Bygg innerväggar med bästa materialen


Behöver du fler rum hemma? Genom att bygga en rejäl innervägg kan du skärma av där det behövs. Vi ger dig tips på de bästa materialen för ditt väggprojekt.

Innerväggar

Innerväggar – även kallade skiljeväggar, mellanväggar eller rumsavdelare är något de flesta hemmasnickare klarar av att bygga. Kanske har du tröttnat på öppen planlösning, eller familjen har vuxit sig större. Att förändra sitt befintliga hem med skiljeväggar kan vara ett bra alternativ för att skapa mer personliga utrymmen i ditt hus.

Med lite kreativitet kan du trolla fram ett extra rum eller en avskärmad alkov. Ett modernt och populärt alternativ till vanlig dörr är att bygga in en skjutdörr.

Med innerväggar kan du:

  • Utnyttja boutrymmet på ett bättre sätt
  • Avskärma och få en mysig hörna
  • Skapa ett rum, en alkov eller duschhörna
  • Ändra din planlösning utan bygglov
  • Få ett rum med både plats för dörr och fönster
  • Göra rummet mer lättmöblerat

Hur bygger man bäst innerväggar?

Grundformeln för en innervägg är enkel. En innervägg, också kallat mellanvägg består i regel av en stomme som bär väggen, inte resten av huset. Den mest vanliga konstruktionen är att bygga en innervägg av träreglar eller stål. Den kläs sedan med väggmaterial, det som är mest förekommande är ett enkelt lager av gipsskivor och/eller plyfaskivor. Sedan många år har gipsskivor utkonkurrerat andra material för att göra en enkel innervägg. Skivorna kräver en regelstomme, trä eller stål är en smaksak. Båda ger bra stabilitet. Om du vill dämpa ljud är det viktigt att isolera väggarna väl med isoleringsmaterial.

Oavsett om du vill bygga själv eller anlita en snickare som gör arbetet på ett fackkunnigt sätt, är det alltid bäst att planera väl. Då minimerar du risken att göra något misstag i arbetet. Bocka av det du behöver steg för steg på checklistan eller stäm av i planeringen med snickaren.

Att välja material

För att lyckas med din innervägg får du här tips och nyttig information om byggmaterial. Köp i närmaste bygghandel eller beställ online.

Gipsväggar

Gipsväggar är enkla och ganska billiga att bygga. För att få ett rum mer ljudisolerat går det att fylla väggen med isolering, alternativt sätta dubbla gipsväggar. Nackdelen med enbart gips är att det i sig bär upp tavlor etc. dåligt. För att få stadga behöver monteringar på väggen ske där reglarna är för att skruven ska få bra fäste. Därför rekommenderar de flesta att lägga en plywoodskiva mellan regelverk och gipsplattor.

Gipskivor kan köpas i olika storlekar. Ju större skivorna är, desto färre skarvar. Det underlättar när du sedan ska måla eller tapetsera. Vanliga standardmått är 320 cm resp. 250 cm.

Plywoodskivor

Plywood, också kallat plyfa är ett stabilt material som gärna används för innerväggar. Det finns också särskilt framtagen konstruktionsplywood som används till bärande konstruktioner. Den har hållfasthetsklass P 30 och är extra smidig och enkel att montera. För en säker våtrumsvägg bör du följ branschrekommendationerna för Säker Vatteninstallation och använda en 15 mm konstruktionsplywood.

Det går även att använda OSB-skivor, ett mellanting mellan plywood och träfiberskiva. Problemet med träskivor att väggen då helt blir i ett levande material. I ett hus som ofta står tomma och kyls ut kan skivorna börja röra sig av temperaturskillnaderna och sprickor uppstår. Istället för dubbla gipsväggar går det att bygga en innervägg med både plywood och gips. Gipsplattorna läggs ytterst.

Regla upp med stabil stomme

Gipsplattorna placeras på träreglar eller stålreglar. Träregeln har ofta måtten 45 mm. Plåt är vanligt när större företag bygger hus på entreprenad. Anledningen är att de är mycket lätta att bygga med för snickare som har rätt verktyg. Nackdelen är att de anses vara rangligare och ge mindre stabilitet än träreglar, men det tvistas det om.

Alternativa material

Det finns även fler alternativ till material till de mest konventionella. Vad sägs om att bygga en innervägg av lättbetong, tegel eller glasblock? Frostat glas som fönster förhindrar till exempel insyn. Här pratar vi ett dyrare pris, men även om att materialen kan skapa helt andra intryck.

Kom ihåg isolering

Det är oftast lika bra att isolera vid uppsättning än att göra det i efterhand. Då får du direkt ett dämpat och mer behagligt ljud i ditt nya utrymme. Om du ställer höga krav på ljudisolering bör reglarna vara av akustikmodell eller förses med tätremsa mellan regel och befintliga väggar, tak eller golv. För att ljudisolera väggarna använder många ett isolermaterial i väggen och dämpar brandfaran. Den behöver inte fuktspärras. Det går bra med de mesta isolermaterial – isolerskivor, stenullsskivor, cellulosaisolering eller linullskivor är några alternativ. Blåsull och ekofiber är alternativ som ses som ekologiskt.

Läs mer:


Redaktionen
Innehåll i denna artikel

Frågor och svar

  • En innervägg kan också kallas för mellanvägg, skiljevägg eller rumsavdelare. Det är en vägg som avdelar en byggnad i olika utrymmen.
  • För att sätta upp en mellanvägg i en hyreslägenhet måste du få hyresvärdens medgivande. Äger du lägenheten behöver du kontakta styrelsen i din bostadsrättförening, många har riktlinjer som måste följas. Eftersom det kan räknas som en större förändring av lägenheten kan du få godkännande eller bli nekad att sätta upp innerväggen. Beslutet kan till exempel bero på vilket golv som finns under den blivande skiljeväggen.
  • Förr byggdes gärna innerväggar av sten, om huset i sig var av sten. Numera är dock gipsmaterial och plywood det absolut vanligaste byggnadsmaterialet, med trä- eller stålreglar under. Ofta isoleras även väggen för att öka ljudisoleringen.