vi ska inreda ett gästrum i källaren som vilar på betonggolv. Vi vill lägga ett trägolv men frågan är om man vågar lägga det i källaren?
  Själva golvet lutar mot en golvbrunn och har därför problem med att lägga platonmattan och samtidigt få det rakt. Behöver ha lite tips!

 4. #4
  Reg.datum
  b 2009
  Ort
  Norrrköping
  Inlägg
  315

  Standard

  Hej Generalen , Righet.

  Hus byggda på 60 talet har oftast ca 30cm singel eller grus som kapillärbrytande skikt vilket oftast inte är tillräkligt, har man dessutom en för högt lagd dränering som var vanligt då, är oddsen höga att man har fuktvandring genom BTG golvet. Detta kan ni lätt kolla med att lägga en plast bit ca 30x30 cm med en bok eller dydligt på. Om det är en mörk fläck under plasten efter ett par dagar då har ni fuktvandring.

  Lämplig golvbeläggning blir då något materiel som släpper igenom fukt ex. klinkersplattor, eller en lös nålfilt aldrig plastmatta.
  Vill ni ändå använda någon sorts paket, ska ni börja med att lägga ut en fiberduk som tar upp gnissel ljud och skyddar platonmattan som ni lägger på fiberduken till platon matttan finns det en sockel som ni bör använda för att vara säkra på att golvet blir ventilerat runt väggarna sedan lägger ni ute ev. cellplast isoleing. Om ni inte ska isolera lägger ni ut parketten, var noga med att lämna 8-10mm vent springa runt väggarna , golvlisten ska vara ventilerad eller använd gärna vanlig golvlist som ni höjer med en masonit tjocklek för att säkerställa vent springan.
  Har ni lutning (fall) på golvet, är det enklast och flytspackla till rätt nivå.
  Leif

Liknande ämnen

 1. Fuktskada i källaren
  Av Diaz i forum Försäkringar
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2009-10-09, 08:Oct
 2. Klinker i källaren
  Av RainMan i forum Golv
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2009-09-30, 08:Sep
 3. Lägga klinkers i källaren
  Av Folén i forum Golv
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2009-05-29, 09:May
 4. Vitt trägolv
  Av Marina i forum Golv
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2009-03-03, 15:Mar

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare