Resultat 1 till 8 av 8
 1. #1

  Standard Jag kan mer än gärna källsortera hemma men...

  Det ska ju sorteras i metall, plast, papp,kartong, vitt glas, färgat glass och övrigt avfall. Men jag har bara en soptunna som ryms under diskhon och där hamnar, ja, det mesta Tidning och papper har jag dock inget problem med.

  Hur gör ni med detta praktiska problem, källsorterar ni ihuvudtaget? Jag önskar att det fanns färdiga avfallssystem hemma för alla typer av sopor. Eller att det rymdes ett lådsystem i förrådet eller likn där man kan lägga glas, metall och plast som man sedan går och tömmer när det är fullt.

 2. #2
  Reg.datum
  b 2007
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  46

  Standard

  Efter att ha sett Penn & Tellers "Bullshit", då de pratat om återvinning och källsortering, har jag i mitt eget huvud rättfärdigat att helt enkelt strunta i det hela. Ni kan hitta avsnittet på youtube, uppdelat i tre delar:
  http://youtube.com/watch?v=9oloM_dSoW4
  http://youtube.com/watch?v=gvfQ0iffj40
  http://youtube.com/watch?v=Cnoj9MPpi54
  Enligt de båda herrarna är det bara återvinning av aluminium som är lönsamt på något sätt, vilket också är anledningen till att vi se människor på stan som samlar in just aluminiumburkar. Om jag minns rätt påstår de att det kostar 3 gånger så mycket att återvinna plast och papper som att bara gräva ner det och tillverka nytt. Detta subventioneras av oss skattebetalare. Jag tittade dock inte tillräckligt noga för att kunna övertyga någon, så klicka på länkarna och bilda er en egen uppfattning. =)

 3. #3
  Reg.datum
  b 2006
  Inlägg
  125

  Standard

  Det lär bli väldigt mycket nedgrävd plast efter ett tag, det multnar ju inte bort i första taget.
  Jag betalar gärna skatt för miljöns skull. Annars lär väl framtida generationer få sitta på ett sopberg och räkna sina ärvda kronor.
  Jag tycker det är enkelt, iallafall i staden jag bor för här är aldrig långt till en återvinningsstation.
  Ha ett gäng papppåsar att sortera i. I en garderob eller i källaren.
  Egentligen beror det bara på hur man väljer att tänka..."Åh, vad jobbigt och trååååkigt!" eller "Nu bidrar jag lite till en bättre framtid!".
  Det gör grymt stor skillnad och funkar även i andra sammanhang i livet...

 4. #4

  Standard

  Jon, om 50 år när du lever men förmodligen inte jag. Kan inte du då se till att gräva upp lite plast och visa mina barn är du snäll. Om 40 år är oljan slut, då gäller det att vi har källsorterat noga annars blir det ingen plast oavsett vad youtube filmerna visar

  Källsortering av plast har inget med pengar att göra, det handar om att det tar slut i så snabb takt att det kommer påverka oss på äldre dagar och våra barn radikalt. 2000 kr för en liter besin kan vara verklighet 2025 eller tidigare. Då rimmar priset på en plastpåse ca 35 kr.

 5. #5
  Reg.datum
  b 2007
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  46

  Standard

  Men det är ju dyrare på grund av alla resurser som förbrukas vid transport, sortering, förvaring och rengöring: det går t ex åt mer energi för att återvinna en plastflaska än att tillverka en ny, vilket ju knappast gör att naturresurserna och olja varar längre.
  Jag tror inte att oljan kommer att ta slut ännu på många många år, och så fort den blir för dyr kommer andra former av energi att ta över. Det finns redan gott om alternativ: etanol, metanol, biogas, och rapsolja t ex, och det vore extremt konstigt om inte forskare hittar alternativ till världen som den ser ut idag vad gäller tillverkning av plast och utvinning av energi.
  Om den riktiga kostnaden för återvinning inte togs ut i form av skatter som vi inte har någon koll på, utan istället belastade konsumenten direkt vid återvinningen: exempelvis om man fick betala några kronor för varje påse plast vi lämnade in, eller några kronor för varje flaska man pantade, så skulle människors inställning till återvinning vara väldigt annorlunda mot vad den är idag.
  Men jag håller med er, det handlar inte i första hand om pengar. Av det jag har läst och sett känner jag dock inte att det gör någon större skillnad för miljön och naturresurserna vad man gör med avfallet. Jag brukar anpassa mig till vad som gäller där jag bor för tillfället, här i Umeå finns det bara en enda sorts soptunna på gården. Glas, metall och plastflaskor samlar jag i sopsäckar och kör sedan iväg och tömmer på någon sopstation, men resten åker i soptunnan. På andra ställen jag bott på har kommunen och hyresvärdarna varit mer ambitiösa, och jag har då sorterat bättre.

 6. #6
  Reg.datum
  b 2006
  Inlägg
  125

  Standard

  Det är betydligt enklare när man bor i hus och har mer utrymme. Fast det finns fiffiga fyrkantiga sorteringshinkar på t.ex. Ikea som funkar under diskbänken i en lägenhet med.

 7. #7
  Reg.datum
  b 2007
  Ort
  Umeå
  Inlägg
  46

  Standard

  De här tre produkterna till exempel, ganska smidiga att stapla i en oanvänd garderob eller köksskåp.


  SORTERA, 69 kr


  RATIONELL, 59 kr


  RATIONELL 129 kr

 8. #8

  Standard

  Vilka bra sorteringslådor... "SORTERA"

  Ja det är en stor fördel om man har en källsorteringsstation i närheten och visst ska man tänka att det är för miljöns skull och inte bara för att slippa soppoliser. Det där lådsystemet verkar praktiskt.

  Tack för alla svar.

Liknande ämnen

 1. Gör inte som jag!
  Av Peter i forum Kök
  Svar: 4
  Senaste inlägg: 2015-03-05, 11:Mar
 2. Hur kan vi bygga ut uppåt på bästa sätt?
  Av jander i forum Byggmaterial & byggteknik
  Svar: 1
  Senaste inlägg: 2009-01-02, 13:Jan
 3. Hur dyra kan husen bli egentligen?
  Av Peter i forum Köpa & sälja hus
  Svar: 6
  Senaste inlägg: 2007-08-21, 10:Aug
 4. Egen vinkällare hemma
  Av Niko i forum Övrigt
  Svar: 3
  Senaste inlägg: 2007-08-08, 22:Aug
 5. Jag gillar att inreda..
  Av Mattias i forum Inredning
  Svar: 7
  Senaste inlägg: 2006-11-26, 15:Nov

Behörigheter för att posta

 • Du får inte posta nya ämnen
 • Du får inte posta svar
 • Du får inte posta bifogade filer
 • Du får inte redigera dina inlägg
 •  
Avdelare